Apie susivaldymą generalvikaras tikintiesiems kalbėjo ir vedamų mišių metu. Jo teigimu, moderniam žmogui svarbu padėti atskirti tikrąsias vertybes.

Advento metu mus atakuoja labai daug pagundų, kurios taip ir laukia, kol paslysime. Šiandieninis žmogus nebemoka laukti, nes gali gauti visko, ko nori – jei kažko nėra Lietuvoje, jis tai atsisiųs iš kito pasaulio galo. Po savaitės tas daiktas jau jo rankose. Jei nėra pinigų – irgi ne bėda. Eina toks žmogus į banką, ima paskolą ar greitąjį kreditą. Bet taip neturėtų būti“, - sako A. Jurevičius.

Generalvikaro teigimu, kitas dvasingo ir tyro žmogaus tykančio pavojaus pavyzdys - visą gruodį pirkėjus atakuojančios nuolaidos, kvietimai legaliai apiplėšti parduotuves, prekybos centrus.

„Prisiperka toks žmogus daiktų, kurių jam nė nereikia. Šventės praeina, o tie daiktai kampe pūpso. Tik stiprus žmogus, galintis pasigirti vidiniu susivaldymu, sugeba atsispirti visoms šioms pagundoms“, - stiprybės linkėjo Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras.

Minėtą susilaikymą A. Jurevičius sieja ir su vidine rimtimi ir siūlo atsisakyti koncertų, apriboti televiziją, internetą, riebų maistą – ypač Advento penktadieniais.

„Ir kūčių dieną nepamirškite paženklinti tradiciniu pasninku, prėskais, natūraliais, negausiais valgiais“, - primena jis.

Simonos Šimkonytės sodai iš šiaudelių
Generalvikaro teigimu, Adventas žmones moko laukti, o laukimas šiandien yra vertybė.

„Jei galėtume, pasiimtume greitąjį kreditą ir Kalėdas nusipirktume jau rytoj. Bet taip nėra ir neturi būti“, - piktinosi jis. Ta proga A. Jurevičius tikinčius ir tuos, kurie į bažnyčią neina, dar kartą kvietė bent šiuo laikotarpiu neprasukti pro šalį - Advento metu bažnyčiose skaitomos Senojo Testamento pranašystės, kuriose atvaizduotas Mesijo laukimas, dideli žmonių lūkesčiai laukiant išganytojo.

A. Jurevičius pasakojo, kad daiktai šio šventinio laukimo tyresnio nepadarys – nuotaika turinti ateiti iš vidaus, dvasios harmonijos.

„Tačiau iš kultūrinės, folkloro pusės – žmonės Advento metu teikė pirmenybę natūraliems dalykams. Geras pavyzdys – iš šiaudų gaminami sodai ar vasarą džiovintų augalų puokštės. Galime prisigaminti jaukių, natūralių žaislų, kurie mums primintų gamtą, o ne parduotuvę. Tai žaislai, neturintys nieko bendro su šiandieninėmis spalvotom girliandom, bet, priešingai, dvelkiantys tikra autentika ir natūralumu, kai įdėta daug žmogaus širdies“, - reziumavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)