Sveikos mitybos mokslininkė Lauryna Nelkinė apžvelgė populiariausius saldžius advento kalendorius.

Ką reiškia etiketės?

Pirmasis į specialistės rankas pateko 99 centus kainuojantis saldinių rinkinys. Koks ingredientų sąrašas?

„Ingredientai sąraše dažniausiai sudėliojami pagal kiekį. Šiame produkte pirmas ingredientas – cukrus. Tada – kakavos sviestas, kakavos masė ir pieno milteliai. Pieniško šokolado desertukas. Ką dar galime pažiūrėti? Energetinę vertę – tai svarbus dalykas. Matome, kad nurodyti 100 gramų riebalų, cukraus, skaidulinių medžiagų, jei jų yra, druskos, baltymų kiekiai. Šiame produkte (100 g) – 59 gramai cukraus. Dar galime pasižiūrėti, kiek yra sočiųjų riebalų rūgščių, jos irgi nepalankios sveikatai. Jų čia turime 18 gramų (100 g gaminio). Jei norite labai preciziškai įvertinti, reikia atsiminti, kad sočiųjų riebalų rūgščių produkte nedaug, kai yra mažiau nei 1,5 gramo. Taigi šiame produkte jų daug“, – vardija L. Nelkinė.

Sveikos mitybos mokslininkė įvardija, kad pieniškame šokolade cukraus, pieno bus daugiau.

Kainas lemia ir ingredientai

Antrasis į specialistės rankas patekęs advento kalendorius kainuoja tiek pat, kiek pirmasis, tačiau čia ji pastebi dar vieną sveikatai nepalankų ingredientą.

„Palmių riebalai nėra sveikatai palankūs, nes juose yra labai daug sočiųjų riebalų rūgčių, kurių turėtume suvartoti ne daugiau, kaip 10 procentų visos dienos normos. Jei produkte jų yra, jis nebus labai palankus sveikatai. Yra žymiai kokybiškesnių aliejų. Be to, palmių aliejus susijęs ir su tvarumu. Dėl jo gavimo kertami miškai, tai tikrai ne į naudą mūsų planetai“, – vardija pašnekovė ir priduria, kad nedaug kainuojančio advento kalendoriaus gamybai naudojamos pigesnės žaliavos.

Kuo naudingos skaidulos?

Trečiasis į sveikos mitybos mokslininkės rankas patekęs gaminys jau brangesnis – 5,99 Eur. Jis pažymėtas specialiu ženklu, nurodančiu, kad produkte yra skaidulinių medžiagų. L. Nelkinė paaiškina, kad toks žymėjimas suteikiamas, kai produktas turi daugiau nei 3 gramus skaidulinių medžiagų (100 g gaminio); jei nurodoma, kad produkte yra didelis skaidulinių medžiagų kiekis, tuomet turi būti nurodyta jau 6 gramai ir daugiau.

„Šio advento kalendoriaus sudėtyje matome 7,4 gramo skaidulų; pagal Europos Sąjungos reikalavimus galima sakyti, kad tai daug skaidulų turintis produktas. Gamintojas rašo, kad pridėta augalinių skaidulų. Matome, kad į produktą įeina sausainiukai, tad tikriausiai juos gaminant buvo naudojami miltai ar kiti skaidulų šaltiniai. O skaidulos naudingos mūsų žarnynui. Aišku, vien tik jos nepadaro produkto sveikesnio“, – įvardija pašnekovė ir atkreipia dėmesį, kad šiame kalendoriuje pažymėti ir alergenai – galimi riešutų, kviečių ir sojų pėdsakai.

Užkandis su riešutais ir džiovintais vaisiais

Svarbi žyma – alergenai

Dar vienas 5,99 Eur kainuojantis saldus švenčių laukimo kalendorius turi apie 2 gramus skaidulų, ne itin naudingų medžiagų taip pat nestokoja.

„Čia matome, kad pažymėti pieno milteliai, yra riešutų, kviečių ir sojų pėdsakų, tad žmonėms, kurie turi alergijų, geriau pasirinkti produktą be alergenų. Matome, kad sudėtyje pagrindinis ingredientas – cukrus, tada – pieno milteliai, alyvpalmių riebalai, o jie nėra labai palankūs sveikatai. Čia rinkodaros triukas, mat tai tas pats palmių aliejus, o vartotojui suteikiama iliuzija, kad galbūt sveikesnis, asociacija su alyvuogių aliejumi“, – paaiškina L. Nelkinė.

Gaminio įrašai atskleidžia, kad pieniško šokolado sudėtyje nurodomas didelis kiekis sočiųjų riebalų.

Išbandymas akims

O ką gamintojai siūlo 18,99 Eur kainuojančiame rinkinyje? Žurnalistas Titas pastebi, kad ant dėžutės ingredientai surašyti itin smulkiu šriftu.

„Šriftas tikrai ganėtinai mažas, ir paprastas vartotojas gal net neatkreips dėmesio, – pritaria mitybos specialistė. – Galbūt mažai žmonių atsivers pasižiūrėti, bet tie, kurie atsivers, pamatys, kad yra didelis sočiųjų riebalų kiekis, cukraus – 52 gramai (100 g produkto), palmių aliejaus. Kaip ir minėjau, šokoladų, saldainių gamintojai, aišku, nori uždirbti daugiau, investuodami kuo mažiau, todėl naudojamas palmių aliejus“, – L. Neklinė rekomenduoja nepiktnaudžiauti saldumynais ir jei rinkinio saldėsis didesnis, geriau juo su kuo nors pasidalyti.

Itin gerai apgalvota informacija

Kiek pigesnis advento kalendorius, kainuojantis 12,99 Eur, aprašytas itin išsamiai – išskirta kiekvieno į dėžutę įdėto saldėsio maistinė vertė.

„Smagu, kad gamintojas atskirai aprašo net kiekvieno šokoladuko tipą – kokia porcija, kiek gramų. Aptardami ankstesnius kalendorius matėme, kad nurodoma, kiek cukraus yra 100 gramų, tai čia – porcijoje. Vienas burbuliukas – 1,2 gramo sočiųjų riebalų rūgčių. Kalbant apie vieną porciją, jį galima priskirti gaminiams, turintiems mažiau sočiųjų riebalų.
viename burbuliuke – 3,7 g cukraus, tai beveik vienas šaukštelis. Dienos norma – rekomenduojama neviršyti dešimties arbatinių šaukštelių. Aliejai – alyvpalmių, rapsų, saulėgrąžų: jau maišo su sveikatai palankesniais aliejais“, – įžvalgomis dalijasi sveikos mitybos mokslininkė.

Skirtingi skanėstai

Septintosios dėžutės, kurios kaina – 12,59 Eur, sudėtis panaši į pastarosios.

„Matome, kiek riebalų bus, kiek sočiųjų riebalų – 18 gramų, cukraus 58 gramai. Taip pat nemažai. Skaidulų – 1,4 gramo: galbūt kažkuris bus arba su riešutais, arba gal koks sausainiukas“, – dar vieną spalvingą ir saldų švenčių laukimo kalendorių skaito ekspertė.

Cukrus, cukrus ir dar kartą cukrus

Aštuntasis kalendorius kiek skiriasi nuo kitų – tai jau ne šokoladinių saldainių, o rinkinys, jo kaina – 12,99 Eur.

„Matau, kad aprašyti skirtingi saldainiukai, supakuoti septynių tipų saldainiai. Vienas saldainis turi 100 gramų cukraus (100 g produkto), – tai vien cukrus. Bet ar galime kažko kito tikėtis, kai vartojame ledinukus? Turbūt nelabai. Sudėtyje – cukrus, gliukozės sirupas, kurio dedama tekstūrai gauti, kažkiek skoniui. Matau, kad kai kurie saldainiai kramtomi. Visos medžiagos, kurias turime Europos Sąjungoje, griežtai reguliuojamos. Net jei tai yra maisto priedas, žymimas E raide, kuri žmonėms kelia didžiulę baimę, privalo būti dedamas saugiais leistinais kiekiais“, – apžvelgia gausybę cukraus turintį rinkinį pašnekovė.

Primenama, kad cukraus gaminys nėra palankus sveikatai, ypač dantų. Visgi gražus, patraukliai atrodantis kalendorius.

Ką reiškia vaisių koncentratai?

Devintasis į sveikos mitybos mokslininkės rankas patekęs 17,99 Eur kainuojantis saldėsių kalendorius – kiek kitoks. Ant pakuotės nurodoma, kad rinkinį sudaro džiovinti vaisiai.

„Įdomu, kad tai sertifikuotas ekologiškas produktas. Vadinasi, vaisiai buvo užauginti ekologiniuose ūkiuose pagal ekologiškus standartus. Rašoma, kad be pridėtinio cukraus, tačiau pažymėta žvaigždutė – yra papildomų sąlygų. Sudėtyje – 92 procentai vaisių. Kas tai yra? Parašyta: datulių masė, figų minkštimas ir koncentratas. Kitas užkandis – obuolių sulčių koncentratas, 67 procentai. Vaisių koncentratai – taip pat šiek tiek rinkodaros dalykas, iš tiesų bus stipriai koncentruotas cukrus. Jei nebus stipriai pridėta baltojo cukraus, kaip kai kuriuose produktuose, toks cukrus gaunamas iš vaisių. Skamba žymiai geriau. Bet tai irgi smarkiai perdirbtas produktas – toks cukrus greitai patenka į kraują, – L. Nelkinė įvardija, ką slepia užrašas „koncentruotas“. – Su šiais batonėliais gausime vitaminų, mineralų, ko tikrai negausime iš tų, kurių sudėtyje vien tik cukrus. Gausime ir daugiau skaidulinių medžiagų.“

Ekspertė įvardija, kad iš skaidulinių medžiagų turinčių gaminių cukrus pasisavinamas šiek tiek lėčiau. Etiketėje nurodo, kad skaidulų yra 6 gramai (100 g gaminio). Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad gaminyje, kuris žymimas kaip sveikesnis, yra ir palmių aliejaus, jis, greičiausiai, reikalingas konsistencijai palaikyti.

Advento kalendoriai tampa pramoga, Kalėdų laukti saldžiau ir skaniau. Sveikos mitybos mokslininkė sako, tad etiketes skaityti reikia, tačiau neverta pulti į kraštutinumus. Vienas saldėsis per dieną tikrai nepadarys žalos – tebus mažas laimės šaltinis.

L. Nelkinė pataria Kalėdų laukimo laikotarpiu skirti laiko ir kitoms laimės paieškoms – bendrauti, sportuoti. Visgi požiūris į maistą turi būti subalansuotas: joks maistas nėra blogas, tiesiog reikia atsižvelgti į kiekius, nepasinerti į savigraužą dėl vieno ar kito suvalgyto saldėsio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją