Eividas Petrulis išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) studijuoti verslo vadybą ir žaisti krepšinį NCAA lygoje. Studijuodamas Kalifornijoje jis susipažino ir susidraugavo su iš Taivano atvykusiu Jeffriu Linu. Šis E. Petrulį supažindino su azijietiška virtuve ir davė paragauti burbulinės arbatos.
Ši arbata E. Petruliui labai patiko, todėl, nors ir turėdamas pasiūlymų tęsti krepšininko karjerą Europoje, jis nusprendė kartu su J. Linu kurti verslą Lietuvoje ir atidaryti burbulinės arbatos kavinukę.
Jausmas šiuos burbuliukus kramtyti gana įdomus, panašiai, kaip valgyti guminukus, tačiau tai nevisai tas pats. Jaunųjų verslininkų teigimu, Lietuvoje jau buvo bandymų pardavinėti burbulinę arbatą, tačiau ji nebuvo gaminama pagal originalų taivanietišką receptą.
„Šiuo metu turime originalius burbuliukus, kuriuos siunčiame tiesiai iš Taivano. Jie yra beveik beskoniai, bet mes norime supažindinti lietuvius su autentišku produktu. Ateityje turėsime didesnę įvairovę, kokia būna užsienio šalyse, tai įvairių skonių burbuliukai iš želės arba sproginėjantys burbuliukai“, – sako J. Linas.
Įkūrėjai pasakoja, kad atidarymo dieną prie jų kavinukės, įsikūrusios prekybos centre „Gedimino 9“, nusidriekė milžiniška eilė.
„Formosa“ kavinukė įsikūrusi prie pat „Coffee Inn“ kavinės ir sulčių baro, tačiau verslininkai tikina, kad konkurencija jų negąsdina, atvirkščiai, jie tikisi, kad žmonės arbatą rinksis mieliau nei kavą.
„Mūsų tikslinė auditorija yra paaugliai, jaunuoliai, tėvai su mažais vaikais. Daugybė žmonių čia leidžia laiką. O mūsų produktas yra kitoks ir mes skatiname žmones gerti daugiau arbatos, o ne kavos, ypač jaunesniame amžiuje“, – aiškina E. Petrulis.
Biurokratiniai iššūkiai
J. Linas po studijų Kalifornijoje dar privalėjo grįžti į Taivaną ir atlikti privalomą karinę tarnybą. Tačiau ten ji kiek kitokia nei pas mus, tik pirmus tris mėnesius vyksta kariniai mokymai, o po to pareigą tėvynei jis atlikinėjo savivaldybės turizmo departamente. Po to J. Linas šiek tiek padirbėjo įvairiose Taivano burbulinės arbatos kavinėse, kad išmoktų šio produkto gamybos ir verslo paslapčių. Į Lietuvą jis atvyko šių metų balandžio pirmąją.
Tačiau vaikinams teko susidurti ir su Lietuvos biurokratija, dėl to jų verslo pradžia užsitęsė ir atidaryti kavinukei prireikė beveik 7 mėnesių.
„Imigracijos politika yra tikra rakštis patys žinot kur. Su manim nesielgė blogai ar nemaloniai, tačiau pats vizos gavimo procesas galėjo būti kur kas greitesnis, jei mums tiesiog iškart būtų pasakę, kokių dokumentų reikia. O kiekvieną kartą atėjus pasirodydavo, kad kažko vėl neturime, todėl daug kartų reikėdavo eiti iš naujo ir vėl po 2 – 3 valandas stovėti eilėse. Vien gauti vizą užtruko apie 2 mėnesius“, – pasakoja J. Linas.
Dar viena problema – įstatinis kapitalas. Norint įsteigti uždarąją akcinę bendrovę, lietuviams pakanka turėti 2,5 tūkst. eurų. Kadangi J. Linas yra trečiosios šalies pilietis, jaunuoliai verslo pradžiai turėjo turėti 28 tūkst. eur.
„Taip bandoma išvengti apsimetėlių užsieniečių, rusų ir baltarusių, kurie čia atvykę įkuria fiktyvias kompanijas tam, kad gautu vizą. Bet mums tai smarkiai komplikavo padėtį“, – sako E. Petrulis.
Be to J. Linas kol kas negali įsidarbinti savo paties įmonėje, tą jis galės padaryti tik po pusės metų: „Lietuvos ekonomikai tikrai būtų naudingiau, kad užsieniečiai čia galėtų investuoti ir be milžiniškos šūsnies popierių.“
„Muitinė mums kainavo daugiausiai nervų. Jie prašė mūsų absurdiškų dokumentų. Mes bandėme gauti juos iš kompanijos Taivane, tačiau jie mums sakė, kad importuojant į Vokietiją ar Lenkiją nieko panašaus nereikia, todėl jų neturi.
Suprantame, kad importuojame maisto produktus, bet, pavyzdžiui pateikėme jiems dokumentus apie produktų ingridientus, maistinę vertę, o jie liepė mums pateikti dokumentus, kur parašyta, kiek pieno baltymų turi produktai, nors mūsų produktas išvis yra be pieno“, – sako E. Petrulis.
Tačiau jaunuoliai iššūkių nepabūgo ir su visais jais susitvarkė. Šiuo metu jie sėkmingai pardavinėja arbatą, jau turi planą atidaryti kioskelį kalėdinėje mugėje Katedros aikštėje, o vieną dieną turėti ir visa kavinių tinkle bei taivanietiško barbekiu restoraną.