„Mūsų gaminami moduliniai produktai sprendžia visas šias problemas. Užsiimame modulinių statinių projektavimu, gamyba ir pardavimu. Galime greitai pagaminti komercinius, gyvenamuosius ar poilsiui skirtus modulius, kurie yra pigesni nei tradicinės statybos pastatai. Vis tik svarbu ir tai, kad mūsų gaminami moduliai tradiciniams pastatams nenusileidžia nei funkcionalumu nei energetiniu efektyvumu, o taip pat jie yra ir lengvai transportuojami“, – pasakoja „InModulus“ įmonės įkūrėjai Petras Slavinskas ir Laurynas Skominas.

Kaip šie draugai nusprendė suvienyti skirtingas kompetencijas ir „nerti“ į verslą? Kodėl jie taip tiki įmonės sėkme? Apie tai su jais ir pasikalbėjome.

Gyvenimui, poilsiui ar komercinei veiklai

Įmonę įkūrę draugai teigia, kad jų parduodamų gaminių spektras platus: komerciniai, sanitariniai ar kitos paskirties pramoniniai moduliai, pirtys, gyvenamieji ar poilsio nameliai. Tai – pastatai, kuriuos jie patys projektuoja ir gamina.

„Mūsų gaminamų modulių technologinis principas susideda iš metalinio statinio karkaso (rėmo) ir daugiasluoksnių (sandwich) plokščių. Tą svarbu akcentuoti, kadangi, mūsų nuomone, būtent ši technologija užtikrina kokybę bei yra plačiausiai pritaikoma rinkos poreikiams. Juk egzistuoja ir kiti modulinių statinių gamybos technologiniai principai, pavyzdžiui – mediniai moduliai. Tačiau mes pasirinkome tokią gamybos technologiją, kurioje naudojamas metalas ir plokštės“, – teigia P. Slavinskas.

Laurynas Skominas

Jo kolega jį papildo sakydamas, kad bene visos parduotuvės, logistikos centrai ir prekybos vietos turguose yra pastatyti iš metalo konstrukcijų bei daugiasluoksnių (sandwich) plokščių. Tai – moduliniai pastatai, kuriuos jie ir siūlo.

„Iš šių medžiagų būna suformuotas statinio pagrindas: modulio tūris, forma ir sienų užpildymas. Toliau visas projektas derinamas individualiai su klientu“, – pasakoja L. Skominas.

Jų įmonė siūlo labai įvairius modulių vidaus apdailos būdus, kuriems gali būti naudojama mediena, skarda ar kompozicinės medžiagos.

Tikslas – kurti tvarius ir kokybiškus gaminius

Šią įmonę įkūrė draugai Petras ir Laurynas. Kažkada mokyklos suole užsimezgusi jų pažintis išsirutuliojo į tvirtą draugystę, o dabar – bendrą verslą.

„Verslo idėja gimė sujungus mūsų bendras vertybes, tikslus ir skirtingus įgūdžius. Aš turiu didžiulę patirtį nekilnojamojo turto srityje. Puikai suprantu pardavimų niuansus, dokumentaciją bei bendravimo su klientais subtilybes. Lauryno kompetencijų sritys – konstrukcijų gamyba, projektavimas bei projektų ir procesų valdymas“, – pasakoja P. Slavinskas.

Petras Slavinskas

L. Skominas priduria, kad jų tikslas – kurti tvarius ir kokybiškus gaminius verslui, poilsiui ir gyvenimui.

Draugai atskleidžia, kad šios veiklos impulsyviai nepradėjo. Juk jų pasirinkta verslo sritis reikalauja investicijų, žinių bei ryžto. Jie tyrinėjo rinką, sekė tendencijas ir ruošėsi verslo startui. Visai neseniai startavo ir įmonės internetinis puslapis, kuriame – daugybė naudingos informacijos moduliniais pastatais besidomintiems žmonėms.

Žino, kad žengia teisingu keliu

Įmonės įkūrėjai įsitikinę – jie gamina tokius produktus, kurie sprendžia aktualias rinkos problemas. Anot jų, įsigijus jų gaminius verslai galės greičiau ir paprasčiau reaguoti į iškylančias problemas.

„Mes esame verslo įsitvirtinimo kelyje, tačiau pasitelkdami individualų požiūrį į kiekvieną klientą einame teisingu keliu. Mes norime augti, savo veiklą išplėsti į tarptautinę rinką ir įgyvendinti visus užsibrėžtus tikslus“, – nurodo P. Slavinskas.

Jis įsitikinęs – veiklos pradžia nėra lengva, tačiau tai normalu. Juk privalai įrodyti, kad tavimi žmonės gali pasitikėti.

Reikalui esant modulinį pastatą galima tiesiog perkelti

Verslininkai džiaugiasi, mat jų parduodami moduliniai statiniai žmonėms gali sutaupyti daug laiko ir pinigų. Anot jų, išsiaiškinus kliento poreikius iki statinio atsiradimo gali praeiti vos 8–12 savaičių.

„Svarbu ir tai, kad namuką galima transportuoti į kitą vietą, jei tam yra poreikis. Įsivaizduokite, vykdai veiklą, o tam įsigyji modulinį pastatą. Vis tik po kurio laiko pastebi, kad žmonių srautas pasirinktoje vietoje nedidelis. Tau nereikia pastato parduoti ir statyti kito, gali jį perkelti į kitą lokaciją“, – aiškina L. Skominas.

Anot jo, verslas šiais laikais privalo būti lankstus ir gebantis prisitaikyti prie aplinkos bei ekonominės situacijos.

„InModulus“ moduliniai pastatai

Finansinis raštingumas svarbus kiekvienam

Nors Petro ir Lauryno vystomas verslas startavo visai neseniai, jie aktyviai ruošėsi veiklos pradžiai. Pavyzdžiui, abu džiaugiasi pasinaudoję galimybe apie finansinį raštingumą pasikonsultuoti su „Swedbank“ profesionalais.

„Juk bet kuriam verslui finansinės žinios yra labai svarbios. Net ne verslui, o bet kuriam asmeniui, šeimai ar namų ūkiui šios žinios aktualios. Ir nors kiekvienas žmogus, kuris į finansus žvelgia atsakingai, turi savą sistemą, kaip su jais tvarkytis, verslo pasaulyje viskas kiek sudėtingiau“, – teigia P. Slavinskas,

Anot jo, vystant verslą svarbu žinoti, kokios tavo, kaip verslo atstovo, galimybės, pareigos ir prievolės, susijusios su uždirbamais pinigais.

„Šių konsultacijų dėka mes užtikrintai žvelgiame į priekį, planuojame veiksmus, pirkinius, mokesčius, atlyginimus ir panašiai. Pasikalbėjus su profesionalais pradėjome aiškiau matyti rytojų“, – džiaugiasi jis.

Įmonės vadovas teigia, kad jie išmoko stebėti bei sekti savo finansus, planuoti ateities veiksmus bei didelę svarbą teikti fiskalinei drausmei.

Pataria išgirsti, ką sako specialistai

L. Skominas pabrėžia, kad „Swedbank“ konsultacijų metu banko atstovas juos labai motyvavo ir plačiąją prasme papasakojo, kaip vertėtų žvelgti į įmonę ir jos valdymą ne tik iš finansinės perspektyvos, tačiau apskritai.

„Labai sveikinu tokias iniciatyvas. Juk stiprūs verslai prisideda prie stiprios ekonomikos ir tvirto bei subalansuoto valstybės biudžeto. O tai teigiamai veikia visus mus – piliečius“, – teigia pašnekovas.

Abu verslininkai pataria pasikliauti ekspertais ir įsiklausyti į jų rekomendacijas. Juk vieno „recepto“, kuris tiktų visiems verslams – nėra. Todėl individualiai pasikonsultavęs su finansų specialistu gali išgirsti išties nepaprastai vertingų patarimų.