„Dėl pavadinimo yra buvę ir kurioziškų situacijų. Pavyzdžiui, yra mums socialiniuose tinkluose parašiusi lietuvė mergina, kuri studijuoja Amerikoje raketų inžineriją. Ji norėjo su mumis pasikalbėti dėl darbo. Pradžioje galvojome, kad tai pokštas, tačiau pasirodo, jog ji tikrai galvojo, kad užsiimame inžinerija“, – pasakoja įmonės atstovas.

Jis sutiko papasakoti apie sėkmingai veikiančios įmonės veiklą, iššūkius, kurių nepavyksta neišvengti bei tai, kodėl prisijungė prie „Verslo akademijos“ projekto.

Verslas ir marketingas – neatsiejama

Š. Ribakovas paaiškina, kad jų įmonė teikia kompleksines paslaugas. Ir nors kompanija nėra didelė, jie stengiasi savo veiklą skirstyti į dvi dalis – informacinių technologijų pasaulį ir skaitmeninį marketingą.

Verslas, asoc. nuotr.

„Aš esu atsakingas už IT dalį, o kolega Simonas – už marketingą. Seniau galėjai susikurti elektroninę parduotuvę ir iš tavęs pirkdavo. Dabar gali susikurti parduotuvę, tačiau jei pusės savo pajamų neskirsi marketingui, iš tavęs niekas nepirks“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, reklamai platformą reikėtų pasirinkti individualiai. Tačiau elektroninė parduotuvė privalo būti patogi, ja naudotis turėtų būti paprasta su mobiliuoju telefonu, pirkėjui privalo būti lengva atsiskaityti, pasirinkti pristatymą. Jeigu pirkimo „kelias“ sudėtingas – pirkėjai susiras kur prekę įsigyti kitur.

Lietuviai – puikūs specialistai

„Rocket Science Baltics“ direktorius prisijungė ir prie „Swedbank“ organizuojamos „Verslo akademijos“. Jis pasakoja, kad nusprendė prie akademijos prisijungti supratęs, kad jų įmonėje egzistuoja tam tikrų problemų.

„Esminė problema buvo eksportas. Verslui augti Lietuvoje, kai tokia milžiniška konkurencija, yra tikrai sudėtinga. Mes esame nusistatę bent dalį savo pardavimų skirti eksportui. Taip pat pagalbos reikėjo ir su finansų valdymu. Paaiškėjo, kad viską darome ganėtinai neblogai, tačiau yra ir kur tobulėti“, – nurodo specialistas.

Pašnekovas teigia, kad šiuo metu jų įmonėje dirba aštuoni žmonės. Taip pat jie tam tikroms paslaugoms samdo žmones ir iš išorės. Visi jie – lietuviai.

Šarūnas Ribakovas

Finansų sekimas – būtinas sėkmingai veiklai

Praėjusiais metais „Rocket Science Baltics“ pajamos siekė 200 tūkst. eurų. Pašnekovas sako, kad jiems būtina galvoti apie finansų valdymą.

„Buvo tokia istorija, kad mūsų verslas įsivažiavo, mes algas išsimokėdavome, tačiau nesekėme visko. Na ir supratome, kad viskas laikosi ant „kortos“. Finansai gali pasibaigti“, – pasakoja jis.

Tuomet, anot įmonės atstovo, jie pradėjo skaičiuoti bei sekti finansus.

„Jei verslas neturi finansų, tuomet „stoja“ viskas. Kad ir kokią tu turi gerą paslaugą, tu ją gerai atlieki, tačiau jei nebus finansų, nepasiseks“, – pabrėžia pašnekovas.

Š. Ribakovas „Verslo akademijoje“ išgirdo labai daug vertingų patarimų. Pavyzdžiui, anot jo, verslų atstovai turi gebėti sukoncentruoti finansus bei juos skaičiuoti nuo pat veiklos pradžios. Svarbu sekti atsiperkamumą, einamąsias išlaidas, pelningumą, įplaukas.

Mentorius paskatino ryžtis pokyčiams

Projekto metu „Rocket Science Baltics“ direktorius drauge su paskirtu mentoriumi nagrinėjo ir daug kitų temų.

„Mūsų mentorius atėjo ir pasakė, kad nieko nesupranta, ką mes parduodame. Tą jis pasakė pirmojo susitikimo metu. Tačiau vėliau atradome sinergiją. Jis ir pasakė, kad mes teikiame skaitmeninio marketingo ir informacinių technologijų paslaugas, kurias būtina aiškiai atskirti, kad klientui būtų paprasčiau susigaudyti“, – nurodo pašnekovas.

pelnas

Jis pats kitiems verslininkams pataria savo pozicionavimą išsigryninti pačioje veiklos pradžioje. Taip, anot jo, bus žymiai lengviau veikti rinkoje.

Nori augti ir tobulėti

Š. Ribakovas teigia, kad jų įmonei reikia pagalbos ir todėl, kad jie pastebėjo, jog kuo daugiau dirba, tuo mažiau uždirba.

„Vis norėjosi augti, samdyti daugiau žmonių, kurie padėtų paslaugas atlikti efektyviau. Atrodydavo, kad jei pasisamdysi žmogų, galėsi darbus atlikti greičiau. Tačiau taip ir gaunasi – atsiranda „laisvų“ pinigų ir nusprendžiame dar kažką pasamdyti“, – sako specialistas.

Pašnekovas pabrėžia, kad jam pačiam gana sunku kažkokius darbus deleguoti kitiems.

„Turime daug planų ateičiai. Dešimties metų planas – turėti bent apie 40 darbuotojų. Pažiūrėsime, kaip seksis“, – teigia Š. Ribakovas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Verslo akademija“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją