Apgavo jau ne vieną patiklų vairuotoją

Praėjusią vasarą nutikusi istorija Reginai tapo svarbia pamoka. Į žiedinę sankryžą netikėtai iššokęs vairuotojas nepraleido pirmumo teisę turinčios moters vairuojamos transporto priemonės – sužalojimų vairuotojai nepatyrė, tačiau abu automobiliai buvo apgadinti.

Kaip pasakoja moteris, kitos transporto priemonės vairuotojas atrodė stipriai susijaudinęs, puolė kažkam skambinti telefonu. Pradėjusi kalbėtis su vairuotoju, moteris išgirdo pasiūlymą už padarytą žalą atsiskaityti grynais, mat vairuotojas tikino pamiršęs apsidrausti automobilį. Priešingu atveju, anot jo, draudimo išmokos moteris negautų ir dėl jos oficialiu keliu bylinėtis turėtų mėnesių mėnesius.

Vairuotojas pasiūlė kartu nuvykti iki artimiausio autoserviso, kuriame būtų įvertinta jos transporto priemonei padaryta žala, o tuomet jiedu susitartų dėl atsiskaitymo. Beveik patikėjusi įvykio kaltininko pažadais ir pabūgusi likti be išmokos, Regina tik per plauką nesutiko su pasiūlymu.

Paskutinę minutę moteris vis dėlto nusprendė telefonu pasikonsultuoti su vyru, mat paprašytas parodyti asmens dokumentus, įvykio kaltininkas akivaizdžiai pasimetė ir tikino juos palikęs namuose. Sutuoktinis patarė nesileisti į kalbas ir pildyti deklaraciją, tačiau jos automobilyje Regina neturėjo, todėl išsikvietė policiją.

Iškvietus policiją paaiškėjo, kad teisė vairuoti įvykio kaltininkui yra atimta ir tai jau ne pirmas jo bandymas išsisukti nuo atsakomybės oficialiai nepildant eismo įvykio deklaracijos.

Draudimo išmoką gausite, net jei įvykio kaltininkas nėra apsidraudęs

LR Transporto priemonių draudikų biuro Žalų administravimo departamento direktoriaus pavaduotojas Eligijus Oršauskas pastebi, kad sutarti dėl padarytos žalos atlyginimo tarpusavyje be draudimo įsikišimo vairuotojai iš tiesų gali. Tačiau ir tokiais atvejais yra būtina pildyti eismo įvykio deklaraciją, nes tai – oficialius dokumentas, kuris pagrindžia eismo įvykio faktą.

„Nukentėjusiam asmeniui tai yra žalos atlyginimo garantas, nes net ir tuo atveju, jei kaltininkas draudimo neturėtų ar dėl skirtingų priežasčių jis negaliotų, žalą nukentėjusiam atlygintų LR transporto priemonių draudikų biuras“, – sako. E. Oršauskas.

Nukentėjusieji dėl išmokos gali jaustis ramūs ir tais atvejais, kuomet avarijos kaltininkas įvykio metu buvo apsidraudęs, tačiau neblaivus, vairavo techniškai netvarkingą transporto priemonę ar neturėdamas teisės ją vairuoti, pasišalino iš įvykio vietos ar žalą padarė tyčia – visais šiais atvejais nukentėjusiajam nuostolius atlygins kaltininko draudimo bendrovė.

Vežiotis popierinę deklaraciją automobilyje nėra būtina

Draudikų biuro atstovas taip pat pastebi, kad dar ne visi vairuotojai žino apie galimybę eismo įvykio deklaraciją užpildyti internetu. Puslapyje draudimoįvykiai.lt užpildyta deklaracija turi tokią pačią galią, kaip ir popierinė versija, todėl pastarosios vežiotis automobilyje nebūtina.

„Pildyti eismo įvykio deklaraciją telefonu yra greičiau ir paprasčiau, mat elektroninėje versijoje prašoma kur kas mažiau duomenų. Pavyzdžiui, nebūtina nurodyti vairuotojo pažymėjimo numerio bei galiojimo datos, pakanka suvesti savo asmens kodą, o taip pat nereikia jokių duomenų apie transporto priemonės draudimą, nes suvedus valstybinius numerius, reikiamą informaciją sistema užpildo pati“, – elektroninės deklaracijos privalumus atskleidžia E. Oršauskas.

Vairuotojams patogi ir galimybė eismo įvykio deklaraciją pildyti vienu arba dviem telefonais. Pildant pastaruoju būdu, platforma atpažins eismo įvykio dalyvių transporto priemones ir susies juos į vieną bendrą dokumentą. Greičiau ir sklandžiau užpildysite deklaraciją, jei leisite platformai naudoti telefono GPS ir kamerą: beliks tik patikslinti eismo įvykio vietą ir pateikti prašomas nuotraukas arba įkelti jas iš galerijos.

Pildyti deklaraciją telefonu išties paprasta – tereikia sekti virtualaus vedlio patarimais. Užpildžius deklaraciją telefonu, visi duomenys bus perduoti eismo įvykio kaltininko draudimo bendrovei, o eismo įvykio deklaracija bei kita svarbi informacija bus išsiųsta jūsų nurodytais kontaktais el. paštu arba SMS žinute. Susikūrę paskyrą, galėsite patogiai sekti pranešimus apie deklaruotų eismo įvykių administravimo eigą.

Norintieji išbandyti elektroninės deklaracijos parodomąją versiją, gali tai padaryti puslapyje draudimoįvykiai.lt savo telefone arba kompiuteryje.