Skelbiama, kad aukso kaina vien per šiuos metus jau padidėjo apie 30 proc. ir tai dar ne pabaiga. Kainos augimas, kaip teigiama, susijęs su šiuo metu pasaulyje esančiu dideliu neapibrėžtumu.

Išskiriama, kad aukso kainą pastaruoju metu didino fiskalinės pinigų politikos sprendimai, taip pat netrukus vyksiantys JAV prezidento rinkimai, o kartu ir karas Artimuosiuose Rytuose, Ukrainos ir Rusijos konfliktas, skelbė Reuters.

Investuotojus, kaip aiškinta, tai skatina ieškoti saugaus savo turto prieglobsčio, mat investicijos į auksą yra laikomos vienomis mažiausiai rizikingų.

Būtent tai ir lėmė, kad pastaruoju metu aukso kainos sparčiai kyla ir fiksuoja rekordus.

Praėjusią savaitė, penktadienį, aukso kaina dar didėjo ir perkopė 2,7 tūkst. JAV dol. sumą. Ketvirtadienį aukso kaina siekė 2735 JAV. dol., kuri iki šiol yra aukščiausia istorijoje.

Per kelerius metus – solidus prieaugis

Investiciniais tauriaisiais metalais bei deimantais Lietuvoje prekiaujančios įmonės „Florinus“ vadovas Žilvinas Leškevičius tikino, kad pastaroji pasaulinė tendencija ir investicijos į šį metalą neaplenkė ir Lietuvos.

Pasak jo, vien pernai įmonė tauriųjų metalų pardavė už daugiau nei 57 milijonus eurų.

„Kitaip sakant, per pastaruosius 12 mėnesių pardavėme 1100 kg gryno aukso ir 11000 kg gryno sidabro, taip pat kelis šimtus kg platinos ir paladžio“, – tikino vadovas bei sakė, kad lietuviai įsigytą auksą laiko tiek namuose seifuose, tiek įmonės saugykloje.

Visgi, kaip pridūrė, bendrai auksas yra laikomas ilgalaike investicija, todėl norintiems greit praturtėti, tai, ko gero, nėra geriausia išeitis. Įsigijus šio tauriojo metalo, kaip teigė, jį reikėtų išlaikyti bent 7–10 metų.

„Per tokį laikotarpį įvertinus infliaciją ir ekonomikos augimą auksas apsaugo ir išlaiko sukauptus pinigus nuo jų nuvertėjimo.

Be to aukso vertė priklauso nuo ekonominių krizių, geopolitinių įvykių, todėl atsiradus tokiai situacijai jo kaina sparčiai kyla. Pastarieji 5 metai pasaulyje buvo įtempti – Covid-19 pandemija, karas Ukrainoje, Artimųjų Rytų krizė, todėl turime daugybę klientų, kurie investuodami į auksą labai greitai iš jo uždirbo.

Pavyzdžiui, aukso kaina dar prieš metus buvo apie 1850 Eur už unciją, o šiandien jau siekia 2470 Eur už 1 unciją. Tai rodo, kad uždarbis priklauso nuo laikmečio. Neretai auksas gali atsipirkti ir labai greitai“, – lygino jis.

Auksas

Auksas, kaip aiškino bendrai, yra apibūdinamas, kaip žmogaus baimių barometras. Jeigu ekonomika klesti, aukso kaina lieka stabili, tačiau atėjus neramumams tiek žmonės, tiek valstybės savo dalį turto investuoja būtent į auksą, kas lemia, kad jo kaina ima kilti.

„Galiu drąsiai sakyti, kad visi, kas investavo į auksą, tikrai išlošė ir visi, kas į jį investuoja, tikrai anksčiau ar vėliau išloš.

2021 m. aukso uncija kaina siekė apie 1500 Eur, dabar ji sieka 2470 Eur, prieaugis – daugiau nei 64 proc. vos per kelis metus

2021 m. aukso uncija kaina siekė apie 1500 Eur, dabar ji sieka 2470 Eur, prieaugis – daugiau nei 64 proc. vos per kelis metus“, – tikino Ž. Leškevičius.

Izgorodinas: yra rimtų rizikų

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas, kalbėdamas apie šio metalo kainos pokyčius, taip pat išskyrė geopolitinę situaciją, tačiau tikino, kad ne viskas taip gerai, kaip gali atrodyti.

„Aukso kaina, nepaisant to, kad pastaruoju metu pasaulio ekonomikoje buvo labai įvairių trajektorijų, kilo tik į viršų ir ignoravo negerumus.

Manau, kad tai gali būti susiję su spekuliacijomis ir kad auksas tampa ne tik įrankiu prieš geopolitinius iššūkius ar infliaciją, bet ir spekuliacijų instrumentu. Tai – blogas signalas ir yra labai rizikinga“, – įspėjo jis.

 Aleksandras Izgorodinas

Kitaip tariant, kaip patikslino, auksui nereagavus į pasaulio ekonomikų sunkumus, tai skatina daryti prielaidą, kad jo kainos kilimas yra nelogiškas ir gali būti veikiamas kitų veiksnių, kurie toliau, investavus dideles pinigų sumas, gali būti nenuspėjami.

„Gal yra kažkokių labai didelių žaidėjų dalyvavimas rinkose. Man tai atrodo nepatrauklu, nesaugu.

Tai reiškia, kad investuotojai, kurie dabar planuotų investuoti į auksą, jie rizikuoja tuo, kad aukso kaina taip pat staigiai, kaip pakilo, gali ir nusileisti, jeigu tie žaidėjai pakeistų savo poziciją“, – svarstė ekonomistas.

Kaip pridūrė, kaip bebūtų, jo pirkimas, kai jo kaina siekia istorines aukštumas, taip pat būtų nelogiškas sprendimas.

Pateikė prognozes

Neseniai vykusio Londono tauriųjų metalų rinkos asociacijos metinio susirinkimo metu teigta, kad aukso kainos ir toliau turėtų kopti į viršų.

Teigta, kad tikimasi, jog šio metalo kaina ateinančius 12 mėnesių pakils iki 2 941 JAV dol. už unciją.

Panašiai kalbėjo ir Ž. Leškevičiaus.

„Vien per pastaruosius metus aukso kaina kilo 34,10 proc. ir toliau visų didžiųjų pasaulio bankų bei analitikų prognozės yra tik apie tolimesnį aukso, sidabro ir kitų tauriųjų metalų kainų kilimą.

Prognozuojame, kad aukso kaina per ateinančius 12 mėnesių turėtų pasiekti 3 tūkst. JAV dol. už unciją, o sidabro – 42–50 dol. už unciją.

Taigi tiek aukso, tiek sidabro kaina artimiausiu metu tik kils ir pasieks naujus rekordus“, – sakė ir Ž. Leškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)