Niekada gyvenime nedalyvauju jokiose loterijose, bet būna nutinka gyvenimas.

Vakarojome pas draugus. Pamačiau jų virtuvėje du kavos aparatus, paklausiau, kam jiems jie du vienodi reikalingi? Draugai pasigyrė, kad laimėjo loterijoje. Pradėjo išsamiai pasakoti, kad kai atsiranda naujos loterijos, jie dalyvauja ir pakankamai dažnai laimi ir kad tikrai verta dalyvauti, nes labai mažai žmonių susigundo, ypač pirmąją loterijos savaitę, tad šansų tikrai yra.

Prisiklausęs sėkmės istorijų ir nieko niekada nelaimintis dėl to, kad niekur nedalyvaujantis, naršiau sau ramiai vieną dieną Facebook. Tiesa, neturėjau daug laiko, ir jau būčiau nepamatęs, bet ogi štai – pagaliau mano šansas – „Varlė.lt“ skelbia, kad tik ką prasidėjo loterija. Gundo, kad pirmieji 60 žmonių turi galimybę įsigyti „Marshall“ garso kolonėlę už 3 eurus, kai ji kainuoja kelis šimtus eurų. Pagalvoju, va čia tai geras, ir kad čia, draugai mieli, jums ne kavinuką laimėti ir paspaudžiu nuorodą.

Jokių įtarimų. Svetainė kokybiška, Facebooko puslapis visiškai identiškas „Varlė.lt“. Ant sienos kelių mėnesių postai, nuotraukos, komentarai iš normalių lietuviškų anketų, kaip dalyvauja, kokios geros loterijos, prizai ir panašiai. Kadangi viskas atrodė tikra ir nekėlė jokių abejonių, važiuoju toliau.

Reikėjo atlikti apklausą, kurioje buvo trys klausimai. Viską atsakiau, užsipildžiau, kaip prašo. Tada gavau žinią, kad turiu realų šansą laimėti. Mintyse dar pagalvojau, kad gerai čia varau ir jau planuoju kokią muziką ir kur per tą kolonėlę leisiu ir kaip čia pasigirsiu, kad už tuos 3 eurus ją nusipirkau.

Tada reikėjo pasirinkti tarp kažkiek ten skrynelių, nebepamenu dabar, bet jų buvo apie 20. Davė tris bandymus, kas pasirodė keistai, bet nesukau galvos. Pirmas ir antras bandymas nepavyko, bet trečias buvo sėkmingas – atsidarė kolonėlė. Pamaniau, kad štai ir man bent kažkada gyvenime pasisekė. Ir net iš pirmo karto.

Tada paprašė pasirinkti kolonėlės spalvą iš trijų galimų, paklausė, kur prisistatyti. Tada paprašė sumokėti 3 eurus į nurodytą sąskaitą. Suvedžiau banko kortelės duomenis. Buvau skaitęs, kad CVV numeris, kuris yra kitoje kortelės pusėje, gali būti naudojamas tik saugiose svetainėse, o kadangi „Varlė.lt“ man atrodė patikima, tai nebijojau suvesti. Paspaudžiau apmokėti.

Po sekundės gavau žinutę, kad apmokėjimas nepavyko. Po minutės gavau iš savo banko žinutę, kad mano kortelė užblokuota, nes greičiausiai iš jos buvo bandoma daryti pavedimą sukčiams.

Iš pradžių net nesupratau, dar naiviai pagalvojau, kodėl čia tas bankas sustabdė mano laimėtą kolonėlę ir kad gal suklydo. Pamaniau, kad užsuksiu atgal į tą puslapį, patikrinsiu, gal ką pats ne taip padariau, pasinagrinėsiu.

Sukčiai internete

Ir tada pradėjo lėtai kristi rožiniai akiniai, kolonėlė kaip dūmas išnyko kažkur kvailumo platybėse.

Kai pradėjau gilintis, tai pirmas dalykas, kas krito į akį, kad puslapis turėjo labai mažai sekėjų. Jų buvo apie 900, kai tikras puslapis turi virš 100 tūkstančių. Pradėjau ieškoti tikrosios „Varlė.lt“. Ir tuomet pamačiau, kad ten dalinamasi apie šią netikrą loteriją ir puslapį, įspėjant, kad žmonės apgaudinėjami jų vardu. Tada supratau, kad papuoliau sukčiams ir kad nesu labai protingas, švelniai tariant.

Beje, po kurio laiko pamačiau tokią pačią reklamą, tik „Topo centro“. Irgi sukurta identiška profilio Facebooke siena, tie patys postai, akcijos paskelbtos kaip tikrame puslapyje.

Dėl ko labai džiaugiuosi, tai tokia greita banko reakcija, kad man net tų 3 eurų neleido pervesti. Jeigu bankas nebūtų užblokavęs kortelės, esu tikras, kad būtų buvę nuskaityti duomenys ir pagal juos būtų vykdomi nuskaitymai. Sukčiai veikia pagal tokią schemą. Mano draugas buvo kažkada pakliuvęs, nors nedalyvavo jokiose loterijose.

Naktį jam pradėjo eiti į telefoną žinutės. Žmona dar paklausė, kas čia gali rašinėti, jis dar juokėsi, kad meilužės neturi, ir čia turbūt kažkokios reklamos eina ir pažiūrės rytoj, nes kas čia naktį jam rašinės. O jei kam būtų rimta bėda, juk žinučių nerašytų, o iškart skambintų. Ryte žiūri, kad bankiniai pavedimai vienas po kito įvykdyti nurašant nuo jo sąskaitos skirtingas sumas nuo keliolikos eurų iki kelių šimtų į skirtingas Azijos valstybėse esančias sąskaitas. Bankas draugui kortelės neužblokavo iškart, tik po kelių pavedimų. Kol atgavo pinigus, užtruko du mėnesius, kainavo ne tik laiko, bet ir nemažai nervų, bet jis džiaugiasi, kad išvis juos atgavo. Iki dabar nesuveda galų, iš kur sukčiai galėjo gauti jo asmeninius duomenis, bet akivaizdu, kad kažką kažkada kažkur nesaugiai pirko.

Mano istorija trumpesnė, teko tik pasikeisti kortelę, atnaujinti duomenis ir suprasti, kad proto reikėjo daugiau turėti, nes lygioje vietoje gali susimauti, kad reikia labiau pasigilinti, pasidomėti, sąskaitas sutikrinti, kam vedi pinigus, pasitarti, neskubėti. Čia net ne tik apie loterijas kalbant, o iš esmės apsiperkant internetu.

Turbūt jau aišku, kad daugiau tose loterijose ir toliau nedalyvausiu. O jei norėsite sudalyvauti jūs, pažiūrėkite bent Facebook, kiek loterijos organizatorius turi sekėjų, kelis kartus patikrinkite, ar čia tikrai čia tas tikrasis puslapis, nes sukčiai veikia tobulai, sistemas atidirbę maksimaliai gerai.

Įsisiautėję sukčiai žmones bando apgauti kasdien

Alina Kazakevič, „Varlė.lt“ komunikacijos projektų vadovė paklausta apie šią situaciją, atsako, kad pastaruoju metu kone kasdien sulaukia pranešimų apie netikras sukurtas Facebook paskyras, kurios naudojasi visa jų prekės ženklo įvaizdžio komunikacija. Ypač jų suaktyvėja tada, kai socialiniuose tinkluose paleidžia kokį nors žaidimą ar konkursą. Kai užmato neteisėtą veiką savo įmonės vardu, parašo įrašą savo socialiniame tinkle Facebook, kad siautėja sukčiai pažymėdami, kad žmonės atkreiptų dėmesį į įtartinas nuorodas ir jų nespaustų. Pasidalina įmonės viduje, kad kolegos reportintų tas paskyras, užpildo reportinimo formą, kurioje pažymi, kad sukurta sukčių paskyra apsimeta įmone.

„Mūsų skambučių centro vadovės teigimu, dar niekas nesikreipė, kad nukentėjo, bet per dieną bent 5-6 žmonės parašo, kad yra sukčiai mūsų vardu, tai panašu, kad sukčiai puikiai atidirbę yra, kad būtų gerai matomi, nes naivu galvoti būtų, kad tie kur parašo – tik tie ir pamatė“, – mano įmonės astovė.

Į klausimą, kokie būtų esminiai patarimai, kaip atskirti tikrą „Varlę.lt“ nuo įsisiautėjusių sukčių, A. Kazakevič sako, kad pirmiausiai reikia būti atidiems: „Jei žmonės mato, kad dalinamos brangios kolonėlės po kelis eurus – jau turėtų kilti įtarimas. Jei mato įtartinas nuorodas – taip pat. Svarbu atkreipti dėmesį į domeną, nuorodos pabaigą. Taip pat jei prašoma vesti kreditinės kortelės duomenis paspaudus konkurso nuorodą – irgi ženklas, kad tai sukčiai. Na ir žinoma, atkreipti dėmesį į paskyros sukūrimo laiką, sekėjų skaičių, kokios leidžiamos mokamos reklamos ir panašiai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)