Skaičiai iškalbingi

Saulės grąžos“ direktorė Deiminta Noreikienė sako, kad įmanoma apskaičiuoti atsiperkamumą pagal orientacinį laikotarpį.

„Kiekvienu atveju tai individualu, bet kiekvienam vartotojui mes skaičiuojame, kad tai trunka 3–4 metus. Priklausomai nuo elektros kainos, nuo pasirinkto sprendimo, nuo suvartojimo ir taip toliau, – vardija pašnekovė. – Šiuo metu tikrai palankus laikotarpis investuoti į saulės elektrines, nes įrangos kainos rinkoje labai žemos. Dabar 10 kilovatų elektrinė kainuoja apie 6 tūkstančius eurų. Be to, papildomai vartotojas gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą dėl paramos ir susigrąžinti daugiau nei 3 tūkstančius eurų. Taigi paskaičiuokite – nekainuos nė 3 tūkstančių eurų.“

Ar visuomet saulės elektrinė atsiperka? D. Noreikienė sako, kad skaičiuoti, kokia grąža, reikia pradedant nuo to, kiek išleidžiama, – lygiai tiek ir galima sutaupyti.

Deiminta Noreikienė

„Jei kalbame apie saulės elektrinę ant stogo, dažniausiai žmonės sunaudoja apie 30 procentų pagamintos elektros. Kita energija atiduodama pasaugoti į tinklus ir suvartojama per metus. Su saulės elektrine galite patenkinti visų metų poreikį ir mokėti simbolinį mokestį ESO už elektros susigrąžinimą iš tinklų. Galvojant plačiau, per tuos 3–5 metus pasigaminsite tiek elektros energijos, kad jos vertė atpirks Jūsų investiciją ir likusį laikotarpį – apie 20–25 metus – elektros energija Jums kaip ir nieko nekainuos“, – teigia pašnekovė.

Vis daugiau namų prietaisų reikia elektros

Kai kurie žmonės saulės elektrinių reikalingumą sieja tik su elektromobiliais ir, kol jų neturi, neskuba daryti pokyčių.

„Elektromobiliai yra šių dienų aktualija. Vartotojai, kurie planuoja turėti elektromobilį, įsirengia didesnes saulės elektrines, tačiau įsirengdami privatų būstą dažniau renkamės kondicionierius, šilumos siurblius, atsisakome taršių kietojo kuro katilų – tai irgi elektros sąnaudos: pasaulis vis labiau „elektrinis“, tad reikia gamintis elektrą“, – vardija D. Noreikienė.

Saulės elektrinė leidžia laisvai naudotis savo turimais resursais net tuomet, kai sutrinka visuotinis elektros tiekimas. Pašnekovė priduria, kad ne visa saulės elektrinių įranga suteikia tokią nepriklausomybę, tad reikia apgalvoti ir specialių elektros saugyklų įsigijimą.

Tiems, kurie dar svarsto, ar įsigyti saulės elektrinę, D. Noreikienė sako, kad šiuo metu sąlygos tam itin palankios.

„Anksčiau reikėdavo pirma rezervuoti paramą, tik tuomet įsirengti. Šiuo metu galima įsirengti saulės elektrinę ir, paskelbus paramą, kreiptis dėl jos bei gauti. Kaip tik tikimės, kad lapkričio mėnesį agentūra paskelbs kvietimą, ir visi, kurie dar neturi elektrinių arba jau yra jas įsirengę, galės kreiptis“, – paaiškina pašnekovė.

Kaip nuspręsti, ar saulės elektrinė išties reikalinga? D. Noreikienė teigia, kad tai nėra sudėtinga, mat kuo sąnaudos reikšmingesnės, tuo greičiau pajuntamas skirtumas įsirengus savo elektrinę.

„Yra klientų, kurie turi 1–2 kilovatus, jų sąnaudos santykinai nedidelės, bet tai vis tiek yra investicija, santaupos. Daug kam labai svarbus žalumo aspektas, svarbu prisidėti prie taršos mažinimo. Yra galimybė turėti ir nutolusią saulės elektrinę, ji tinka tiems žmonėms, kurių sąnaudos nedidelės, – sako D. Noreikienė ir pabrėžia, kad Lietuvoje saulės tikrai pakanka. – Yra mitų, bet Lietuvoje saulės pakanka tiek, kad per saulėtąjį laikotarpį galima pasigaminti elektros visiems metams. Saulės elektrinės statomos ir šiauriau, kur dar tamsiau, ir vis tiek jos veikia, vis tiek atsiperka.“

Saulės energijos įdarbinimą reikia planuoti

Kokios dydžio elektrinę rinktis? Pašnekovė sako, kad pirmiausia reikia gerai apgalvoti savo sąnaudas.

„Jei pagaminsite daugiau, nei suvartojate, atsiperkamumas veiks ne visai taip, kaip turėtų. Svarbu įsivertinti dabartines sąnaudas ir sąnaudas artimoje ateityje. Jei po metų dvejų ar trejų planuojate įsigyti elektromobilį, tikėtina, kad iškart verta investuoti į šiek tiek didesnę saulės elektrinę“, – pataria pašnekovė.

Moteris pastebi, kad didesnis saulės elektrinių kiekis įrengiamas didmiesčiuose, tačiau vis daugiau žmonių jas jau įsirengia ir sodybose, mat savo elektrinę galima priskirti ir dar keliems valdomiems objektams. Pašnekovė pastebi, kad saulės elektros gamyba domisi vis daugiau ūkininkų, jiems taikomos papildomos paskatos įdarbinant saulės energiją.