Šaltibarščiai yra naudingas patiekalas mūsų organizmui. Dietologai gerai vertina kefyrą, kuriame yra gerųjų bakterijų, gerinančių žarnyno veiklą. Burokėliai taip pat turi daug vertingų medžiagų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. O tai, kad žalumynų ir agurkų galima ir reikia valgyti į valias, žino kiekvienas.
Mažosios virtuvės šefės pataria, kad norintys prie šių šaltibarščių gali išsivirti ar išsikepti bulvių. „Kiaušinių mėgėjai jais gali pagardinti šaltąją sriubą“, - sakė Smila. Visgi šįkart Lėja su Smila gamino lengvą patiekalą – šaltibarščius be bulvių ir kiaušinių.
Šie šaltibarščiai ypatingi tuo, kad beveik nieko nereikia pjaustyti – tereikia visus produktus sudėti į plaktuvą ir per kelias minutes pagaminti skanų šaltibarščių kokteilį. Nors produktai naudojami tie patys kaip ir tradiciniame recepte, skonis skiriasi dėl pasikeitusios tekstūros - smulkiai sumalti produktai pasižymi ryškesniu ir aštresniu skoniu.
Šaltibarščiams reikės:
- 1 litro kefyro
- 280 gr. marinuotų burokėlių
- 2-3 agurkų
- šaukšto garstyčių
- šaukšto cukraus
- svogūnų laiškų
- krapų
- druskos, pipirų
- papuošimui – sultenių ir ridikėlių
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į plaktuvą, užberkite druskos ir pipirų, įpilkite kefyrą ir išplakite. Šaltibarščius galite supilstyti į stiklines arba dubenėlius, papuoškite viršų ridikėlių griežinėliais, sultenėmis, krapais ar svogūnų laiškais. Skanaus!
DELFI projektas „Mažieji kulinarai“ siūlo vaikų žvilgniu pamatyti virtuvę ir kartu pasinerti į gardžių atradimų pasaulį. Smila ir Lėja mokysis patys ir mokys savo žiūrovus gaminti paprastai, bet kūrybiškai!