Pasiteisinimų karaliai

Vilnius, Gedimino prospektas. Pastebėję vairuotoją, darančią pažeidimą, pareigūnai sustabdo ir klausia: „Sveiki, ar žinote, kokį pažeidimą padarėte?“ Mergina piktai atšauna: „Aišku žinau. Aš mačiau tuos ženklus „sniegas“ ir „geležinkelio pervaža…“ Gali pasirodyti juokinga, tačiau tokias situacijas pareigūnai tikina stebintys gana dažnai.

Vienas policijos atstovas pasakoja, kad sustabdžius administracinį nusižengimą padariusį asmenį ir paklausus, kodėl prie vairo šis kalba telefonu, kaip mat išpyškinamas atsakymas: „Šaldau žandą. Daktaras taip liepė, važiuoju dantį traukti“.

Kiti, gavę policijos atstovų klausimą, kodėl naudojasi telefonu prie vairo, serviruoja dar įmantresnius pasiteisinimus. Štai, pavyzdžiui, vienas vyriškis žodžių į vatą nevyniojo: „Nesinaudojau. Aš klausiau navigacijos, kur man važiuoti“.

Kartais pasitaiko, kad suaugusiųjų melą greitai išaiškina jų atžalos. Viena tokių situacijų nutiko ir mažamečio berniuko mamai. Pareigūnai užfiksuoja, kaip link jų ekipažo juda „Lexus“ visureigis, kurio vairuotoja akivaizdžiai kalba telefonu be laisvų rankų įrangos, kaire ranka prispaudusi jį prie ausies. Automobilį sustabdo pareigūnai. Paaiškinus, už ką yra sustabdyta, vairuotoja teisinasi: „Aš tik atsiliepiau pasakyti, kad negaliu kalbėti, nes dabar vairuoju“.

Netikėtai sąžinė prabyla ant galinės sėdynės sėdinčiam 6-erių berniukui: „Mama, negražu meluoti policininkams. Tu pradėjai kalbėti telefonu, kai išvažiavome iš namų ir visą laiką kalbėjai“. Pareigūnai prisimena, kad tada moteris nuraudo ir jai neliko nieko kito, tik pripažinti, kad vaikas teisus.

Visais įmanomais būdais bando neigti

Dar vienas įdomus atvejis iš tvarkos sergėtojų kasdienybės: automobilio vairuotojas labai įtikinamai melavo, kad nekalbėjo telefonu, nors pareigūnai turėjo filmuotą vaizdo įrašą. Kuriamas melas įgavo tokį pagreitį, kad žmogus išlipo iš automobilio, net atsiklaupė ant kelių ir tikino, kad gali prisiekti, jog su savimi automobilyje net neturi telefono, ir žmona, jei jai paskambins policijos pareigūnas, gali paliudyti, kad jis telefoną paliko namuose.

Vis dėlto, pasikaustę specialistai nepatikėjo ir paprašė atidaryti automobilio priekyje esančią daiktinę, kurioje vis dėlto gulėjo telefonas. Policijos atstovų teigimu, šis herojus taip išsisukinėjo, nes buvo neseniai baustas už tokį patį pažeidimą ir jam grėsė didesnė bauda bei teisių atėmimas.

Pasirodo, būna ir tokių išradingų vairutojų, kurie įkliuvę pareigūnams pradeda aiškinti, kad telefonas yra ne jų. Žinoma, tvarkos sergėtojai tokiais pasiteisinimais netiki.

Nevengia telefono ir vairavimo egzamino metu

Būna ir situacijų, kai būsimi vairuotojai laikydami vairavimo egzaminą pamiršta ką tik gerai išmoktas Kelių eismo taisykles. Atrodytų, jie tikrai turėtų žinoti, kokie veiksmai yra draudžiami, tačiau ar iš jaudulio, ar paprasčiausiai nežinodami, jie taisykles užmiršta.

Štai, pavyzdžiui, tokia situacija nutiko ir jaunai žurnalistei, laikiusiai vairavimo egzaminą. Suskambus telefonui, mergina atsiliepė ir vairuodama kalbėjosi toliau. Pastebėjusi, kad instruktorius žiūri gana atidžiai į ją, mergina nesuprato kodėl, nes vairuoja teisingai, klaidų nedaro. Baigusi pokalbį telefonu, atsisuko į instruktorių, kuris griežtai paklausė: „Kas čia buvo?“

„Redaktorė skambino, negalėjau nekelti ragelio“, – ryžtingai atsakė ji. Akivaizdu, jaunoji žurnalistė egzamino neišlaikė.