Ką daryti pametus valstybinio numerio ženklus?

Kaip informuoja „Regitros“ atstovė Ingrida Čiapė, registracijos metu automobiliai yra pažymimi dviem vienodais numerio ženklais – jiems yra suteikiami unikalūs skaičių ir raidžių deriniai, kad viešajame eisme jie būtų lengvai atpažįstami teisėsaugos institucijoms ir kitiems eismo dalyviams.

„Svarbu pastebėti, jog automobilis privalo būti pažymėtas abiem numerio ženklais. Vairuotojas turi pasirūpinti, kad jie būtų gerai matomi ir atpažįstami. Primename, kad numerio ženklai turi būti tvirtinami tam skirtose vietose, o ne, pavyzdžiui, dedami už automobilio stiklo“, – informuoja įmonės atstovė.

Automobilių valstybinio numerio ženklai po audros Vilniuje, Bajoruose

Tad pametus arba sugadinus numerio ženklus, reikia nedelsiant kreiptis į „Regitrą“ dėl naujų numerio ženklų gavimo arba dublikato išdavimo. Naujus numerio ženklus galima užsisakyti tiesiog internetu, Kelių transporto priemonių registravimo sistemoje (eKETRIS): www.eregitra.lt/eketris-web arba atvykus į artimiausią „Regitros“ padalinį. Jei ženklai užsakomi internetu, juos ir naują registracijos liudijimą, apmokėjus, kurjeris pristatys tiesiai į namus.

„Tais atvejais, kai prarandama viena iš dviejų automobilio numerio ženklų plokštelių, galima kreiptis dėl dublikato. Tuomet reikės atvykti į patogiausią „Regitros“ padalinį ir su savimi turėti ne tik asmens tapatybės dokumentą, bet ir automobilio registracijos liudijimą bei likusią, t. y. neprarastą numerio ženklo plokštelę. Jei numerio ženklas nebeatitiks šiandieninio standarto (be Vyčio), bus keičiamos abi plokštelės“, – sako ji. Be to, pabrėžtina, kad dublikatas gali būti išduodamas tik vieną kartą.

Per audrą pamesti automobilių valstybinio numerio ženklai

Įmonės internetiniame puslapyje galima rasti minėtų paslaugų kainas. Čia rašoma, kad numerio ženklo dublikatas kainuoja 3,60 Eur, duomenų tvarkymas (kai užsakomas dublikatas) – 6,66 Eur. Praradus abi numerio ženklų plokšteles, kaip minėjo ir pašnekovė, teks užsisakyti naujus numerio ženklus bei naują registracijos liudijimą. Eilės tvarka išduodamų numerio ženklų rinkinys (abi plokštelės) kainuoja 7,20 Eur, registracijos liudijimo kaina užsisakant internetu – 9,04 Eur, atvykus į įmonės padalinį – 11,30 Eur. Ženklų pristatymo į namus paslauga kainuoja 6,99 Eur, į siuntų savitarnos terminalą – 4,90 Eur.

Vis dėlto, jei įtariate, jog numerio ženklai galėjo būti ne pamesti, o pavogti, papildomai reikėtų kreiptis į policiją bei informuoti apie vagystę.

Ką daryti radus numerio ženklus?

Pasak pašnekovės, radus pamestą transporto priemonės numerio plokštelę, ją galima grąžinti savininkui dviem būdais: pirmasis – perduoti „Regitrai“, kuri plokštelę grąžins savininkui, antrasis būdas – atiduoti policijai.

„Pastaroji numerio ženklą grąžins savininkui arba perduos „Regitrai“. „Regitra“ asmenį apie rastus numerio ženklus informuos asmeniškai.

Jei radėjas nenori ar negali atvykti į artimiausią padalinį, rastą numerio ženklą galima paprasčiausiai atsiųsti į bet kurį padalinį. Radėjo grąžinta transporto priemonės plokštelė bus saugoma vieną mėnesį“, – informuoja I. Čiapė.

Kaip „Delfi“ informavo I. Čiapė, iki antradienio popietės „Regitra“ nebuvo sulaukusi padidėjusio vairuotojų kreipimosi dėl prarastų ar rastų transporto priemonių valstybinio numerio ženklų.

Pamestas numerio ženklas – tik lašas nuostolių jūroje

Pasisekė tiems, kuriems pavyko išsisukti tik pamestais valstybinio numerio ženklais. Liūdnesnė patirtis tų, kurių automobilius apgadino pro šalį praslinkusi audra. Ant transporto priemonių virto medžiai ar kiti sunkūs vėjo užpūsti daiktai, kai kuriems teko papulti į apsemtus kelio ruožus, turėjusius įtakos automobilio gedimams. Tai – tik dalis to, su kuo teko susidurti transporto priemonių savininkams.

Štai ERGO Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse Gytis Matiukas „Delfi“ pasakoja, kad nuo pirmadienio draudimo bendrovė sulaukė daugiau kaip 300 klientų kreipinių, susijusių su prieš porą dienų siautėjusios gamtos stichijos padaryta žala, o nuostoliai siekia daugiau kaip 250 tūkst. Eur. Transporto priemonėms padaryti nuostoliai kol kas dar tikslinami, tačiau pašnekovas spėlioja, kad patirtų žalų sumos gali siekti nuo kelių šimtų iki keliolikos tūkstančių eurų.

„Dėl gamtos stichijų padarytos žalos automobiliams per šiuos metus iki birželio kreipėsi virš pusšimčio klientų, nuostoliams atlyginti išmokėta arba rezervuota beveik 32 tūkst. Eur. 2023 metais dėl to kreipėsi beveik 500 klientų, nuostoliai siekė beveik 778 tūkst. Eur.

Ką tik praūžusi audra buvo išskirtinė tuo, kad siautėjo ir stiprus vėjas, o taip pat ir liūtis, tai jau dabar matosi, kad nuostoliai bus dideli, padarytos žalos skaičiai kasdien auga. Vis tik šįsyk didesnė žala padaryta gyventojų namų turtui negu transporto priemonėms. Dėl automobiliams padarytos žalos iki šiol kreipėsi daugiau kaip 30 klientų, jiems padaryta nuostolių už daugiau kaip 14 tūkst. Eur. Šie skaičiai neabejotinai augs“, – prognozuoja G. Matiukas.

ERGO Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse Gytis Matiukas

Daugiausiai nuostolių bendrovė fiksuoja Vilniaus ir Kauno miestuose bei jų apskrityse. Transporto priemonių savininkai daugiausiai kreipėsi dėl žalų, padarytų užvirtus medžiams, užkritus šakomas ar nuo pastatų nukritus įvairioms dalims, tokiomas kaip skardos atplaišos: „Gavome ir keletą pranešimų apie žalas, susijusias su galimais hidro smūgiais.“

Vis dėlto, kaip pastebi pašnekovas, yra tam tikrų atvejų, kada draudimo bendrovės patirtos žalos atlyginti neskuba, net jei dėl to kalta gamtos stichija.

„Draudimas neatlygina tos žalos, kuri buvo padaryta specialiai elgiantis pavojingai ir neapgalvotai, pavyzdžiui, kertant akivaizdžiai giliai apsemtą kelio ruožą ar nepravažiuojamą gatvę. Žinoma, kai kuriais atvejais iš tiesų išsisukti nuo stichijos nėra galimybės ir automobiliu įvažiuojama į netikėtai gilią balą ar nepažymėtą, apsemtą duobę. Tokiu atveju reikėtų užfiksuoti įvykį ir kreiptis dėl kompensacijos“, – aiškina G. Matiukas.

Pašnekovas taip pat pastebi, kad patyrus žalą dėl gamtos stichijos, svarbus ir laikas, per kurį informuojamas draudikas.

„Pranešti apie padarytą žalą būtina iš karto apie ją sužinojus – artimiausią darbo dieną, o jei apie patirtą žalą sužinoma ne iškart, apie ją būtina pranešti iškart apie ją sužinojus. Labai svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti apgadintą transporto priemonę, kad draudimo įmonė galėtų tinkamai įvertinti žalą bei imtis veiksmų jai sumažinti: uždengti išdaužtus langus ir pan.

O jei įvykį sukėlė ant automobilio užkritęs, apsidraudusiam asmeniui nepriklausantis objektas – pavyzdžiui, gatvėje arba ne privataus namo kieme esantis medis ar jo šaka, taip pat reikėtų kreiptis į policiją, kuri užregistruos įvykusį incidentą“, – pastebi draudimo bendrovės Žalų administravimo vadovas Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)