Anot kavos ekspertų šiai kavai būdingos persikų, jazminų ir bergamotės natos – tokiu skonių ir aromatų ryškumu esą nepasižymi jokia kita kava pasaulyje, rašoma „Huracán Coffee“ išplatintame pranešime spaudai.
Ypatinga skonių paletė
Jau kelerius metus labiausiai kavos profesionalų vertinama kava yra Panamoje auganti aukščiausios rūšies arabika – „Geisha“. Šiai kavai, teigiama pranešime, būdingas citrusinis vaisiškumas, kurį papildo jazminai, plokštieji persikai ir bergamotė.
Kavos skonis labai priklauso nuo pupelių paruošimo būdo. Puikus to pavyzdys – į Lietuvą atvežta „Geisha“, kurios turima dviejų rūšių. Pirmoji yra plauto apdirbimo būdo (angl. washed), kai nurinktos kavos uogos buvo nuplautos. Šios pupelės pasižymi natūraliu saldumu, kuris primena žaliąsias kriaušes, saldžius braziliškus riešutus ir razinas, o skonį papildo citrinos žievelės ir baltojo iriso aromatai.
Antroji rūšis yra apdirbta sausuoju būdu (angl. natural), kai uogos paliekamos džiūti. Taip apdirbtos kavos skonis atsiskleidžia lengva citrinos rūgštele – tai tarsi juodos arbatos su citrina ir džiovintų vaisių kompoto su gvazdikėliais derinys, su jaučiamu jazminų ir bergamotės aromatu, rašoma pranešime.
„Būtent dėl tobulai derančio skonio ir kvapo „Geisha“ kava jau keletą metų tvirtai užima pirmas pozicijas „Best of Panama coffee“ konkursuose. Šios kavos skonio savybės yra tokios išraiškingos, jog saldinti ją cukrumi ar pilti pieno būtų tiesiog nusikaltimas. Beje, žymiausiame kavos konkurse „World Barista Championship“ iš šešių į finalą patekusių baristų keturi ruošė kavą iš „Geisha“ pupelių – įskaitant ir čempionato nugalėtoją. Reikia pabrėžti, jog prieš turnyrą baristos patys renkasi, su kokia kava dalyvaus konkurse. Pasirinkimas yra milžiniškas, bet jie renkasi būtent „Geisha”, – teigia kavos baro Vilniuje vadovas Vytautas Kratulis.
Pardavinėjama tik išskirtiniuose aukcionuose
„Geisha“ veislės kavamedis yra kilęs iš Etiopijos ir prieš pusšimtį metų pasodintas Panamoje. Prisitaikęs prie vulkaninio dirvožemio ir kalnų mikroklimato, medis sunokina išskirtinį derlių. Šio, tiesa, dėl ilgo brandinimo proceso išgaunama maždaug dešimt kartų mažiau, lyginant su įprastinių kavamedžių derliumi. Pats kavamedis išsiskiria elegancija – augalas užauga aukštas, su pailgais lapais, o kavos pupelės atrodo tarsi vyšnios.
Dėl itin mažų derlių ir didelio kavos profesionalų susidomėjimo, šias kavos pupeles auginantys ūkininkai spėjo įvertinti šio kavamedžio išskirtinumą ir uogų kokybę. Visa tai lemia, jog kava yra pardavinėjama tik išskirtiniuose Panamos kavos aukcionuose, o jos kaina kasmet sparčiai auga.
„Žalių kavos pupelių kilogramo kaina pasaulio rinkoje šį sezoną siekia kone 100 eurų! Tai išties įspūdinga kaina, akimirksniu sužadinanti smalsumą paragauti šios retenybės. Šių metų derliaus pasisekė atvežti ir į Lietuvą, abiejų rūšių – tik po 10 kg. Tai yra ypatingai mažas kiekis“, – pasakoja V. Kratulis.