SAM duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje gimė kiek daugiau nei 19,5 tūkst. kūdikių, iš kurių 24 procentai Cezario pjūvio operacijos (CPO) metu. Statistika išlieka panaši keletą pastarųjų metų, o įteisinus moterų galimybę rinktis gimdymo būdą, operacijų skaičius ženkliai nesikeitė. Tiesa, SAM atstovai pripažįsta, kad sveikatos įstaigos ne visada duomenis pildo tiksliai, todėl žinoti, kiek moterų siekė pasinaudoti savo teise – sudėtinga.

Šiais metais ministerijos atnaujintame apraše nurodoma, kad moteris turi teisę pati pasirinkti CPO, kaip gimdymo būdą. Tai sukėlė dalies medikų pasipiktinimą, baiminantis pacienčių antplūdžio, todėl, atrodo, kad buvo palikta galimybių sveikatos įstaigoms naują tvarką apeiti.

Apraše nurodoma, kad sveikatos įstaiga neprivalo suteikti CPO paslaugos, arba gali jos atsisakyti jeigu nėra tam kvalifikuotų medikų. Patys medikai irgi gali nesutikti atlikti operacijos, jeigu toks gimdymo metodas neatitinka jų moralinių vertybių ar nuostatų.

Kūdikis

Teisė yra, bet įgyvendinimas šlubuoja

Didžiosios Lietuvos klinikos – Vilniaus Santaros ir Kauno klinikos – oficialiai nurodo, kad CPO operacijų moters pasirinkimu neteikia. Čia jos atliekamos tik su specialiomis sveikatos indikacijomis. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas teigia, kad priėmus įstatymo pakeitimus pokyčio nepajuto. Į kliniką kreipėsi vos kelios moterys.

„Atsižvelgdami į galimas cezario pjūvio komplikacijas – tiek tiesiogines, tiek ilgalaikes, galinčias paveikti tiek moterį, tiek naujagimį, Kauno klinikose šias operacijas atliekame tik esant aiškioms medicininėms arba santykinėms indikacijoms. Po įsakymo įsigaliojimo buvo pavienių atvejų, kai moterys išreiškė norą, kad joms būtų atlikta cezario pjūvio operacija, nors nebuvo tam jokių indikacijų, tačiau tokių operacijų Kauno klinikose neatlikome“, – pasakoja prof. M. Kliučinskas.

Kalbinta Šiaulių Moters ir vaiko klinikos vadovė, gydytoja akušerė Monika Stasiūnaitė taip pat patikino, kad pacienčių gausos nesulaukia, tačiau ir galimybės moterims pačioms rinktis CPO klinika nesuteikia.

Gimdymas

Operacijai tenka vykti į sostinę

Moteris, norinčias gimdyti su Cezario pjūvio operacija, be didesnių sunkumų priima „Vilniaus gimdymo namai“. Jų turimais duomenimis, ši įstaiga vienintelė Lietuvoje atlieka CPO moters pageidavimu.

„Pas mus atliekama Cezario pjūvio operacija nėščiosios pageidavimu nuo 2023 m. pradžios. Pirmais metais nėščiųjų, pageidaujančių CPO savo noru, buvo – 16, o 2024 m. iki šios dienos, tokių operacijų buvo atlikta 13. Iš viso 2023 m. „Vilniaus gimdymo namuose“ gimdė 2219 moterų, iš jų 546 buvo atlikta Cezario pjūvio operacijų: planinių, skubių ir moters pasirinkimu“, – pasakoja gimdymo namų atstovai.

Savanoriškai pasirinkta CPO moteriai kainuoja apie 2 000 eurų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis yra dengiamos tik po operacijos kilusių komplikacijų išlaidos.

Vienintelė privati gimdymo paslaugas Lietuvoje teikianti „Baltijos Amerikos klinika“ į užklausas dėl CPO moters pasirinkimu neatsakė. Iš jų puslapyje pateikiamos informacijos galima suprasti, kad CPO atliekama tik esant medicininėms indikacijoms.

Naujagimis

Vidutiniškai kas trečias gimdymas – CPO

2022-ųjų metų Eurostato duomenimis, ES kasmet atliekama 1,14 mln. Cezario pjūvio operacijų. Tai sudaro beveik 30 proc. visų gimdymų per metus. Visgi, kai kuriose šalyse šis rodiklis stipriai skiriasi. Pavyzdžiui, Vengrijoje 2023 metais iš viso fiksuota 40,86 proc. gimdymų, kurių metu atlikta CPO. Rodikliai dar labiau išauga, kuomet kalbama apie privačias klinikas. Kai kuriose jų, anot leidinio „Valasz“, CPO procentas siekia 46-77 proc. Panaši situacija matoma Ispanijoje. Portalo „El Confidencial“ duomenimis, per praėjusius metus CPO dažnis valstybinėse sveikatos priežiūros įstaigose siekė 22,4 proc ., o privačiose – 34,5 proc.

CPO dėl sveikatos rizikų ar moters pasirinkimo kitose ES valstybėse jau kurį laiką yra įprasta praktika ir ženklaus pacienčių šuolio tai nesukėlė. Priešingai, Ispanijos ginekologijos ir akušerių draugijos (SEGO) Perinatalinės medicinos skyriaus prezidentė Annai Suy pastebi, kad norinčiųjų gimdyti natūraliai skaičius auga, o didesnis CPO procentas privačiose klinikose negu valstybinėse yra normalu.

„Apskritai, šiuolaikinės moterys nori būti išgirstos, turėti savo nuomonę ir būti informuotos. Jos nenori tik paternalistinės pagalbos, jos nori jaustis įtrauktos į procesą. Kalbant apie CPO skaičių, valstybinės klinikos apima plačią šalies auditoriją – nuo labai sudėtingų atvejų, iki žemos rizikos gimdymų. Tuo tarpu privačias klinikas dažniausiai renkasi vyresnės, tam tikrų medicininių iššūkių ar poreikių turinčios pacientės, todėl čia dažnesnis ir CPO atlikimas“, – sako A. Suy.

Sudalyvaukite trumpoje apklausoje ir padėkite atrinkti tik jums aktualiausias Europos naujienas. Apklausą rasite ČIA

Šaltinis
Temos
Šio straipsnio tekstinis turinys (visas ar jo dalis) gali būti perpublikuojamas, prieš tai jį pažymėjus sakiniu „Šis turinys buvo sukurtas DELFI projektui PULSE“ bei pridėjus nuorodą į straipsnį.
Pulse autorinės teisės
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)