Lietuvos nekilnojamo turto brokerių asociacijos (LNTBA) valdybos narė Vita Žilytė pasakoja, kad šiuo metu rinkoje turime pačių įvairiausių modulinių, greitai pastatomų namų variantų. Anot jos, paklausa šiems namams irgi auga, tačiau lietuviai vis dar atsargūs.

„Tai puiki alternatyva, kai namo reikia čia ir dabar. Taip pat moduliniai namai pateisina lūkesčius vietose, kur tradicinė statyba draudžiama. Visgi retas klientas sutinka pirkti tokį namą, kaip alternatyvą gyvenamajam būstui. Pirmiausia, tai yra naujovė, prie kurios mūsų krašto žmonės nėra pripratę, todėl tai neatrodo patikima. Bankai tokių objektų nefinansuoja, jeigu jų paskirtis nėra gyvenamoji, o draudimo klausimas taip pat lieka atviras“, – iššūkius vardija pašnekovė.

Moduliniai namai

LNTBA atstovė atkreipia dėmesį, kad modulinių namų kvadratūra ribota, todėl vis dažniau atsiranda gyventojų, kurie anksčiau įsigytus namus parduoda. Architektūros studijos „AIAI architects“ architektas Žygimantas Gudelis anksčiau „Delfi“ pasakojo, kad modulinių namų kvadratūrą dažniausiai lemia įvairūs faktoriai.

„Modulių išorinių gabaritų matmenys priklauso nuo gamintojo turimo transporto priemonių galimybių, viadukų, tiltų aukščių, pro kuriuos bus vežami moduliai, sklypo, kuriame bus statomas pastatas. Reikia įvertinti, ar krovininis automobilis gali patekti su 6 ar 12 m ilgio moduliu, ar ten gali sukiotis kranas, nukeliantis modulį nuo krovininio automobilio į projektinę poziciją“, – vardija pašnekovas.

Greitas, bet ar kokybiškas sprendimas?

Modulinių namų statyba vyksta gamykloje, kur atliekami pagrindiniai darbai. Dėl to tokie namai vertinami kaip draugiškesni aplinkai – darbai vyksta greičiau, jų neveikia oro sąlygos, sumažinamas važinėjimo į statybvietę poreikis. Ž. Gudelis pažymi, kad kontroliuojamos statybos sąlygos ne tik užtikrina statomo objekto kokybę, bet ir padidina statybos greitį. Dėl darbų perkėlimo į gamyklą moduliniai namai kai kuriais atvejais pastatomi vos per 2–5 savaites, tuo tarpu mums įprastų namų statyba dažnai trunka metus ir ilgiau.

V. Žilytės teigimu, ne viskas taip paprasta ir gražu kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kadangi pasiūla rinkoje išties didelė, kainų svyravimai neatsilieka. Kartu su kaina gali kisti ir kokybė, todėl prieš pirkdami modulinį būstą gyventojai turi įvertinti visus kriterijus.

„Kainos rinkoje skiriasi labai ir gali svyruoti nuo 10 000 iki 90 000 Eur. už pastatą. Svarbu atminti ir įvertinti tai, kad kokybiški daiktai dažniausiai turi savo kainą“, – sako pašnekovė.

Ž. Gudelis taip pat griauna mitą, jog moduliniai namai yra nesaugūs. Anot jo, statybos procese naudojamos tokios pat eksploatacinės medžiagos kaip ir visuomeniniuose namuose, pavyzdžiui, daugiasluoksnės plokštės. Modulinių namų statyba yra reglamentuota, o su saugumu susiję reikalavimai taikomi tokie patys kaip ir mūriniams ar gelžbetoniniams statiniams.

Modulinis namas

Leidimas būtinas ar ne?

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovas Rosvaldas Gorbačiovas pasakoja, kad institucija vis dažniau sulaukia užklausų dėl modulinių namų.

„Neaiškumai kyla tada, kai statytojas netinkamai įvertina, ar modulinis namas yra kilnojamasis daiktas, ar statinys, kuriam taikomi visi statinių statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai. Klaidingai manoma, kad jeigu statinys yra laikinas, tai statinių statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai jam netaikomi“, – teigia R. Gorbačiovas.

Anot jo, jeigu modulinis namas statomas kaip kilnojamas, laikinas objektas – jis nelaikomas statinius, tačiau būtina paisyti specialiųjų žemės naudojimo sąlygų, jei jos nustatytos teisės aktuose ir saugomų teritorijų ar kultūros paveldo apsaugos. Jeigu modulinis namas statomas kaip nuolatinio gyvenimo vieta, tuomet dažniausiai statybos vietoje jis įtvirtinamas taip, kad tampa nekilnojamu objektu.

„Tokiam objektui taikomi visi statinių statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai. Taip pat naudinga pasitikrinti dėl statybos leidimo, kurį išduoda savivaldybės. Reaguodami į dažnus gyventojų klausimus esame parengę ir interaktyvią anketą, kurią užpildžius iškart pateikiamas atsakymas dėl statybos leidimo“, – pasakoja VTPSI atstovas.

Moduliniai namai

Galima įsigyti ir Ispanijoje

Lietuviams vis dažniau renkantis būstą Europos pietuose, moduliniai namai taip pat tampa paklausiu sprendimu. Portalo „El Confidencial“ žurnalistė Ana Somavilla pažymi, kad pastaraisiais metais Ispanijos rinkoje modulinių namų paklausa išaugo 30–60 proc. Nors gamyklose sukurti ir užsakovo lokacijoje surinkti namai sudaro tik 1 proc. visų pastatų Ispanijoje, tikimasi, kad šis skaičius augs. Reikalavimai moduliniams namams šioje šalyje keliami labai panašūs kaip ir Lietuvoje.

„Statybos taisyklės skiriasi priklausomai nuo to, ar tai stacionarus, ar mobilus namas, nuo medžiagų pasirinkimo, konstrukcijos tipo ar vietovės. Nepaisant to, juos reglamentuoja tie patys teisės aktai kaip ir tradicinius statinius“ , – atskleidžia A. Somavilla.

Sudalyvaukite trumpoje apklausoje ir padėkite atrinkti tik jums aktualiausias Europos naujienas. Apklausą rasite ČIA

Šaltinis
Temos
Šio straipsnio tekstinis turinys (visas ar jo dalis) gali būti perpublikuojamas, prieš tai jį pažymėjus sakiniu „Šis turinys buvo sukurtas DELFI projektui PULSE“ bei pridėjus nuorodą į straipsnį.
Pulse autorinės teisės
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją