Lietuvoje verslai renkasi, apmokestinti vandenį iš čiaupo ar ne

Paskutinis siūlymas nemokamai tiekti vandenį iš čiaupo restoranuose ir kavinėse Lietuvoje buvo pateiktas 2022 m. Tuo metu Seimas svarstė įstatymo pataisas, pagal kurias viešojo maitinimo įstaigos nuo 2023 m. būtų įpareigotos svečiams nemokamai tiekti geriamąjį vandenį. Pataisų tikslas buvo skatinti sveiką gyvenimo būdą, mažinti vienkartinio plastiko naudojimą ir gerinti vandens vartojimo kultūrą Lietuvoje.

Tuo metu Seimas nubalsavo prieš tokių pokyčių įgyvendinimą ir paliko patiems verslams spręsti dėl nemokamo vandens tiekimo.

Panašios iniciatyvos buvo svarstomos ir anksčiau, tačiau jos taip pat nesulaukė reikalingo palaikymo.

VšĮ „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius Delfi pažymi, kad geriamas vanduo yra būtinybė ir kuo palankesnės galimybės sudarytos jį gauti, tuo geresnė yra ir gyventojų situacija.

Domantas Tracevičius

„Idealiu atveju kiekvienas žmogus viešose vietose turėtų rasti vandens fontanėlį ir numalšinti troškulį nemokamai. Deja, tokia nemokamo vandens infrastruktūra miestuose yra menkai išvystyta, išskyrus labiausiai žmonių lankomas vietas ir tik šiltuoju metų laiku“, – sako jis.

„Situaciją būtų galima spręsti įpareigojus viešojo maitinimo įstaigas nemokamai tiekti čiaupo vandenį to prašantiems“, – teigia žiedinės ekonomikos specialistas.

Jis taip pat pabrėžia, kad toks sprendimas nebūtų didelė našta verslams, nes Lietuvoje čiaupo vanduo yra aukštos kokybės ir kainuoja nedaug.

„Toks sprendimas suteiktų galimybę daliai gyventojų reikšmingai sutaupyti, nes čiaupo vanduo kainuoja kelis tūkstančius kartų pigiau nei tas, kuris išpilstytas į plastikinius buteliukus. Taip taip pat suteiktų galimybę mažinti plastiko pakuočių kiekį“, – sako D. Tracevičius.

„Verta atkreipti dėmesį, kad daugybė pažangių Europos valstybių tokį sprendimą jau yra priėmusios ir jį įgyvendina. Lietuvai tai būtų žingsnis į priekį“, – akcentuoja jis.

Savo ruožtu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė Delfi pažymi, kad šiuo metu ir taip nemažai maitinimo įstaigų svečiams vandenį iš čiaupo tiekia nemokamai.

„Daugelyje vietų paprašius vandens iš čiaupo, tokia paslauga yra suteikiama ir už ją papildomo mokesčio neprašoma. Tokių viešo maitinimo įstaigų daugėja“, – sako E. Ližaitytė.

Eglė Ližaitytė

Ji pat pabrėžia, kad vandens tiekimas restoranuose ar kavinėse ir toliau neturėtų būti griežtai reglamentuotas, o skatinamas kitokiomis priemonėmis, kas, anot Delfi pašnekovės, šiuo metu ir yra daroma.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė taip pat akcentuoja, kad privalomas nemokamo vandens tiekimas verslams reikštų papildomus kaštus.

„Indai, darbuotojų laikas yra skaičiuojama kaip darbo sąnaudos. Visiškai nemokamo vandens tiekimas įeina į restorano išlaidas. Aukštos klasės restoranai net turi vandens meniu arba pardavinėja kokybišką vandenį. Tai yra dalis verslo pajamų, todėl nemokamo vandens jie visiems ir nesiūlo“, – teigia E. Ližaitytė.

Čekijos viešojo maitinimo įstaigose vanduo iš čiaupo nemokamai tiekiamas tik užsisakius kažką iš meniu

Čekijos naujienų portalo Denik Referendum žurnalistas Petr Jedlička sako, kad šalies restoranuose nemokamas vanduo įprastai nesiūlomas, išskyrus aukščiausios klasės restoranus, jis atnešamas tik tokiu atveju, jei vandens specialiai paprašoma.

Praha, Čekija

„Kita vertus, jei restorane ką nors užsisakote, pavyzdžiui, patiekalą ar alkoholinio gėrimo taurę, arba jei lydite žmogų, kuris užsisakė ką nors iš meniu, galite paprašyti tik stiklinės vandens iš geriamojo fontano. Tokiu atveju vanduo bus patiektas nemokamai“, – sako jis.

Be to, Čekijoje, pasak žurnalisto, įprasta gauti nemokamą stiklinę vandens iš čiaupo restorane, jei prieš tai prie pietų ar vakarienės užsisakėte butelį vyno. Nemokama stiklinė vandens taip pat patiekiama užsisakius kavos.

„Vanduo buteliuose restoranuose kainuoja nuo 1 iki 2 eurų. Aukščiausios klasės restoranuose jis gali kainuoti apie 3 eurus. Parduotuvėse jis parduodamas už 50 euro centų“, – pažymi jis.

Ispanijoje įstatymas įpareigoja restoranus ir kavines siūlyti vandenį iš čiaupo

Ispanijos naujienų portalo El Confidencial žurnalistė Ana Somavilla sako, kad šalies restoranuose privaloma nemokamai tiekti vandenį iš čiaupo po to, kai 2023 m. įsigaliojo tai įpareigojantis daryti Atliekų ir dirvožemio apsaugos prevencijos įstatymas. Ji pažymi, kad tai yra viena iš priemonių, skirtų vienkartinių butelių naudojimui mažinti.

Madridas

„Panašios prievolės tenka ir viešojo administravimo įstaigoms. Siekdamos mažinti vienkartinių pakuočių naudojimą, jos turi skatinti geriamojo vandens iš čiaupo ir daugkartinėse tarose naudojimą“, – sako žurnalistė.

„Šia priemone reaguojama į Vartotojų ir naudotojų organizacijos (VNO) prašymą. Dar 2018 m. VNO paragino nacionaliniu mastu priimti įstatymą, kuriuo būtų reikalaujama, kad viešojo maitinimo įstaigos visuomet nemokamai siūlytų galimybę gauti vandens iš čiaupo“, – priduria ji.

Vis dėlto, anot A. Somavillos, Ispanijos viešo maitinimo įstaigose netrūksta šio įstatymo apėjimo atvejų. Pavyzdžiui, greitojo maisto tinkluose nemokama stiklinė vandens iš čiaupo nesiūloma, o praktikoje restoranai tiekia puodelius vandens tik tiems klientams, kurie to paprašo.

„Vandens kaina Ispanijos prekybos centruose siekia 0,65 cento už 0,5 litro, o vietiniame restorane už 0,33 litrų buteliuką galima sumokėti 2 eurus arba už 1 litrą vandens ir 3 eurus“, – sako ji.

Graikijoje fiksuojami įstatymo apėjimo atvejai

Graikijos naujienų portalo Efsyn žurnlaistė Afrodite Tziantzi teigia, kad šalyje įstatymai taip pat kaip ir Ispanijoje įpareigoja kavines bei restoranus siūlyti klientams nemokamą vandenį iš čiaupo.

„Įprastai pirmas dalykas, kurį kavinių ir restoranų darbuotojai daro vos lankytojui prisėdus prie staliuko, – atneša stiklinę ar ąsotį vandens iš čiaupo“, – Efsyn teigia Graikijos viešbučių ir turizmo darbdavių federacijos prezidentas Panayotis Hozoglou.

Graikija

Vis dėlto jis pripažįsta, kad tokios praktikos nesilaikoma daugelyje turistinių vietų – vietoj to padavėjas paklausia, ar lankytojas norėtų gerti vandenį iš buteliuko, ar iš čiaupo, arba paprasčiausiai atneša vandens buteliuke.

„Pažymėtina, kad dauguma Atėnuose veikiančių didžiųjų greitojo maisto tinklų ir franšizės kavinių, užsisakant maistą ar gėrimus, vandens iš čiaupo nesiūlo, jei svečiai to primygtinai nereikalauja. Net ir tokiu atveju kavinių darbuotojai atneša mažą plastikinį puodelį vandens ir tuo pat metu siūlo pirkti vandenį buteliuose, kuris yra pastatytas gerai matomose vietose, pavyzdžiui, kibirėliuose su ledu šalia kasos aparato“, – teigia P. Hozoglou.

Savo ruožtu žurnalistė Afrodite Tziantzi pažymi, kad vandens buteliuose kaina skiriasi priklausomai nuo restorano kategorijos. Anot jos, franšizės restoranuose jis įprastai kainuoja tiek pat, kiek ir mažmeninėse parduotuvėse, pavyzdžiui, 50 euro centų už 500 ml buteliuką arba 1 eurą už 1,5 litro butelį. Pusės litro buteliukas su gazuotu vandeniu gali kainuoti iki 5 eurų.

„Graikijoje vietos valdžios institucijos ir vandentiekio bei kanalizacijos bendrovės pagal įstatymus taip pat privalo padėti užtikrinti, kad restoranai ir barai galėtų pirkti vandenį iš čiaupo už mažą kainą ir vėliau nemokamai siūlyti jį klientams. Vis dėlto daugelyje vietų tokių rekomendacijų nėra laikomasi“, – priduria žurnalistė.

Bulgarijoje dėl vandens iš čiaupo viešo maitinimo įstaigose – aršios diskusijos

Bulgarijos restoranų asociacijos pirmininkas Emilis Kolarovas naujienų portalui Mediapool aiškino, kad restoranams neapsimoka siūlyti nemokamo vandens, nes prieš tai darbuotojai turi išplauti ir išblizginti stiklinę, į kurią jis bus pilamas, vėliau nunešti ją lankytojui, o galiausiai stiklinę paimti, vėl plauti ir vėl blizginti.

Bulgarija

Jis pabrėžia, kad vanduo iš tiesų nėra nemokamas.

„Negalime sau leisti aptarnauti klientų, kurie restoranuose užsibūna tik dėl stiklinės vandens. Visi dirba tam, kad uždirbtų“, – sako jis.

Vis dėlto, anot Bulgarijos naujienų portalo Mediapool žurnalisto Dragomir Nikolov, šalies sostinėje Sofijoje daugelyje restoranų vanduo iš Čiaupo tiekiamas nemokamai.

„Aukštos klasės restoranuose klientas gauna ąsotį vandens (dažniausiai ne iš čiaupo) vos prisėdęs prie staliuko. Taip pat vis daugiau kavinių, restoranų ir bistro nemokamai tiekia vandenį iš čiaupo kaip mandagumo gestą lankytojams“, – teigia jis ir pamini „Urban Embassy Speciality Coffee“ kavinę, kuri nuo pat atidarymo 2021 m. rugsėjo mėnesį savo klientams siūlo nemokamą stiklinę vandens iš čiaupo.

„Mano verslo partneriui per vieną iš kelionių į Stambulą padarė didelį įspūdį tai, kad prie kavos jam buvo pasiūlyta stiklinė vandens, todėl nusprendėme šį modelį įdiegti ir savo versle“, – Mediapool teigė restorano bendraįkūrėja Aleksandra Fileva. Apytiksliais Aleksandros skaičiavimais, vienos vandens stiklinės kaina restorane tesiekia apie 10 centų.

Tendencija siūlyti nemokamą vandenį kaip priedą prie kavos populiarėja tarp specializuotų kavinių Sofijoje ir kitose šalies vietose. Dauguma įstaigų netgi filtruoja vandentiekio vandenį, naudodamos tam pritaikytus prietaisus.

Sudalyvaukite trumpoje apklausoje ir padėkite atrinkti tik jums aktualiausias Europos naujienas. Apklausą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Šio straipsnio tekstinis turinys (visas ar jo dalis) gali būti perpublikuojamas, prieš tai jį pažymėjus sakiniu „Šis turinys buvo sukurtas DELFI projektui PULSE“ bei pridėjus nuorodą į straipsnį.
Pulse autorinės teisės
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją