Vienas iš susitikimuose su Žemės ūkio ministerijos specialistais, kurie važinėja po Lietuvą aiškindami naujojo Strateginio plano specifiką, užduotų klausimų buvo:
„ Ar 1 ha ploto buvusi sodybvietė su išlikusiais pavieniais medžiais, vaismedžiais ar grupėmis, trobesių liekanomis gali būti laikoma kraštovaizdžio elementu?"

Atsakymas: „Taip, tačiau ne visa sodyba, o tik tam tikri sodybvietės objektai, atitinkantys ekoschemos veiklos „Kraštovaizdžio elementų priežiūra" reikalavimus."

Kraštovaizdžiui atkurti ir jo tradiciniam mozaikiškumui išsaugoti ūkininkai skatinami imtis kompleksinės ekoschemos „Veiklos ariamojoje žemėje" negamybinės veiklos „Kraštovaizdžio elementų priežiūra".


Parama bus skiriama už kraštovaizdžio elementų tvarkymą ir naujų elementų įkūrimą, viršijant reikalavimus, numatytus GAAB8 standarte. GAAB 8 - tai biologinei įvairovei ir kraštovaizdžiui skirtas standartas, kuris dėl karo Ukrainoje įsiteisės tik nuo 2024 metų. Šiame standarte pareiškėjams numatytas reikalavimas išlaikyti neproduktyvius kraštovaizdžio elementus deklaruojamoje ariamoje žemėje. Tai tiesiogiai prisidės prie biologinės įvairovės žemės ūkio naudmenose išlaikymo ir didinimo, kraštovaizdžio mozaikiškumo palaikymo.


Pasirinkę „Kraštovaizdžio elementų priežiūra" veiklą pareiškėjai privalės deklaruoti esamus arba ketinamus įrengti kraštovaizdžio elementus (pvz., ežias, palaukes, vandens apsaugos juostas ir pagriovius, pavienius medžius ir krūmus, jų juostas ar grupes, akmenynus, šakų ar kelmų krūvas, kūdras ar kasmet užmirkstančias vietoves) ir juos tinkamai prižiūrėti: šienauti, nenaudoti augalų apsaugos produktų, nearti prie pat šaknų ar po laja, neleisti apaugti sumedėjusia augalija.

Išmoka už esamų kraštovaizdžio elementų priežiūrą – 150 Eur/ha, už naujų žolinių elementų įkūrimą – 157 Eur/ha pirmaisiais metais, o už naujų medėjančių elementų sodinimą – 1329 Eur/ha pirmaisiais metais. Veiklos įsipareigojimų laikotarpis – 3 metai, paraišką teikiant kasmet.

Kas yra šie elementai?

Kraštovaizdžio elementai yra:

1.linijiniai:

· ežios (ribinės juostos), palaukės;

· vandens telkinių pakrantės, pagrioviai (įskaitant apsaugines vandens juostas);

· apsauginės medžių ir krūmų juostos. Kuriant naujus kraštovaizdžio elementus:

medžių sodinukai: paprastasis ąžuolas, paprastoji eglė, juodalksnis, paprastasis klevas, mažalapė liepa, paprastoji pušis, paprastasis uosis, paprastasis skroblas, obelys, kriaušės; krūmų sodinukai: baltoji sedula (Cornus alba), paprastasis erškėtis (Rosa canina), grauželinė gudobelė (Crataegus laevigata), juodauogis šeivamedis (Sambucus nigra), paprastasis putinas (Viburnum opulus), raudonoji sedula (Cornus sanguinea), raudonuogis šeivamedis (Sambucus racemosa), paprastasis kadagys (Juniperus communis), putinalapis pūslenis (Physicarpus opulifolius), vienapiestė gudobelė (Crataegus LT 320 LT monogyna);

2.taškiniai:

· pavieniai medžiai ar krūmai;

· akmenynai, akmenų, šakų, kelmų krūvos;

3.plotiniai:

· medžių ir krūmų grupės (įskaitant senų sodybviečių želdinius);

· kasmet užmirkstančios vietos ariamojoje žemėje;

· kūdros.