Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programa (KPP) taip pat buvo orientuota į kartų kaitą, o nuo kitų metų, kai bus pradėtas įgyvendinti naujojo laikotarpio pagrindinis dokumentas - Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023– 2027 m. strateginis planas (Strateginis planas), jauniesiems ūkininkams numatyta dar daugiau finansinių paskatų.

„Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui" buvo viena populiariausių 2014–2020 m. KPP priemonių. Jauni žmonės naudojosi šia parama, įkūrė ūkius ir ėmėsi pačių įvairiausių veiklų: uogų, vaisių ir daržovių auginimo, daug kam patraukli tapo mėsinė galvijininkystė, jaunimas steigė ir tradicinius pieno, javų ūkius ir kt. Parama pasinaudojo ir jau įsikūrė 2 455 jaunieji ūkininkai, kiti dar įgyvendina projektus.

Lietuvoje 32 proc. ūkių savininkų yra pensinio amžiaus ir tik 17 proc. jaunesni nei 40 metų. Skatinant kartų kaitą kaime, Strateginiame plane jiems numatyta padidinta parama.

Nuo 2023-ųjų jauniesiems ūkininkams bus mokama 60 tūkst. eurų įsikūrimo išmoka, o pagal KPP gaudavo 40 tūkst. eurų. Taip pat jie galės pasinaudoti ir lengvatine paskola iki 40 tūkst. eurų, ko nebuvo iki šiol. Atsižvelgta į tai, kad Lietuvoje jauniesiems ūkininkams yra sunku gauti reikiamų finansinių išteklių naujai veiklai žemės ūkyje pradėti.

„Bendra įsikūrimo išmokos ir paskolos suma sudarys 100 tūkst. eurų. Tai turėtų suteikti didesnes galimybes jauniems žmonėms kuriant ūkius ir įgyvendinant savo sumanymus, geresnį startą", – atkreipė dėmesį Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Paramos verslui skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Rutkauskaitė.

Jaunieji ūkininkai gaus gerokai didesnes ir tiesiogines išmokas. Anksčiau jie už pirmuosius 90 ha gaudavo po 87 Eur/ha, o dabar už pirmuosius 70 ha jiems bus mokama 137 Eur/ha. Be to, įgyvendinant kai kurias kitas intervencines priemones jauniesiems ūkininkams yra numatytos palankesnės paramos sąlygos.

„Dar viena naujovė: ankstesniu laikotarpiu teikdami paraiškas jaunieji ūkininkai negalėjo būti anksčiau deklaravę naudmenų plotų, atitinkančių tiesioginių išmokų reikalavimus, o nuo kitų metų tokio ribojimo neliks", – sakė ŽŪM atstovė.

2023–2027 m. jaunųjų ūkininkų įsikūrimui skirta 95 mln. Eur, iš jų 20 mln. Eur teks paskoloms.

Išmokos įsikūrimui galės kreiptis ne vyresni kaip 40 m. amžiaus ūkininkai, kurie pirmą kartą steigiasi žemės ūkio valdoje ir ūkyje kaip valdos ir ūkio valdytojai. Svarbu įsidėmėti, kad nuo valdos ir/ar ūkio įregistravimo iki paraiškos pateikimo negali būti praėję daugiau nei 24 mėn.

Parama teikiama ūkiams, kurių planuojamas žemės ūkio valdos ekonominis dydis, išreikštas
standartinės produkcijos (SP) verte, yra nuo 12 000 Eur (anksčiau buvo 8000 Eur) iki 70 000 Eur.