Daugiau galimybių sveikatai palankiam vaikų maitinimui

Šiemet pakeitus SP, ekologinės gamybos ūkiai gaus apie 15-16 proc. didesnes ekologines išmokas, o stambiems ekologiniams ūkiams bus taikomas naujas, palankesnis išmokų mokėjimo principas, t. y. plotas, viršijantis 300 ha bus remiamas 85 proc., kai 2023 m. plotas, viršijantis 200 ha, buvo remiamas 70 proc.

Tokiais pokyčiais norima pastiprinti ekologinės žemės ūkio produkcijos gamybos sektorių. Kai ekologinė gamyba plečiasi, vietos vartotojai gali tikėtis daugiau sveikatai palankios ir vietoje tausojančiai užaugintos ir pagamintos produkcijos. Toks maistas ypač rekomenduojamas vaikams.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), siekdama, kad tiek ekologiški, tiek ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti maisto produktai patektų į vaikų ugdymo įstaigas, yra patvirtinusi Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą. Pagal ją ikimokyklinių ugdymo įstaigų vaikai ir pradinių klasių mokiniai gauna ekologiškų arba pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą išaugintų ar pagamintų) produktų: obuolių, morkų, kriaušių, obuolių sulčių ir pieno bei jo gaminių (jogurto, šviežio ir brandinto sūrio).

Šiemet minėta programa buvo pakeista, kad į remiamų produktų sąrašą vaikų ugdymo įstaigose būtų įtraukti ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai.

Perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktai taip pat galės būti tiekiami ir pagal keičiamas Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles. Pagal jas ŽŪM parama teikiama vaikams maistą gaminančioms ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms, taip pat daugiafunkciniams centrams.

Atsižvelgė į asociacijos pasiūlymus

Lietuvos ekologinių ūkių asociacija (LEŪA) ne kartą siūlė į vaikų maitinimą įtraukti ir perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio produktus, todėl labai palankiai vertina tokį ŽŪM sprendimą.

LEŪA pirmininko pavaduotoja Kristina Kazlauskaitė teigė, kad tai tikrai geras žingsnis. Ji aiškino, kad remiantis Ekologinės gamybos taisyklėmis, tiems, kurie pradeda ekologiškai ūkininkauti, taikomi dveji perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio metai. Ūkiai turi vadovautis Ekologinės gamybos taisyklių reikalavimais, bet jo produktai tuo metu dar nelaikomi ekologiškais. Ūkiai, kur auginami javai ir daržovės, ekologiniais tampa trečiaisiais, o uogų ir vaisių ūkiai – tik ketvirtaisiais veiklos metais.

„Vadinasi, ekologinis ūkis turėjo laukti, kol pagal ekologinius reikalavimus auginama produkcija būtų laikoma ekologiška. Manau, kad tai buvo neteisinga. ŽŪM atsižvelgė į mūsų argumentus, tad situacija dabar pasikeitė. Tai sudarys galimybes ant vaikų stalo patiekti daugiau ekologiškų vaisų ir daržovių, kurių dabar stokojame“, – sakė ūkininkė K. Kazlauskaitė.

ŽŪM remiamose vaikų maitinimo programose ūkininkai galės dalyvauti jau antraisiais perėjimo prie ekologinės gamybos laikotarpio metais.

Pastangos, kad ekologinis ūkininkavimas taptų patrauklesnis

Tikimasi, kad padidinus ekologines išmokas, pakeitus išmokų dydžio mažinimo stambesniems ekologiniams ūkiams taikymą ekologinis ūkininkavimas taps patrauklesnis.

Ekologinė išmoka už javus ir daugiametes žoles sėklai padidėjo nuo 239 Eur/ha iki 275 Eur/ha; už vaisius, uogas, daržoves, vaistažoles ir prieskoninius augalus – nuo 560 Eur/ha iki 644 Eur/ha; už daugiametes žoles – nuo 198 Eur/ha iki 229 Eur/ha.

Taip pat išaugo ir perėjimo prie ekologinio ūkininkavimo išmokos: už javus ir daugiametes žoles sėklai – nuo 280 Eur/ha iki 322 Eur/ha; už vaisius, uogas, daržoves, vaistažoles ir prieskoninius augalus – nuo 652 Eur/ha iki 750 Eur/ha; už daugiametes žoles – nuo 206 Eur/ha iki 238 Eur/ha.

Dar vienas stimulas ekologiniams ūkiams – galimybė gauti daugiau papildomų kompensacinių išmokų, dalyvaujant visose kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ gamybinėse veiklose: augalų kaita, tarpiniai pasėliai, sertifikuotos sėklos naudojimas ir neariamosios žemdirbystės technologijų taikymas bei ekologinėje sistemoje „Ariamosios žemės keitimas pievomis, jų išlaikymas ir priežiūra“.

Siekiant ekologiniams ūkiams užtikrinti daugiau stabilumo ir aiškumo, nustatyta, kad ekologinio ūkininkavimo veiklos, įskaitant perėjimą prie ekologinio ūkininkavimo, bus remiamos iš II ramsčio (Kaimo plėtros fondo lėšų).​