Dar tokia pati suma – 40 mln. eurų – šiemet bus skirta per dar vieną paraiškų teikimo supaprastinta tvarka etapą – nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 23 d. Tik skirtumas, kad dėl šios paramos konkuruos visų žemės ūkio sektorių dalyviai.

Pakeistas paramos dydis ir intensyvumas

Siekiant didesnės investicinės paramos sklaidos nuo šių metų spalio 7 d. startavo paramos supaprastinta tvarka teikimo etapas. Jam skirta 40 mln. eurų paramos suma paskirstyta pagal remiamus specializuotus žemės ūkio sektorius: pieninė galvijininkystė; mėsinė galvijininkystė ir kiti gyvulininkystės sektoriai; sodininkystė, daržininkystė, uogininkystė; augalininkystė. Šiems sektoriams numatyta po 10 mln. eurų.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Paramos verslui skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jusienė akcentavo, kad buvo atlikti svarbūs minėtos priemonės įgyvendinimo taisyklių pakeitimai. Visų pirma, buvo pakeistas paramos dydis – teikiant paramą supaprastinta tvarka paramos dydis projektui yra iki 80 tūkst. Eur. O jeigu pareiškėjas dar paprašys ne tik dotacijos, bet ir lengvatinės paskolos, paramos suma projektui negalės viršyti 280 tūkst. eurų.

„Dar vienas svarbus pakeitimas, kad atsisakoma verslo plano kaip atskiro dokumento pateikimo, visa būtina informacija projektui, kuri anksčiau buvo teikiama verslo plane, dabar sutrumpinta tvarka integruota į paramos paraišką“, – pažymėjo ŽŪM atstovė.

Be to, yra atsisakyta finansinių prognozių pateikimo. Pareiškėjo atitiktis ekonominio gyvybingumo kriterijui bus vertinama pagal praėjusio ataskaitinio laikotarpio arba ataskaitinių metų finansinės atskaitomybės dokumentus. Bus skaičiuojami trys rodikliai: grynasis pelningumas, kurio reikšmė turi būti didesnė kaip nulis, skolos rodiklis, kurio reikšmė turi būti žemesnė arba lygi 0,65, ir einamojo likvidumo koeficientas, kuris turi būti didesnis už 1.

Siekinat, kad kuo daugiau pareiškėjų pasinaudotų parama, šiek tiek sumažintas paramos intensyvumas – tinkamų finansuoti išlaidų vertė negali viršyti 40 proc. (buvo 50 proc.) visų tinkamų finansuoti išlaidų vertės. Bet palikta ta pati galimybė jauniesiems ūkininkams, besikreipiantiems paramos penkerių metų laikotarpiu nuo jų įsisteigimo dienos pagal šią priemonę pirmą kartą, paramos intensyvumą padidinti 20 proc.

Ne mažiau svarbu tai, kad teikiant paramą supaprastinta tvarka visuose sektoriuose yra numatyta remti žemės ūkio techniką ir įrangą. M. Jusienė atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju yra numatytas saugiklis – įsigyjama žemės ūkio techniką turi turėti ne žemesnį kaip 5-to etapo išmetamųjų teršalų ribinės vertės (Stage V standarto) variklio tipą.

Dar yra numatyti apribojimai dėl technikos, kuri viršija ūkio gamybinio potencialo poreikį, įsigijimo. Nustatyta, kad tuo atveju, kai pareiškėjas planuoja įsigyti didesnio pajėgumo techniką ar įrangą ir pagrindžia jos būtinumą ūkiui, pavyzdžiui, žada nusipirkti žemės ar yra forminami dokumentai, susiję su paveldėjimu, jam bus kompensuojama visa technikos vertė. Bet jeigu pareiškėjas planuoja įsigyti didesnės vertės techniką ir įrangą, bet nepagrindžia jos reikalingumo ūkiui, jam bus finansuojama tik ta įrangos ar technikos vertė, kuri yra būtina jo gamybinio potencialo tenkinimui, o likusią investicinę vertę pareiškėjas turės apmokėti nuosavomis lėšomis.

Nustatyti fiksuotieji įkainiai žemės ūkio technikai ir įrangai

Norint supaprastinti investicijų įsigijimo procesus ir sumažinti biurokratinę naštą, yra nustatomi fiksuotieji vieneto įkainiai žemės ūkio technikai ir įrangai.

Yra numatyta taikyti vieną iš supaprastinto išlaidų apmokėjimo būdų – fiksuotuosius vieneto įkainius žemės ūkio technikai, įrangai bei energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginiams įsigyti.

„Gera žinia tiems pareiškėjams, kurie nuo spalio 7 d., kreipsis paramos pagal SP intervencines priemones „Investicijos į žemės ūkio valdas“ supaprastinta tvarka ir „Labai smulkių ūkių plėtra“, ta, kad kai pareiškėjas investuos į Tinkamų finansuoti išlaidų pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencines priemones fiksuotųjų vieneto  įkainių ir jų skaitinių reikšmių nustatymo ir taikymo tvarkos apraše nurodytą žemės ūkio techniką ir įrangą arba saulės baterijas ir modulius, jam nebereikės kartu su paraiška pateikti trijų komercinių pasiūlymų, vykdyti pirkimų Taip mažės administracinė našta tiek pareiškėjams, tiek ir paraišką vertinančios Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos specialistams “, – pabrėžė ŽŪM Paramos verslui skyriaus patarėja Inga Budzevičiūtė.

Fiksuotieji vieneto įkainiai nustatomi žemės ūkio sektoriaus dalyvių dažniausiai įsigyjamai žemės ūkio technikai ir įrangai: traktorių priekaboms, puspriekabėms, šienapjovėms, skutikams, presams, purkštuvams, mėšlo kratytuvams, traktoriams, kombainams, trąšų barstyklėms; taip pat – energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginiams įsigyti: saulės moduliams, įrengto elektros energijos kaupimo įrenginio talpoms, kai jie susiję su valdos gamybiniais poreikiais.

Kai pareiškėjas paramos paraiškoje nurodys, kad projekte numato investuoti į tokią žemės ūkio techniką, įrangą ar energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginius, šių investicijų tinkamų finansuoti išlaidų vertė bus apskaičiuojama tik pagal fiksuotuosius įkainius.

Išlaidos pagal fiksuotuosius įkainius pripažįstamos tinkamomis finansuoti proporcingai pasiektiems kiekybiniams rezultatams.

Iki šiol fiksuotieji vieneto įkainiai buvo sėkmingai taikomi Kaimo plėtros programos ir Strateginio plano valdų modernizavimo priemonėse, finansuojant naujų pieno ūkio fermų ir naujų plokščiadugnių grūdų saugojimo bokštų statybą.

Fiksuotasis projekto išlaidų vieneto įkainis – iš anksto nustatytas vienodas projekto išlaidų vieneto įkainis, taikomas projekto tinkamoms finansuoti išlaidoms apskaičiuoti ir apmokėti remiantis pateiktais dokumentais, kuriais įrodomas projekto kiekybinio rezultato pasiekimas.

Šiemet bus dar vienas paraiškų teikimas supaprastinta tvarka

Dėl paramos ir paskolos gali kreiptis ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fiziniai asmenys (savo vardu įregistravę ūkininko ūkį ir valdą) ir juridiniai asmenys (savo vardu įregistravę valdą), užsiimantys žemės ūkio veikla ir (arba) valdoje pagamintų ir (arba) užaugintų žemės ūkio produktų perdirbimu, įskaitant pirminę gamybą, ir pateikimu rinkai.

Reikalavimas turėti savo vardu įregistruotą valdą netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba supirktus iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Atrankos kriterijai yra nustatyti pagal sektorius, o minimalus privalomas atrankos balų skaičius yra 25 balai.

M. Jusienė pabrėžė, kad šiemet yra numatytas ir antras paraiškų teikimo supaprastinta tvarka gauti investicinę paramą etapas – nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 23 d. Jam taip pat bus skiriama 40 mln. eurų paramos lėšų, tik skirtumas tas, kad ši suma nebus paskirstoma pagal sektorius, dėl paramos konkuruos visi sektoriai.