Sodininkams, uogų ir daržovių augintojams yra skirta ekologinė sistema „Tausojanti vaisių, uogų ir daržovių programa (NKP)“, kuria siekiama paskatinti diegti aplinkai palankesnes gamybos technologijas.

Kaip pabrėžė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus patarėja Rolana Miknevičienė, pagal šią ekologinę sistemą parama skiriama už plotus, kuriuose vaisiai, uogos ir daržovės auginami atvirame grunte, laikantis reikalavimų, apibrėžtų Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklėse (patvirtintose Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2022 m. gegužės 20 d. įsakymu Nr. 3D-351). Papildomų sąlygų, nei nustatyti Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklėse, nenustatyta.

„Tie, kurie pagal šią ekologinę sistemą deklaruoja plotus, turi turėti pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų produktų sertifikatą, kuriame nurodoma, kad iš deklaruojamų laukų gaunama produkcija žymima ženklu „Kokybė“, – pažymėjo ŽŪM atstovė.

Už dalyvavimą ekologinėje sistemoje „Tausojanti vaisių, uogų ir daržovių programa (NKP)“ planuojama mokėti išmoka – 337 Eur/ha, o tinkamas paramai plotas – daržovės ir daugiamečiai sodiniai. Augintojai turėtų įsidėmėti, kad turės prisiimti įsipareigojimus 3 metų laikotarpiui.

Kita SP ekologinė sistema, kuria norima paskatinti tvariai tvarkyti sodus ir uogynus, yra

„Sodų ir uogynų tvarkymas gamtai palankiu būdu“. Parama skiriama už sodų ir uogynų plotus, kuriuose įrengiamos vabzdžių kenkėjų feromonų gaudykles ir biologinę įvairovę palaikantys elementai. Išmokos dydis – 102 Eur/ha, tinkamas paramai plotas – daugiamečiai sodiniai, o įsipareigojimų laikotarpis – 1 metai.

R. Miknevičienė aiškino, kokie yra pagrindiniai įsipareigojimai tiems, kurie dalyvauja šioje ekologinėje sistemoje. Jie nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 1 d. vieno ha bendrame sodų ir (ar) uogynų plote, sudarytame iš atskirų laukų, turi įrengti bent 1 vabzdžių kenkėjų feromoninę gaudyklę ir bent 2 biologinę įvairovę palaikančius elementus: paukščių ar šikšnosparnių inkilus ir (ar) vabzdžių namelius. Apie įrengtus biologinę įvairovę palaikančius elementus pareiškėjai privalo informuoti Nacionalinę mokėjimo agentūrą mobiliąja programa „NMA agro“. Dar viena svarbi sąlyga – nenaudoti augalų apsaugos produktų, kurių sudėtyje yra glifosato.