„Žmonės, vadovaudamiesi rekomendacijomis vengti fizinio kontakto, ieško naujų būdų, kaip galėtų atsiskaityti už įvairias paslaugas, o viena tokių alternatyvų – sąskaitų apmokėjimas internetu“, – sako „Ignitis“ skaitmeninių kanalų departamento vadovas Gediminas Molis.

Anot jo, kaip tai padaryti, yra keletas būdų. Vienas jų – patiems ar su konsultantų pagalba susikurti vartotojo paskyrą www.ignitis.lt internetiniame puslapyje, kuriame, naudojantis savitarnos sistemomis ir turint internetinės bankininkystės profilį, galima apmokėti įvairius mokesčius, neišeinat iš namų.

Visgi, ne visi gyventojai, o ypač vyresnio amžiaus žmonės, žino, kaip naudotis tokia elektronine platforma, todėl su bendrovės „Ignitis“ Savitarnos produkto vadovu Pauliumi Šeduikiu pasakojame, kaip atlikti svarbiausius veiksmus: užsiregistruoti, pasirinkti namų ūkio paslaugų tiekėjus, kurių sąskaitas norite apmokėti, deklaruoti skaitiklių rodmenis, pasirinkti norimus planus, paslaugas.

Vos keli registracijos žingsniai

Norėdami naudotis „Ignitis“ savitarnos sistema, pirmiausia turite užsiregistruoti. Tai galima padaryti adresu www.ignitis.lt. Viršuje, dešinėje pusėje, reikia pasirinkti laukelį „Savitarna“. Atsidariusiame lange – spausti „Registruokitės“.

„Galimi keli skirtingi registracijos būdai. Vieni jų – paremti autentifikavimo principu, t.y.: mobilusis parašas, „SmartID“ ir elektroniniai valdžios vartai. Pasirinkus vieną iš šių būdų, iškart po registracijos į paskirą bus įtrauktos to asmens „Ignitis“ elektros arba dujų sutartys. Kiti būdai: el. paštu ir slaptažodžiu, „Facebook“, „Google“. Juos pasirinkus, po registracijos sutartis į paskyrą reikės įsitraukti patiems“, – pasakoja specialistas.

Pavyzdžiui, jei pasirinksite registraciją su mobiliuoju parašu, pirmiausia turėsite nurodyti savo telefono numerį, tada – asmens kodą. Savo įrenginio ekrane pamatysite kontrolinį kodą, toks pat atsiras ir telefone, jį reikia patvirtinti PIN kodu. Atlikus šiuos veiksmus, sistema nukreips į registracijos anketą. Ten beliks nurodyti telefono numerį, kuris bus naudojamas paskyroje, ir elektroninio pašto adresą, kuris vėliau taps jūsų prisijungimo vardu. Į jūsų elektroninio pašto dėžutę atkeliaus registraciją patvirtinantis laiškas ir registracija jau baigta.

Jungiantis ne pirmą kartą

Jei sėkmingai užsiregistravote ir prie sistemos jungiatės ne pirmą kartą, puslapyje www.ignitis.lt tereikia pasirinkti skiltį „Savitarna“. Čia pamatysite laukelį „Prisijungimo būdai“. Jungtis galima įvairiais būdais: nuo „SmartID“ ar elektroninių valdžios vartų iki „Facebook“ anketos. Jei paspausite mygtuką „Prisiminti mane“, kitą kartą prie savitarnos būsite prijungiami automatiškai.

Už visas paslaugas galite susimokėti vienu kartu

„Ignitis“ savitarnos sistema šiuo metu naudojasi beveik 500 tūkst. Lietuvos gyventojų. Su sistemos pagalba ir turint banko internetinę sąskaitą, galima apmokėti daugiau nei 250-ies tiekėjų sąskaitas.

Norite, kad visos sąskaitos būtų vienoje vietoje ir vienu kartu apmokamos? P. Šeduikis moko, kaip jas „sujungti“: „Jums reikia eiti į savitarnos pradinį puslapį. Paspauskite mygtuką „Pridėti naują paslaugą“. Ekrane atsiranda langas, kuriame reikia pasirinkti paslaugos tiekėją, kurio sutartį norima įtraukti. Sistemoje šiuo metu yra virš 250 paslaugų teikėjų. Pavyzdžiui, pabandykite įsitraukti „Ignitis“ dujų sutartį. Pasirinkus šią paslaugą, reikia nurodyti kliento kodą, kurį klientas gali rasti savo sutartyje arba sąskaitoje, ir sutarties savininko vardą. Štai, dujų sutartis jau įtraukta.“

Į vieną paskyrą galima įtraukti neribotą kiekį sutarčių. Pavyzdžiui: elektros, dujų, interneto, vandens, šiukšlių išvežimo, šildymo ir t.t.

Norite apmokėti artimųjų sąskaitas? Išeitis yra

Tiems gyventojams, kurie patenka į padidintos rizikos grupę susirgti COVID-19, šiuo metu ypač pavojinga lankytis viešose vietose. Visgi, vyresnio amžiaus žmonės labai atsakingai žiūri į komunalinių paslaugų apmokėjimą, tad, manydami, kad neturi kitos išeities, keliauja į spaudos kioskus ar parduotuves, kad atsiskaitytų. Paprastai, tokiems žmonėms sąskaitų apmokėjimas internetu atrodo per sudėtingas. „Ignitis“ siūlo išeitį – jų artimiesiems (vaikams, giminaičiams) prie savo sąskaitų įsitraukti bei apmokėti ir šių žmonių sąskaitas.

Asociatyvi nuotr.

„Ignitis“ Savitarnos produkto vadovas patikina – šia galimybe pasinaudoja vis daugiau gyventojų: sumoka už senelius, vyresnio amžiaus tėvus. „Žinant kito žmogaus kliento kodą ir kliento vardą, to užtenka, kad jo sąskaitas galėtume įsitraukti į savo paskyrą. Tai leidžia tik deklaruoti rodmenis ir apmokėti sąskaitas. Visų kitų veiksmų, pavyzdžiui: pasižiūrėti mokėjimų istoriją, pasikeisti planą ir pan., ne sutarties savininkui atlikti negalima“, – sako P. Šeduikis.

Viskas įmanoma internetu: nuo plano pasirinkimo iki skaitiklio rodmenų deklaravimo

Sutarties tarifo planą kiekvienas klientas mato virš rodmenų. Jį galima pakeisti, o sistema leidžia paskaičiuoti, kas, individualiu atveju, labiausiai apsimoka. Pagal suvartojamą energijos kiekį, klientas gauna rekomendaciją, kokį planą rinktis: vienos laiko zonos ar dviejų. Norint užtvirtinti savo pasirinkimą, tereikia spausti šalia plano esantį mygtuką „Pasirinkti“ ir tęsti tolimesnes instrukcijas.
Pasak „Ignitis“ specialisto, žmonėms neretai kylą klausimas: kaip reikės deklaruoti skaitiklių rodmenis ir ar tai įmanoma internetu. „Norėdami deklaruoti savo skaitiklių duomenis, skiltyje „Deklaravimas ir mokėjimas“, prie laukelių „Diena“, „Naktis“ esančioje parinktyje „Iki“, reikia įvesti tai, ką rodo skaitikliai. Sistema automatiškai apskaičiuoja, kiek kilovatų suvartota ir iškart pateikia, kokia yra mokėtina suma. Lygiai taip pat deklaruojamas ir dujų suvartojimas. Atlikus šiuos nesudėtingus veiksmus, turite spausti „Deklaruoti ir mokėti“. Tuomet klientas yra nukreipiamas į mokėjimo krepšelį, kur apibendrinama visa informacija, už ką jis moka. Ir šioje vietoje reikia pasirikti vieną iš būdų sumokėti.“

Papildomos galimybės

Jei jūsų mėnesiniai elektros energijos ar dujų suvartojimai ir sąskaitos labai skiriasi, pavyzdžiui, priklausomai nuo metų laiko, „Ignitis“ jums taip pat siūlo išeitį – mokėti mėnesinį vidurkį visus metus. Šią paslaugą taip pat galima užsisakyti savitarnoje.

Specialistas aiškina, kaip tai padaryti: „Tiek elektros, tiek dujų atveju prie kiekvienos sutarties, dešinėje pusėje, yra mygtukas „Sutarties nustatymai“, jį paspaudus, reikia pasirinkti „Atsiskaityti pagal vidurkį“. Tai padarius, jūs nukreipiami į naują langą, kuriame, skiltyje „Vidutinis suvartojimas“, jums tereikia uždėti varnelę, kas rodo, kad nuo šiol sutinkate, kad jums būtų skaičiuojama vidutinė mokėtina suma pagal jūsų dvylikos mėnesių suvartojimo istoriją, kurią bet kada galima patikslinti, deklaravus duomenis.“