Lėkščių yra daugybė, tai ir užkandžių, pietų, salotų, žuvies, duonos ir daugybė kitų lėkščių. Pasak daugiau nei dešimtmetį padavėja dirbančios ir stalo serviravimo subtilybes išmanančios Rūtos Vyšniauskaitės, kokios lėkštės bus naudojamos vakarienės metu, priklauso nuo patiekalų, kurie bus valgomi. Tačiau svarbu, kad pačios lėkštės nesiskirtų savo išvaizda, tik dydžiu.
R. Vyšniauskaitė pabrėžia vieną klaidą, kurią ji yra pastebėjusi darant net gana prabangiuose restoranuose.
Pašnekovės teigimu, jau atvykus svečiams ant stalo turi būti padėta didelė lėkštė, kuri vadinama serviravimo arba padėklinė lėkštė, ant kurios bus dedamos visų kitų patiekalų lėkštės. Ši lėkštė nunešama tada, kai baigiama vakarienė, tada ją pakeičia nedidelė lėkštutė desertui.
Padėklinė lėkštė turi stovėti maždaug 2 cm atstumu nuo stalo krašto. R. Vyšniauskaitė teigia, kad žmonėms susėdus prie stalo viskas priklausys nuo susibūrimo pobūdžio, tačiau įprastai bus iškart atnešama ir ant padėklinės lėkštės padedama užkandžių lėkštė.
Įprastai ant stalo taip pat bus kiekvienam žmogui padėta duonos lėkštė, ji dedama truputį kairiau virš padėklinės lėkštės, taip pat atskira labai maža lėkštutė sviestui, kuri bus tiesiai virš padėklinės lėkštės.
„Yra visokių lėkščių. Ypač Tarybų sąjungoje labai mėgo gaminti su visokiomis gėlytėmis ar kitokiais papuošimais. Tokių lėkščių ant stalo garbių žmonių kompanijoje reikėtų vengti, lėkštė turi būti paprasta ir netraukianti dėmesio dėl vienos paprastos priežasties, kad nenukreipto dėmesio nuo patiekalo“, – sako R. Vyšniauskaitė.
Tačiau kalbant apie kitas, o ypač pagrindinių patiekalų lėkštes, jos privalo būti itin paprastos ir geriausia vienodos. Kuo mažiau indai bus iššaukiantys ir atkreipiantys dėmesį, tuo geriau.
R. Vyšniauskaitė priduria, kad dabar populiarios darosi kvadratinės lėkštės. Pasak jos, jokio nusikaltimo nebus, jei tokias naudosime per oficialius pobūvius.
„Aišku, padėklinė lėkštė visada yra apvali. Taip pat turbūt ir užkandžių ar salotų lėkštė. Kvadratinės lėkštės tampa labai populiarios pastaruoju metu ir jas tikrai galima naudoti. Svarbiausia yra tai, kad patiekalas kuo geriau atrodytų lėkštėje. Todėl, pavyzdžiui, jei patiekalas apvalios formos, jis visai gerai žiūrisi kvadratinėje lėkštėje. Lėkščių paskirtis – pabrėžti patiekalą“, – sako R. Vyšniauskaitė.