Norėdami sukurti gražų vaizdą, stalą puolame puošti įvairiausiomis dekoracijomis – gėlėmis, žvakutėmis ar kitokiais papuošimais. Tačiau kartais tai gali ne pagerinti, o sugadinti visą vaizdą. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti keletą paprastų taisyklių.
Bene svarbiausia serviruojant stalą prisiminti, kad maistas yra pagrindinis akcentas, o visos dekoracijos – tik jį papildantys ir išryškinantys priedai.
Pirmiausia serviruodami stalą sudėkite visus valgymui reikalingus įrankius, lėkštes, taures, padėkite duonos krepšelį, druskinę ir pipirinę. Jei viską sudėjus ant stalo dar lieka pakankamai vietos, tik tada galvokite, kokias dekoracijas dėti, kad šios derėtų prie bendro vaizdo.
Stalo viduryje dedamos dekoracijos turėtų būti žemos, kad jos neužstotų priešais esančio žmogaus. Nesugalvokite dėti didžiulių žvakidžių ar milžiniškų vazų su gėlėmis, kad ir kaip gerai ar elegantiškai tai jums atrodytų.
Kai stalas puošiamas gėlėmis, reiktų atkreipti dėmesį į jų kvapą: „Gėlių aromatas privalo nenustelbti valgių kvapų. Geriausiai tinka bekvapės gėlės“, – rašo A. Lydeka.
Kalbant apie žvakes, jos taip pat turi būti bekvapės. Oficialiose vakarienėse tradiciškai ant stalo dedamos tik baltos arba dramblio kaulo spalvos žvakės, tačiau jūs visada galite eksperimentuoti ir žiūrėti, kokia spalva geriausiai dera ant stalo. „Žvakių spalva priklauso nuo pobūvio iškilmingumo, svečių amžiaus“, – rašo A. Lydeka.
Žvakės uždegamos prieš svečiams susėdant prie stalo, o užgesinamos, kai visi baigia valgyti ir palieka valgomąjį.
„Nedideliam stalui labiau tinka paprastesnės, vienašakės, stiklinės, medinės, metalinės ar marmurinės žvakidės. Žvakidės statomos ne tik ant stalo, bet ir ant židinio atbrailos, pianino ar kur nors kitur“, – rašo A. Lydeka.
Paprastai žvakės ant stalo nėra privalomos, tačiau yra išimčių, pavyzdžiui, ant Kūčių stalo tradiciškai turi stovėti keturios žvakės. Kur jas dėsite, spręskite patys, tik žiūrėkite, kad nebūtų jokios galimybės, jog kažkas užsidegs.
Be abejo, visada galimi ir kitokie dekoravimo variantai, ypač tada, kai susirenkama paminėti kokią ypatingą progą, pavyzdžiui, Kalėdas ar Velykas. Kalėdų stalą galite papuošti eglės šakele ar advento vainiku, o per Velykas ant stalo vietoje gėlių padėti žydinčių blindės šakelių.