Aukso medalius už jaunojo maistininko idėją – žuvies trapučius – pelnė KVK studentė Evelina Liutikaitė ir jos vadovas dr. Viktoras Liorančas.
Paklausta ar tikėjosi tokios gaminio sėkmės, aukso medalio laureatė E. Liutikaitė neslėpė nuostabos ir džiaugsmo. „Nesitikėjau laimėti. Perskaičius kitų dalyvių sukurtų produktų pavadinimus, pamaniau, jog tai taip pat geri produktai, tačiau įvertinti galimybes laimėti buvo sunku, nes kitų konkurse dalyvavusių gaminių nebuvau ragavusi. Dėstytojai ir kursiokai, kurie ragavo žuvies trapučių sakė, kad mano gaminys išskirtinis ir labai skanus, dėl to buvo tokia mintis, o gal pavyks? Pagamintas produktas buvo sveikas, skanus, išvaizda įdomi, neįprasta, dėl šių savybių, manau, teisėjai neatsispyrė. Sužinojusi, jog laimėjau, nudžiugau, nes žinau, kad šis laimėjimas bus labai vertingas gyvenime. Sužinojus visą dieną vaikščiojau su šypsena veide.“ — džiaugėsi KVK Maisto technologijų specialybės studentė E. Liutikaitė.
Konkursui pasiūlytus gaminius vertino Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministro įsakymu sudaryta komisija. Renkant geriausius maisto eksponatus komisija vertino jų sudėtį, maistinę vertę, technologinius ypatumus, juslines savybes, prekinę išvaizdą, gamybos ekologiškumą, ir, žinoma, vartotojų atsiliepimus. Panašūs kriterijai galiojo ir renkant įdomiausią jaunojo maistininko idėją, didelį dėmesį atkreipiant į kūrybiškumą ir praktiškumą (paprasta, naudinga, įdomu, originalu).
Klaipėdos valstybinės kolegijos studentai konkursui paruošė keturis gaminius: Žuvies trapučiai (Evelina Liutikaitė, MT9-2 gr.), Lašišos užkandėlės sūrio apvalkale (Kęstutis Masiliauskas, MT9-2 gr.), Daigintų žaliųjų grikių batonėlis su spanguolėmis (Kristina Sadauskaitė, MT7-3 gr.), Levandų duonelė (Gytė Padeginskaitė –Tolienė, MT7-3 gr.). „Išanalizavus užkandžių rinką pastebėta, kad vyrauja nesveiki, bei įvairiais riebalais prisotinti užkandžiai. Nuspręsta sukurti alternatyvą, kuri būtų ne tik sveika, įdomi ir skani, bet ir tokią, kurios iki šiol nėra rinkoje.“ – apie idėją konkursui pasiūlyti sveikus gaminius kalbėjo dr. Viktoras Liorančas.
KVK studentai konkursui ruošėsi tris savaites. Iš pradžių buvo daromi bandomieji gaminimai, siekiant sukurti gerą skonį, tekstūrą, išvaizdą. Kuriant naują gaminį konsultavo KVK Maisto technologijų katedros dėstytojai, studentai ir UAB "Reba" technologai. „Ne vieną dieną darbavomės iki pat vakaro, tačiau buvo verta. Dr. Viktoras Liorančas, per paskaitą paragino dalyvauti konkurse, pasiūlė pamėginti kurti sveikus užkandžius, taip gimė ši idėja. Tuomet mes ėmėmės darbo eksperimentuojant, galiausiai pora gaminių atitiko visus lūkesčius, jie ir dalyvavo „Agrobalt 2016“ parodoje.“ — pasiruošimo proceso įspūdžiais dalijosi šių metų laureatė.
Paklausta kokių savybių reikia norint sukurti naują gaminį E. Liutikaitė neslėpė, kad žmogus turi domėtis maistu, būti imlus bei perspektyvus. „Taip pat būtina savybė iniciatyva, noras kurti kažką naujo dar neatrasto, tai kas būtų sveika ir naudinga mūsų organizmui, ko šiomis dienomis trūksta mūsų maisto racione. “ — mintimis dalijosi E. Liutikaitė.
KVK – vienintelė Vakarų Lietuvoje rengia maisto srities specialistus su aukštuoju išsilavinimu. Studentai gauna fundamentalių žinių apie maisto sudėtines dalis, įgyja praktinių maisto gamybos įgūdžių. „Mes mokomės ir dirbame su maistu, sužinome apie slaptus maisto priedus, turime galimybę su jais atlikti bandymus laboratorijose. Mokomės atpažinti blogos kokybės gaminius jusliškai (jeigu reikia mikrobiologiškai), sužinome kaip pagerinti jų kokybę ir prailginti galiojimo laiką, kad jis atitiktų visus keliamus kokybės reikalavimus. Turime galimybę eksperimentuoti, gaminti ir kurti produktus ar patiekalus pasitelkiant naujausias technologijas.“ — studijų programą apibūdino KVK studentė E. Liutikaitė.
Maisto technologijų katedra aktyviai bendradarbiauja su Vakarų Lietuvos maisto gamybos įmonėmis, todėl studentai turi galimybę susipažinti su naujausiomis maisto gamybos tendencijomis iš arti bei pasisemti patirties iš profesionalų. „Ši programa pasižymi kūrybiškumu, nes eksperimentus su maisto produktais galima atlikti ne tik laboratorijoje, bet ir savo virtuvėje. Tačiau norint sukurti išskirtinį gaminį neužtenka vien idėjos. Reikia atsidavimo, užsispyrimo ir kantrybės siekiant užsibrėžto tikslo.“- programos privalumus vardijo dr. Viktoras Liorančas.