Butų ir kambarių kainos didžiausiuose šalies miestuose

„Nuo praėjusių metų pradžios butų nuomos kainos labiausiai pakito Kaune – 11 proc., o Vilniuje ir Klaipėdoje kito mažiau - atitinkamai 8 proc. ir 6,5 proc. Didžiausia nuomos kaina yra sostinėje. Nuo šių metų pradžios butus nuomai norima išnuomoti šiek tiek brangiau Vilniuje ir Kaune, o Klaipėdoje nuomos siūlomos kainos nukrito apie 2 proc.“, – sako Viktorija Steponavičiūtė, portalo „Aruodas.lt“ vadovė.

„Aruodo“ duomenimis, šiuo metu siūlomos būtų kainos pagal kambarių skaičių yra tokios: 1 kambario butai Vilniuje mėnesiui kainuoja apie 330-350 eurus, Kaune – apie 290 eurus, Klaipėdoje – apie 240 eurus. 2 kambarių butų nuoma mėnesiui Vilniuje – apie 500–550 eurų, Kaune – apie 440 eurų, Klaipėdoje – apie 370 eurų.

Ieškantiems tik kambarių nuomos, vidutinė kaina Vilniuje mėnesiui yra 160 eurų. Mažiausiai už kambarį mokėsite 60, daugiausiai – apie 350 eurų. Vidutinė kambario nuomos kaina Kaune yra 170 eurų, už 50 eurų rasite pigiausią kambarį, o už 329 eurus galima išsinuomoti kambarį prieš trejus metus pastatytame studentų viešbutyje. Klaipėdoje mažiausia kambario nuomos kaina – 70, didžiausia – 150, vidutinė – 120 eurų per mėnesį.

Išaugo brangesnių būstų ilgalaikė nuomos pasiūla

„Pernai pandemijos pradžioje butų nuomos kainos šiek tiek sumažėjo, o pasiūla itin augo – tam tikrais mėnesiais butų nuomos skelbimų skaičius portale buvo išaugęs ir keliasdešimt procentų. Vis dėlto artėjant rudeniui, butų nuomos pasiūlos kainos pamažu kilo aukštyn ir pasiekė priešpandeminį lygį bei jį viršijo. Šiuo metu už butų nuomą prašoma daugiau nei praėjusių metų pradžioje, – sako V. Steponavičiūtė, - Taip pat buvome pastebėję, kad pernai išaugo brangesnių būstų, kurie nuomojami nebe trumpam laikui, o yra tapę ilgalaikės nuomos objektais, pasiūla. Be to, viešbučiai ėmė siūlyti ilgalaikę nuomą su papildomomis paslaugomis, pavyzdžiui, maitinimu už tam tikrą specialią kainą, skalbimo paslaugomis ar kt.“.

„Iš anksto sunku sakyti, kaip kainos keisis ateityje, tačiau anksčiau rudeniop, kai į didmiesčius atvykdavo studentų, stebėdavome pasiūlos kainų padidėjimą“, - sako portalo vadovė.

Šiuo metu portale „Aruodas.lt“ yra 2039 pasiūlymų nuomotis butą, didesnė pasiūla objektų yra sostinėje – 1343 butai, Kaune – 448, Klaipėdoje – 76.

Dėl augančios konkurencijos būstų nuomos kainos neturėtų stipriai kilti

Būsto pasiūla, pasak nekilnojamojo turto brokerės Vilmos Urbutės, šiandien yra didesnė nei paklausa, nes tie butai, kurie buvo trumpalaikėje nuomoje, atsirado ilgalaikės nuomos pasiūloje, kas padidino konkurenciją tarp nuomotojų.

„Pastebėjau, kad išnuomoti tą patį būstą kaip pernai užtrunka ilgiau. Tad tikrai yra iš ko rinktis. Be to žmonės dabar masiškai perka būstus, o pigius butus tiesiog graibsto ir nuperka per 1–3 dienas. Dalis tų nupirktų būstų irgi atsiras nuomos pasiūloje, nes perkama investicijai. Žmonės dabar labai nori išleisti santaupas, nelaikyti jų, nes mano, kad pinigai nuvertės, bus infliacija. Tad nuomos pasiūlymų, manau, tik daugės ir kainos neturėtų kilti, nes bus didelė konkurencija“, – sako V. Urbutė.

Viktorija Steponavičiūtė

Brokerė sako, kad pigūs, vieno kambario būstai yra graibstomi ir juos labai lengva išnuomoti rugpjūčio mėnesį, prieš rugsėjį. „Sunkiausia nuomininką rasti lapkričio – sausio mėnesiais. Aišku, karantinas turėjo tam įtakos, šią vasarą bus matyt kitaip. Nebėra didelio poreikio, nes studentai iki šiol mokėsi nuotoliniu. Štai neseniai išnuomavau studentišką būstą, labai geroje vietoje Vilniuje, Čiurlionio g. prie Vingio parko per 2 savaites, o prieš metus tą patį būstą išnuomojau vos per kelias dienas“, – apie tendencijas kalba V.Urbutė.

Karininkai ir policininkai – patikimi nuomininkai

Nekilnojamojo turto brokerė šypsosi sakydama, kad nuomotojų požiūris į studentus skiriasi – vieni džiaugiasi, kiti bijo.

„Tie, kas perka pigesnį investicinį turtą (bendrabučius, pigius vieno kambario butus) jau turi lūkestį, jog jų turtą nuomosis būtent studentai, tad jie nebijo jaunų žmonių. Ši taisyklė galioja turtui, kurio nuomos kaina yra maždaug iki 350 eurų per mėnesį. Paprastai tokie butai nebūna įrengti premium klasės medžiagomis, tad savininkai noriai nuomoja, tik aišku, visuomet prašo atrinkti tvarkingus nuomininkus - nerūkančius, be gyvūnų. Labiausiai nuomininkai pageidauja merginų, stereotipiškai jos tvarkingesnės, bet mano praktikoje tiek vaikinai, tiek merginos yra tvarkingi. Viskas priklauso nuo žmogaus. Pvz., karininkai, policininkai yra labai tvarkingi jaunuoliai. Jei man pasako, kad studijuoja karo akademijoje - galiu 100 proc pasakyti, kad tai bus labai tvarkingi, laiku mokantys nuomininkai“, – apie darbo užkulisius pasakoja V. Urbutė.

Pasak agentės, brangesnio turto savininkai jau tikisi, jog jų turtą nuomos ne studentai, o dirbantys, jau studijas baigę asmenys. Turtą, kurio kaina yra virš 350–400 eurų jau dažniausiai nuomojasi poros.

Studentai dažnai keičia gyvenamąją vietą ir nori gyventi patogiau

„Studentams paprastai nenorima nuomoti dėl kelių priežasčių – vakarėlių bei turto nuniokojimo, triukšmo ir pan. Tačiau galiu pasakyti, kad laikai keičiasi ir jauni žmonės, bent jau tie kuriuos sutikau per septynerius savo darbo metus NT srityje, yra tvarkingi bei atsakingi. Su studentais dažniausia bėda yra ta, kad jie linkę dažniau keisti gyvenamą vietą ir dažniau nutraukia sutartį anksčiau laiko. Paprastai nuomos terminas būna vieneri metai, jei sutartis nutraukiama anksčiau laiko, savininkui lieka depozitas, kaip kompensacija už prarastą laiką“, – atkreipia dėmesį V. Urbutė.

Nekilnojamojo turto agentė pastebi tokią tendenciją, jog jauni žmonės irgi nori gyventi komfortiškai ir dažniau nori gyventi pavieniui, o ne keliese viename bute. „Jaunos porelės gyvena kartu. Tačiau, tarkime, kurso draugės ar draugai, jei ir pagyvena kartu vienerius metus, vistiek nori savo erdvės ir po metų ieškosi, kad ir brangesnio, bet atskiro buto. Pandemijos akivaizdoje šis poreikis dar stipresnis, jauni žmonės irgi saugosi ir nenori gyventi būriais“, – sako V. Urbutė.

Didesnius butus, 3–4 kambarių, ypač miegamuosiuose rajonuose, kur sunku rasti vieną nuomininką, savininkai, pasak agentės, nuomoja studentams kambariais. Tokiu atveju čia gyvena 3–4 studentai. „Tai yra sudėtingiausias variantas, nors finansinė išraiška yra gera – už kambario nuomą gali gauti nuo 100 iki 150 eurų (priklausomai nuo buto vietos ir jo būklės). Čia yra labai daug administravimo, nes daug žmonių. Ilgainiui savininkai tokius būstus visgi nusprendžia parduoti, o ne nuomoti. Esu turėjusi keletą tokių butų nuomai, tai iš patirties galiu pasakyti, kad kai gyvena keli skirtingi asmenys, neišvengti kažkokių konfliktų, vakarėlių, triukšmo ir pan. nėra paprasta“, – pastebi V.Urbutė.

Užsakymo nr.: PT_87342981