Ateities profesijų negali nuspėti net ekspertai

Pirmiausia, nedramatizuokite – mokytis reikia visą gyvenimą, o ateityje papildyti savo žinių ir kompetencijų rinkinį turėsite dar dažniau, tad ir veiklos sritį per karjerą tikrai pakeisite ne vieną. Kitas patarimas, kuris jau atlaikė išbandymą laiku ir pasiteisino – sėkmė laukia ten, kur jaučiate pašaukimą.

Atidžiai vertinkite prognozes, kokių specialistų reikės ateityje. Gyvename sparčios transformacijos laikmečiu ir tiksliai įvardinti konkrečias ateities pozicijas ar specialybes tiesiog negalime arba tiksliau – nežinome, kokios jos bus. Susikoncentravę į profesijos lygmenį ekspertai rizikuoja pamesti platesnę perspektyvą ir padaryti klaidų, dalindami patarimus jauniems žmonės. Vietoje to, prasmingiau būtų kalbėti apie sektorius, kurie augs, ir kompetencijas, kurių prireiks.

Ko nepaleisti iš akiračio

Išskirčiau tris stambias sritis, kur vertėtų ieškoti savo gebėjimų pritaikymo. Pirmiausia, tai viskas, kas susiję su robotika ir automatizavimu. Daugeliu atveju kalbame apie dirbtinio intelekto (DI) sprendimų diegimą, o tokių sprendimų poreikis jau netrukus išaugs dešimtimis kartų. Kita ryški tendencija – technologijų taikymas žmogaus gyvenime ir netgi intervencija į žmogaus gyvybinius procesus. Augs tiek sveikatą stebinčių, tiek ją koreguojančių įrenginių ir sprendimų poreikis, dalis jų savo funkcijas atliks implantuoti tiesiai į mūsų kūną. Prie šios srities taip pat priskirčiau sparčią plėtrą neuromokslų ir biotechnologijų sektoriuje.

Ateityje neabejotinai susidursime su senstančios visuomenės ir ilgėjančios gyvenimo trukmės padariniais. Bus aktualios paslaugos, susijusios su pagyvenusių žmonių priežiūros, infrastruktūros kūrimu, jų pramogų ir gyvensenos sprendimais. Nereikia pamiršti, kad dėl DI įsigalėjimo, dalis žmonių galės nedirbti ar baigti karjerą daug anksčiau, tad jų užimtumo klausimas taip pat bus aktualus.

Pasirinkimo dilema: pagal širdį ar protą?

Dar vienas hamletiškas sprendimas, su kuriuo tenka susidurti dažnam abiturientui – vadovautis pragmatiškais sumetimais ir rinktis perspektyvią sritį ar eiti ten, kur jauti pašaukimą. Mano patarimas atsakant į tokius klausimus nesikeičia jau daugelį metų – sėkmę galima susikurti kiekvienoje srityje, jei tik skirsi pakankamai pastangų. Žinoma, yra ir bus sričių, kurios taip greitai neaugs, negalės pasigirti dideliais atlyginimais, tačiau jei joms nelemta išnykti ir tai yra veikla, kur linksta jūsų širdis, vadinasi, ten ir derėtų ir kreipti savo pastangas. Aistra ir motyvacija gali padaryti neįtikėtinų dalykų ir paversti jus daug sėkmingesniu specialistu nei galėtumėte būti dirbdamas perspektyvioje, bet jums svetimoje specialybėje.

Socialiniai mokslai taip pat neišnyks, o vadyba, verslas greičiausiai išliks lyderiai, kaip ir dabar. Tam yra net kelios priežastys. Verslai fragmentuosis, jų kursis vis daugiau, todėl reikės ir daugiau specialistų, kurie šiuos verslus valdys, plėtos. Tad aukštesnių vadybinių kompetencijų poreikis ateityje stiprės. Kita ryški tendencija – vis daugiau specialistų renkasi laisvai samdomų darbuotojų kelią. Dirbdami patys sau, jie turi išmanyti, ne tik savo sritį, kurios paslaugas teikia, bet ir valdyti savo verslą, dirbti su partneriais, parduoti paslaugas. Tad vadybos žinios reikalingos ir jiems.

Nepalikite visko mokyklai – patys rodykite iniciatyvą

Nors visi sutaria, kad švietimo sistema per lėtai persitvarko, kad patenkintų šiandieninės visuomenės poreikius, vien tik skųstis neužtenka. Patys imkitės iniciatyvos ir ieškokite galimybių savarankiškai įgyti kompetencijų, kurios bus svarbios ateityje. Kokios jos? Pirmiausia, tai aukštas net ne kompiuterinis, o technologinis raštingumas. Mokėjimas gerai dirbti kompiuteriu yra būtinybė, o ne privalumas. Šiandien pageidautina, kad turėtumėte programavimo pagrindus, būtumėte susidūręs su tokiomis technologijomis kaip 3D modeliavimas ir spausdinimas. Šias kompetencijas būtina lavinti, nes ateityje nebus sričių, kur jų nereikėtų. Tad jau dabar pasidomėkite kursais ir būreliais, kur šių žinių ir įgūdžių galėtumėte įgyti.

Kita kryptis – socialiniai, verslumo gebėjimai. Paieškoję rasite daug neformalių programų, kuriose išmoksite dirbti komandose, valdyti projektus, įkurti įmonę ir išbandyti jos valdymą. Trečia sritis – tai patirtinių dalykų įvaldymas. Jei turite praktinių gebėjimų greitai adaptuotis, dirbti įvairius darbus, visada būsite pranašesnis už kitus. Nevenkite praktikų, sezoninio darbo, net jei jis ir paprastas – taip išmoksite prisiimti atsakomybę, valdyti procesus, savarankiškai veikti, siekti rezultato. Tai yra bendrosios kompetencijos, kurias būtina ugdyti, o tam labiausiai reikia noro, iniciatyvos ir dalyvavimo.

„Erudito“ licėjaus įkūrėjas ir direktorius doc. dr. Nerijus Pačėsa

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją