Vaikai šiais laikais auga visai skirtingai nei augo jų tėvai ar seneliai, nes nuo mažų dienų jie gali keliauti po pasaulį, pamatyti kitas kultūras, paragauti kitų šalių virtuvės patiekalų, jie turi neribotus informacijos klodus ir anksčiau net neįsivaizduotus pramogavimo būdus. Tačiau iš rankos nepaleisdami išmaniųjų įrenginių, dabartiniai vaikai gauna ir neigiamą technologijų „dovaną“ – negebėjimą susikaupti ir vienu metu susikoncentruoti į vieną veiklą. Tyrimais įrodyta, kad išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai didina vaikų išsiblaškymą, mažina gebėjimą mąstyti ir prisiminti, reguliuoti savo emocijas bei empatiją.

Paprastas pavyzdys: bendravimą „akis į akį“ iškeitę į draugystes socialiniuose tinkluose, paaugliai nebemoka atpažinti emocinio skausmo ženklų, nes, sėdint prie kompiuterio, sunku pamatyti, kokį poveikį jų žodžiai daro esančiam kitapus ekrano, kaip ir nebemoka gyvai susirasti draugų. Nekalbu jau apie apie tai, kad nuolatinis iššokančių pranešimų erzelys neleidžia vaikams būti čia ir dabar – dėmesingai įsisąmoninti, kas vyksta su juo ir su aplinka, štai todėl tėvai turėtų pasirūpinti, kad bent vasarą jų atžala turėtų kitą veiklą – išsiųsti į kelių savaičių ar bent dienos stovyklą. Toks vasaros leidimo būdas yra savotiška meditacija, nes vaikai patenka į aplinką, kurioje jie yra visi lygūs ir kur nereikia dėl kažko nerimauti – tik džiaugtis tos dienos potyriais. Kai vaikai nebepatiria nuolat iššokančių pranešimų išmaniuosiuose ekranuose įtampos, jie būna čia ir dabar, todėl ir pailsi labiau, ir išmoksta daugiau“, – sako G. Balaišienė.

Pasak jos, stovyklų pasirinkimas šiais laikais yra begalinis, todėl, norint išsirinkti geriausiai tinkančią jūsų vaikui, teks padirbėti ir patiems – atlikti šiuos penkis veiksmus:

1. Pradėkite stovyklos paiešką kuo anksčiau

Stovyklos dažnai už ankstyvą registraciją įvairias nuolaidas pradeda siūlyti jau sausio mėnesį, be to, populiarios programos dar prieš prasidedant vasarai būna perpildytos, todėl, kuo anksčiau pradėsite ieškoti, tuo geresnę stovyklą už geresnę kainą pavyks rezervuoti.

2. Pasirinkite tinkamą stovyklos tipą

Kaip teigia stovyklų ekspertė, kitas svarbus niuansas – tinkamai išrinkti ne tik stovyklos programą, bet ir jos trukmę, nes vieni vaikai be tėvų gali pabūti savaitę ar dvi, o kitiems sunku atsiplėšti net kelioms valandoms. Stovyklų yra kelių tipų: dienos stovykla mažiesiems, stovykla su nakvyne vyresniems vaikams, stovykla užsienyje paaugliams ir šeimos stovykla visų amžiaus grupių vaikams, tačiau, kadangi kiekvienas vaikas yra skirtingas, nereikėtų tam tikros stovyklos rinktis tik pagal vaiko amžių – tam jis turi būti pasiruošęs. Jeigu vaiką norite į stovyklą leisti pirmą kartą, specialistė siūlo pradėti nuo nakvynės pas močiutę arba išbandyti šeimos stovyklą, kur dalyvauja visa šeima.

  • Dienos stovykla. Tai populiariausias pasirinkimas, nes veikia įprastomis darbo valandomis, gali pasiūlyti papildomą priežiūrą po darbo valandų ir santykinai yra „įkandamos“ kiekvieno kišenei. Tai puikus sprendimas tiems tėvams, kurie nori, kad jų vaikai būtų užimti darbo valandomis, o vakarais ir savaitgaliais patys su jais ketina leisti laisvą laiką. Tai taip pat puikus būdas jauno amžiaus vaiką po truputį pratinti prie savarankiškumo, kai visą dieną jis yra apsuptas kitų žmonių ir padėti jam „pasimatuoti“ tam tikrą profesiją.

„Vaikai mūsų naujo formato „Young Professionals“ stovykloje turi galimybę susipažinti su įvairiomis profesijomis, susitikti su savo sričių profesionalais, atlikti projektus, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, ir, žinoma, mokytis anglų kalbos, be to, Vilniuje šiais metais turime ir visiškai naujo formato dienos stovyklą „Culture Lab“, kurios tikslas – parodyti 7–13 m. vaikams pasaulio kalbų, kultūrų ir šalių įvairovę bei sudominti juos užsienio kalbų mokymusi, taip motyvuojant atrasti pasaulį. Stovyklos turinio įvairovė sudaryta taip, kad vaikai maloniai ir nepervargdami įsitrauktų į kasdienes veiklas ir praplėstų savo pasaulėžiūrą“, – pasakoja G,. Balaišienė.

  • Stovyklos su nakvyne Lietuvoje. Tai klasika, nes vaikai savaitę, 10 dienų ar dvi savaites gyvena stovykloje gražioje Lietuvos vietoje, kur lavina akademines ir kalbos žinias, tobulina meno, muzikos ar sporto gebėjimus, dalyvauja įvairiose kūrybinėse ar STEM dirbtuvėse, o laisvu laiku pramogauja žiūrėdami filmus, sportuodami, maudydamiesi. „Pavyzdžiui, mūsų 10 dienų „iCamp“ stovykloje Palangoje be anglų kalbos žinių tobulinimo 7–10 vaikus nukelsime į pasakų pasaulį, kur kiekvieną dieną lauks vis kiti žymiausių pasaulio pasakų motyvai bei su tos dienos pasakos tema susijusios veiklos, o 11–14 m. amžiaus vaikus stovykla pasitiks visame pasaulyje garsaus rašytojo Žiulio Verno romano motyvais „Aplink pasaulį per 80 dienų“ paruošta 10 dienų programa“, – pasakoja G. Balaišienė.

  • Stovyklos užsienyje. Tai galimybė kelias savaites gyventi kitoje kultūrinėje aplinkoje, susipažinti su bendraamžiais iš kitų šalių, pamatyti naujas vietas ir lavinti užsienio kalbos žinias.

  • Šeimos stovyklos. „Mes šeimos stovyklas organizuojame kartu su patikimais partneriais ir savo srities ekspertais, kurie užtikrina, kad visi šeimos nariai jaustųsi patogiai ir saugiai. Stovyklos programa apima akademinius užsiėmimus, pramogas, ekskursijas ir kitas veiklas, kurios skatina šeimos narių bendravimą ir bendradarbiavimą, todėl tai yra puiki alternatyva tradicinėms atostogoms, nes šeima ne tik kartu leidžia laiką ir pramogauja, bet ir mokosi užsienio kalbų. Net neabejoju, kad ateityje tai pravers visai šeimai“, – kodėl gerai toks laisvalaikio leidimo būdas, pasakoja AMES Kaune vadovė.

3. Sudarykite tam tikrus kriterijus atitinkančių stovyklų sąrašą

Vasaros stovyklos yra puikus būdas vaikams mokytis už mokyklos ribų, o svarbiausia mokymosi sąlyga – įsitraukimas, nes, kai vaikas domisi tam tikra tema, jis labiau įsitraukia į veiklas ir išnaudoja stovyklos teikiamas galimybes. Todėl, prieš suplanuojant vaiko vasarą, derėtų su juo pasikalbėti apie jo pomėgius: ar jam įdomu gyvūnai, sportas, gamta, programavimas, o gal menas, ir kartu su vaiku sudaryti sąrašą stovyklos programų, kurios atitinka jo interesus bei tėvų finansines galimybes.

Tiesa, specialistai pataria įtraukti ir tokių programų, kurios šiek tiek vaiką išvestų iš jo komforto zonos, nes tokiu būdu jis gaus naujų patirčių. Pavyzdžiui, jeigu vaikas mėgsta būti prie kompiuterio, pabandykite stovyklą, kurioje yra plaukimo, žygių ir kitų buvimo gamtoje veiklų, o jeigu vaikas mėgsta aktyvias veiklas, apsvarstykite stovyklas, kurios lavina tokius STEAM įgūdžius, kaip programavimas, robotika, gamtos mokslų sritys ar filmų kūrimas.

4. Įvertinkite stovyklos aplinką ir infrastruktūrą

Tėvams rekomenduojama palydėti vaikus į vietą, kur vyks stovykla, kad galėtų patys įsitikinti, kur atostogas leis vaikas, o jeigu yra galimybė, verta pasikalbėti ir su ten dirbančiu personalu, kuris padės atsakyti į neraminančius klausimus.

5. Pasidomėkite stovyklos organizatorių ir personalo kvalifikacija

„Prieš savo vaiką patikėdami kažkuriai stovyklai, būtinai pasidomėkite, kas ją organizuoja bei sudaro programą, ir, kokie specialistai kasdien rūpinsis jūsų vaiko edukacija bei poreikiais. Nors stovyklos vadovai paaugliai ir gali suteikti stovyklai energijos, programa turėtų būti kuriama profesionalų, turinčių vaikų ugdymo patirties.

Kelkite sau paprastus klausimus: kokią vertę stovyklą sukuria vaiko raidai, kokia filosofija stovykla vadovaujasi ir kokius tikslus kelia, kokiomis sąlygomis vaikas stovykloje gyvens ir, ar stovyklos kaina atitinka visus poreikius? Geriausia – internete pasidomėkite tėvų ir vaikų įspūdžiais bei atsiliepimais apie stovyklą ir joje tvyrančią atmosferą, kad jaustumėtės visiškai ramiai kelioms savaitėms vasaroti išleidę savo vaiką“, – kuo reikia pasirūpinti, pasakoja stovyklų ekspertė G. Balaišienė.