Dauguma džiaugėsi lengvesniu egzaminu

Po tris valandas trukusio egzamino, abiturientai dalijosi įspūdžiais. Dauguma abiturientų tikino, kad egzaminas šiais metais nenuvylė – buvo lengvesnis, nei tikėtasi.

„Truputį išsekęs emociškai, nes labai daug reikia mąstyti, porą kartų į tualetą ėjau. O pats egzaminas... Tikėjausi sunkesnio. Praėjusių metų tikrai buvo sunkesnis, nes vakar sprendžiau, tai šis tikrai buvo kažkiek lengvesnis, nei tikėjausi. Aišku, sunkiausia buvo trečia dalis, kur viską reikia parodyti, išspręsti, tiems, kurie pretenduoja į šimtuką, aš pats nelabai pretenduoju“, – sakė po egzamino abiturientas Lukas. Jis atviravo, kad tikisi sulaukti gerų rezultatų, leisiančių stoti į aukštąją mokyklą, bei svarstė, kad surinks bent 50 procentų iš 100.

„Neblogai, iš tikrųjų. Buvo ganėtinai nesunkus, tikrai spaudimo kažkokio didelio nejaučiau. Parašiau, kaip parašiau, tikėkimės geriausio. Padėjo pasiruošti patikrinimas, korepetitorius, su kuriuo dirbau, ačiū jam labai, tikėkimės geriausio. Pernai [egzaminas, aut. past.] buvo sunkesnis, kadangi aš perlaikau, tai pajutau skirtumą ganėtinai didelį, šis buvo lengvesnis. Pernai nepavyko išlaikyti, tai todėl aš šiandien čia esu“, – pridūrė dvyliktokas Dovydas.

„Gerai, manau išlaikyta. Aš eksternas, truputį vyresnis, tai mano nuomone, studentai neišlaiko, nes jie nesimoko, nes aš esu daug metų nesimokęs ir manau, kad išlaikysiu, nėra sudėtingas egzaminas. Tikiuosi tarp 10 ir 20 taškų“, – tikino pirmą kartą po mokyklos baigimo matematikos egzaminą laikyti atvykęs Steponas. Jis svarstė, kad egzaminai visais metais išlaiko pakankamai vienodą sudėtingumo lygį, o laikyti matematikos egzaminą jis atvyko vedinas noro išbandyti savo jėgas.

„Manau, kas pasiruošė, tam nėra sunku, kad ir koks būtų egzaminas. Aš laikiau eksternu, esu iš Vokietijos. Galėjau daugiau įdėti [pastangų ruošiantis, aut. past.]. Šimtuko nebus, bet išlaikyti užteks, turėtų užtekti“, – pasakojo Nedas.

Ne visiems egzaminas pasirodė lengvas

Buvo ir tokių abiturientų, kurie tikino, kad egzaminas nebuvo lengvas.

„Nepasakyčiau, kad buvo itin sunkus, bet tikrai nebuvo ir lengva. Aš eksternu laikau, manyčiau, kad sunkesnis nei praėjusiais metais“, – išbėgusi iš egzamino tikino mergina.

„Nebuvo lengva, bet ir nesitikėjau, kad bus. Aš asmeniškai stoju į meno kryptį, tai man nėra labai svarbi [matematika, aut. past.], bet šiaip norėjau išlaikyti“, – pasakojo Aleksandras.

„Gal reikėjo įdėti šiek tiek daugiau darbo, bet žiūrėsime, kaip bus. Panašus lygis buvo [lyginant su žinių patikrinimu prieš pusmetį, aut. past], negirdėjau, kiek kiti minėjo, bet man asmeniškai nebuvo per daug sunku. Man asmeniškai gerai sekasi matematika, niekada nebuvo didelių sunkumų. Norėtųsi gauti apie 90 galbūt“, – svarstė Augustas.

Abiturientai po valstybinio matematikos egzamino

Kaip informuoja Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), matematikos egzamino užduotį sudarė trys dalys. Pirmojoje dalyje pateikiami uždaviniai su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką), antrojoje dalyje – trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Trečiąją dalį sudaro atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai. Egzamino užduotį sudaro uždaviniai, skirti visų pasiekimų lygių mokiniams.

Laikantieji matematikos egzaminą galėjo naudotis skaičiuotuvais be tekstinės atminties, braižybos ir matavimo įrankiais, užduoties sąsiuvinio priede pateiktomis formulėmis.

Stojantiems į aukštąsias mokyklas, tiek valstybės finansuojamas, tiek nefinansuojamas vietas, matematikos egzaminas yra privalomas. Išimtis taikoma tik stojantiems į menų studijas. Norintiems gauti brandos atestatą reikia būti išlaikius du brandos egzaminus (išskyrus atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu abiturientas yra atleistas). Lietuvių kalbos ir literatūros, priešingai nei matematikos, egzaminas šiuo atveju – privalomas, jo tipą – valstybinį ar mokyklinį – buvo galima rinktis savo nuožiūra.

Praėjusiais metais matematikos brandos egzaminą išlaikė 84,6 proc. kandidatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją