Šiuolaikinio verslininko portretas

Vilniaus universiteto Verslo mokyklos direktorė dr. Birutė Miškinienė pasakoja, jog šiuolaikinis verslas visiškai kitoks: „Jei anksčiau turėjome labai aiškų stereotipinį verslininką ir supratimą apie verslą, tai dabar tas verslas iš tikrųjų yra labai plati sąvoka ir labai plačios sritys.“ Be tradicinių verslų kaip kepyklėlės, parduotuvės ar pan., yra ir aukštųjų technologijų verslai, apie kuriuos, anot dr. B. Miškinienės, šiandien ir reikėtų labiausiai kalbėti.

Birutė Miškinienė

„Šiandieninis verslas yra ta veikla, kuri padeda žmogui gyventi. Kai kalbame su savo studentais apie verslus – visada sakome, kad verslo idėja ir transformacija irgi labai įvykusi. Jei anksčiau buvo manoma, kad turi turėti idėją ir tą panacėją aplink idėją, šiandien dienai yra kitaip – tu galvoji, kokią problemą sprendi ir kaip padedi žmogui gyventi, nes mes visi esame orientuoti į patogumą.“ Tuo tarpu šiuolaikinis verslininkas, anot pašnekovės, yra žmogus, kuris pamato galimybę ir ją įveiklina, o ne vien turi genialių, bet veikla taip ir nepaverstų minčių. Svarbiausios sėkmingo verslininko savybės, įsitikinusi dr. B. Miškinienė, – nebijoti imtis iniciatyvos, turėti aistros ir nesiorientuoti į pinigus. Nors verslas turi generuoti pinigus, tačiau tai neturi būti esminis tikslas.

„Tam ir reikalingos verslo studijos, nes šiandieninis verslininkas nėra pats iš savęs. Ankstesnės kartos verslininkai tiesiog darė nežinodami, kokie yra verslo modeliai ir t.t., tai šiandien verslo studijos suteikia visus tuos žinių paketus ir tu juos gali persikelti“, – „Delfi diena“ laidoje pasakoja pašnekovė.

Raktas į sėkmę

Sėkmingam verslininko keliui be abejonės padeda ir tokios įgimtos savybės kaip meilė žmonėms ir gebėjimais su jais dirbti, lyderystė. Vienok, panorę išmokti verslo vingrybių ir nutarę tai studijuoti, pirmiausia bus mokomi per praktiką. „Verslo studijos toli gražu nėra teorinės studijos. <…> Mūsų verslo mokykloje tai yra iššūkiais grįstos studijos, tai reiškia, kad tikrieji verslo atstovai ateina pas studentus, atneša savo problemą ir studentai ją sprendžia. Tai reiškia, kad ta problema nėra išgalvota, ji – reali. <...> Verslo negali išmokyti iš vadovėlio, tai daroma per praktinę veiklą“, – mintimis dalinasi dr. B. Miškinienė.

Birutė Miškinienė

Į šias verslo studijas kandidatuoti įprastu būdu gali ne tik neseniai mokyklą baigę jaunieji studentai. Studijos sesijomis skirtos ir vyresniems, tačiau norintiems įgyti žinių, o gal dirbusiems samdomą darbą, tačiau panorusiems dirbti sau asmenims. Šiems žmonėms reikėtų pasidomėti tarptautinio verslo studijomis sesijomis, kurios yra pritaikytos dirbantiems žmonėms, taip pat gyvenantiems užsienyje. Dr. B. Miškinienė įsitikinusi, jog ateityje bus vis daugiau žmonių, kurie norės dirbti sau:

„Stebime, jog žmonės turi nemažai kūrybinio potencialo, o tai yra pirmas žingsnis dirbti sau, tik vėliau reikia tų verslo modelių, kaip kūrybinį potencialą paversti veikiančiu verslo modeliu.