NŠA dvyliktokams neatsako

„Delfi“ redakcija sulaukė abiturientės laiško. Šioji teigia, kad už egzaminų sesiją atsakinga institucija į dvyliktokų peticiją nereaguoja.

„Noriu pranešti, kad dvyliktokai sugebėjo pasirašyti peticiją prieš anglų egzaminą. Kolkas NŠA jokio atsakymo nedavė, nors tiek parašai, tiek parama yra surinkta. Pasiekta net 1796 parašai, su reikalavimais keisti anglų kalbos egzamino vertinimą“, – rašo abiturientė Kamilė. Patiksliname: penktadienio pavakarę peticija jau buvo surinkusi 1855 parašus.

Gimnazistai po valstybinio anglų kalbos egzamino

Kamilė su redakcija pasidalijo ir minėta peticija. Šioje rašoma:

„Pirmiausia, klausymo užduotyje anglų kalbos garso įrašas buvo itin prastas. Nėjo suprasti apie ką yra kalbama dėl įrašo kokybės bei kalbančiųjų akcento. O tuo tarpu įrašo pradžioje skambėjusi lietuvių kalba – visiškai be trikdžių. Garso kokybė tobula. Atrodo, kad specialiai abiturientai yra kirsdinami. Jau kelinti metai dvyliktokai skundžiasi klausymo užduotimi ir NŠA niekaip nesuranda sprendimo šiai problemai. Gal pagaliau atėjo ta lemtinga diena?

Antra, du paskutiniai skaitymo dalies tekstai buvo C1 lygio (tai matoma pagal žodyną, kuris buvo vartojamas tuose tekstuose). Tekstai tikrai yra sunkūs, juose kalbama apie dabartines problemas, kurias suprasti nėra lengva eiliniam abiturientui. Mokyklose aukščiausias mokomas anglų kalbos lygis yra B2, o C1 įgyjamas tik universitetuose.

Galiausiai, remiantis paskutiniųjų metų tendencijomis, anglų kalbos egzaminas yra tas, kuriame abiturientai lengvai gaudavo šimtukus. Kas atsitiko šiais metais? Kodėl šį kartą dvyliktokams yra sumažinta ši galimybė vos ne kelis kartus? Juk šimtukas iš egzamino turėtų reikšti pilnai įgyvendintą programos lygį (kuris šiuo metu yra B2), argi ne tiesa? Tai kodėl tie, kurie nori pasiekti šimtuką, turi papildomai mokėti C1 lygį?“ – dėstomi argumentai abiturientų peticijoje.

Dvyliktokai NŠA reikalauja teisybės.

„Mums nereikia atsiprašymų (kaip už NŠA padarytas gramatines klaidas, kurias puikiai matėme valstybiniame lietuvių kalbos egzamine). Mums reikia, kad NŠA pradėtų veikti ir bent KARTĄ atsižvelgtų į moksleivius, kad bent KARTĄ pasielgtų žmogiškai.

[...] Norime, kad būtų suteikta galimybė perlaikyti anglų VBE su normaliomis, mūsų lygį atitinkančiomis užduotimis ARBA nuolankiau vertinkit klausymo ir skaitymo dalies užduotis, pridėkit taškų. Čia mažų mažiausia ką Jūs galėtumėt padaryti!“ – rašo gimnazistai.

Plačiau su peticija galite susipažinti ČIA.

Gimnazistai po valstybinio anglų kalbos egzamino

Žada atsakyti mokiniams

„Delfi“ redakcijai susisiekus su NŠA, ši informavo, kad „nei elektroniniu paštu, nei paštu nėra gavusi paminėtos abiturientų peticijos dėl valstybinio anglų kalbos brandos egzamino“.

„NŠA gavo keletą pavienių mokinių laiškų, turinio prasme panašių į minėtą peticiją. Atsakymai rengiami ir bus išsiųsti mokiniams“, – komentuoja NŠA Komunikacijos skyriaus vedėja Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Piktinosi socialiniuose tinkluose

Primename, kad iš karto po anglų kalbos egzamino į redakciją ėmė plūsti nepatenkintų abiturientų laiškai. Dvyliktokai tvirtino, kad šių metų egzaminas buvo žymiai per sudėtingas ir neatitiko mokyklos programos.

Gimnazistai po valstybinio anglų kalbos egzamino

Abiturientai pyktį liejo ir socialinėje erdvėje. „Facebook“ socialiniame tinkle buvo platinami jų nepasitenkinimą grindžiantys argumentai:

„1. Pirmas listeningo task’as [klausymo, aut. past.] buvo tikrai sunkus lyginant su tuo, jog jį turėtų įveikti net patys silpniausi mokiniai.

2. Tekstai (kalbu jau apie paskutinius) – C1 lygio. Kodėl mokinys, kuris mokosi B2 lygiu, turi mokėti per ~20 min. įveikti visą pilno lapo tekstą, kuris, man asmeniškai, buvo apie nieką.

3. Kodėl norintys pretenduoti į aukštus (90–100) įvertinimus turi mokėti C1 lygį, kodėl 100 nereiškia pilnai įveiktos mokymo programos, t. y. B2 lygis. Ir mokinys, kuris įveikia, atestate visvien gauna tą patį B2 lygį, kai egzamino užduotys kai kurios C1.

4. Taip pat C1 lygis yra įgyjamas universitete, mokantis dalykinę anglų kalbą ir praėjus kursą, tik tada įgauni jį. O jog gautum 12-toj klasėj 100, tu jau turi mokėti C1? Make it make sense. Jeigu lengviausias egzaminas taip sutrypė, tai bijau pagalvot apie pirmadienį (prisiminus, jog be matematikos durys užsiveria į aukštąsias). Jeigu iš anglų tikėjotės labai daug, o iš egzamino išėjot nuleistom galvom, patikėkit, jūs tikrai ne vieni, paprasčiausiai švietimo sistema pas mus yra seniausiai supuvusi“, – dvyliktokų grupėje dalijosi anonimu prisistatantis dvyliktokas.

Valstybinio anglų kalbos egzamino užduotis rasite ČIA. Daugiau apie dvyliktokus įaudrinusį egzaminą skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją