Tyrimų rezultatai skirtingi

SEB banko Lietuvoje vadovė Sonata Gutauskaitė–Bubnelienė sako, kad daugelis mokslinių tyrimų patvirtina, jog tiek vyrams, tiek moterims vienodai įsitraukiant į įmonių valdymą ar verslo organizavimą, pasiekiami netgi ekonomiškai geresni rezultatai.

„Tai yra tiesioginė koreliacija, kad mūsų šalies ekonomika galėtų būti geresnė“, – pabrėžė S. Gutauskaitė–Bubnelienė.

Anot jos, lyčių lygybės problemos sprendimas galėtų atsispindėti ne tik BVP rodikliuose, tačiau ir kiekvienos įmonės rezultatuose.

Laidos „Delfi diena“ pašnekovė paklausta apie Lietuvos pasiekimus lyčių lygybės klausimu, sakė, kad pirmiausia reikėtų įvardinti, kur norima būti. Anot jos, šalies progresą vertina įvairios pasaulio organizacijos.

„Tie vertinimai gali būti labai skirtingi. Daug svarbiau kalbėti ne apie tai, ar ką nors pasiekėme, bet kaip mus sekasi ir kaip progresuojame“, – akcentavo S. Gutauskaitė–Bubnelienė.

Vis dar stebina stereotipai

Tyrimai taip pat atskleidžia, kad moterys vis mažiau imasi verslumo. Anot S. Gutauskaitės–Bubnelienės, tam galimai yra dvi priežastys. Viena jų – nevienapusiškas verslo žmogaus vertinimas, kuris neretai lydimas ir kritikos, o kita – auklėjimo klausimas.

„Labai svarbu matyti ilgalaikę perspektyvą. Kuo daugiau moterų įsitrauks į verslą, tuo labiau mes kursime geresnę šalį, kurioje mes gyvename, nes turėsime ekonomiką, galbūt geresnius rezultatus. Todėl labai svarbu „dirbti“ su tais stereotipais“, – įsitikinusi moteris.

Anot jos, iki šiol egzistuoja patys įvairiausi stereotipai, kurie turi šaknų vaikus pradedant auklėti šeimoje ar mokyklose ar netgi istoriniame pavelde.

„Man tikrai keista, kai šiandien dar girdžiu, kad yra vyriški „reikalai“ ir moteriški. Man atrodo, kad tai taip jau pasenę. Matome puikių pavyzdžių, kad tiek moterys, tiek vyrai sėkmingai gali dirbti įvairius darbus“, – sakė S. Gutauskaitė–Bubnelienė.

Jos tikinimu, kad esami stereotipai netgi apriboja pasirinkimus merginoms galvojant būsimą profesiją. Laidos pašnekovė pabrėžia, kad svarbu nediskriminuoti nė vienos lyties ir neskirstyti darbų, tinkamų vienai ar kitai lyčiai.

S. Gutauskaitė–Bubnelienė pabrėžia, kad keistis turi ne tik visuomenės požiūris į lyčių lygybę, bet ir pačios moterys.

„Jos turi nebijoti prisiimti atsakomybės. Išmokti ir galbūt susidraugauti su tam tikru rizikos prisiėmimu. Bet pirmiausia reikėtų atsikratyti vidinių nuostatų, kurios yra pirmas barjeras moteriai, norinčiai judėti į priekį. Taip pat svarbu, kad aplinka, kurioje nori veikti moteris, būtų palaikanti. Todėl čia reikia visuomenės pokyčio. Mums visiems kartu reikia keisti požiūrį į lyties lygybių klausimą“, – akcentavo pašnekovė.

S. Gutauskaitė–Bubnelienė moterims perdavė vieną svarbiausių palinkėjimų, kad jos tikėtų tuo, ką daro, nes tokiu atveju jokie asmeniniai santykiai ar įsipareigojimai nesutrukdys. Ji sako, kad per asmeninę patirtį supratusi, jog reikia mažiau bijoti, o kalbėtis ir tartis su darbdaviais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją