Gabus jaunuolis žinias gilinti keliaus į Masačusetsą

Iš Jungtinės Karalystės Bato miesto į Lietuvą sugrįžta 5 delegatai – Paulius Aleknavičius, pelnęs aukso medalį, Rugilė Dzindzalietaitė ir Augustas Kurlavičius, pelnę bronzos medalius, bei Jovilė Navickaitė ir Laurynas Truskauskas, gavę pagyrimo raštus.

Lietuvių pasiekimai – neeiliniai: P. Aleknavičius, kurį rengė mokytojas Benas Budvytis, medalį į šalį parveža iškelta galva, mat toks apdovanojimas nepriklausomos šalies istorijoje – tik antras: tokio apdovanojimo nebuvo jau 17 metų. Vilniaus licėjaus abiturientas neslepia džiugesio.

„Manau, nors keli komandos nariai tikėjosi šiek tiek aukštesnių asmeninių rezultatų, visi džiaugiamės, kad pavyko taip stipriai atstovauti Lietuvą ir net turint tik 5 narius užimti garbingą vietą bendroje komandų įskaitoje. Pasveikinimų sulaukėme daug.

Ši konkreti olimpiada buvo sunki, labai gudrūs uždaviniai kėlė problemų net Kinijos ir Amerikos komandų nariams. Pats surinkau 34 iš 42 taškų ir savo asmeniniu rezultatu labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi“, – sako jis. Dvyliktoko surinkti taškų skaičius stulbinantis – tokio rezultato iki šiol nepavyko parsivežti nė vienam šalies moksleiviui. Be to, P. Aleknavičius išsprendė ir sunkiausią uždavinį, kuris didžiajai daliai olimpiados dalyvių buvo apskritai neįveikiamas.

Medalininkai (iš kairės) Paulius Aleknavičius, Augustas Kurlavičius ir Rugilė Dzindzalietaitė

Kaip sako P. Aleknavičius, norint pasiruošti šiam konkursui reikia ilgo ir sunkaus darbo.

„Patys stipriausi didelių šalių dalyviai kryptingai ruošiasi jau nuo pradinių mokyklų. Tačiau, jei žmogus nuoširdžiai myli matematiką, tas darbas jausis natūralus, todėl ruošimosi procesas buvo viena iš mano mėgstamiausių šios kelionės dalių“, – „Delfi“ pasakoja moksleivis ir priduria, kad mokslo metų pradžioje keliaus į Ameriką, studijuoti Masačusetso technologijų institute, o matematika tikrai bus pagrindinė domėjimosi šaka.

Paklaustas, ką palinkėtų kitiems moksleiviams, siekiantiems tokių aukštų rezultatų olimpiadose, P. Aleknavičius užtikrintai sako: „Norėčiau palinkėti drąsiau žengti mokslo keliu – ar tai būtų matematika, informatika, ar koks kitas dominantis mokslas. Tai yra puikus būdas patenkinti smalsų protą, susipažinti su nuostabiais žmonėmis ir atverti sau daug ateities kelių.“

Lietuvos moksleiviai Tarptautinėje matematikos olimpiadoje

Stebino ir kiti pasiekimai

Ne ką mažiau stebino ir kiti, kartu į olimpiadą su P. Aleknavičiumi vykę moksleiviai. Jauniausia iki šiol olimpiadoje medalį pelniusi Lietuvos atstovė, Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleivė R. Dzindzalietaitė – dar tik aštuntokė, tačiau jos pasiekimų kraityje jau puikuojasi bronzos medalis.

„Šiuo pasiekimu ji pagerino to paties P. Aleknavičiaus rekordą, kuris medalį gavo 9 klasėje. Mes abu nesitikėjome, net negalvojome apie medalį. Kaip juokavo Rugilė, net gražių drabužių apdovanojimams nesidėjo. Aš asmeniškai labai ja didžiuojuosi. Kelią į medalį lydėjo ir pergalės, ir pralaimėjimai, bet niekas jos nesustabdė. Dar liko didelis kelias link aukščiausių apdovanojimų, bet tokia pradžia yra netikėta net man“, – džiugesio neslėpė Rugilės tėtis, matematikas Dainius Dzindzalieta, rengęs dukrą kartu su matematikos mokytoja Zina Šiauliene, lydėjusia komandą ir į olimpiadą.

Rugilė Dzindzalietaitė ir žymiausias pasaulio matematikas Fieldso medalio laimėtojas Terrence Tao

Augustas Kurlavičius, Prienų miesto 10-tokas, važinėjantis mokytis į Kauno technologijos universiteto gimnaziją nuo 9 klasės, taip pat pelnė bronzos medalį. Jį rengė matematikos mokytojas Alvydas Beinakaraitis.

Pagyrimo raštus gavo Vilniaus licėjaus 11-tokė Jovilė Navickaitė, ją mokė mokytojas B. Budvytis, ir 12-tokas Laurynas Truskauskas, kurį rengė mokytojai B. Budvytis ir Eduardas Juška.

Lietuvos moksleivių rezultatai Tarptautinėje matematikos olimpiadoje

Komandai, dalyvavusiai olimpiadoje, vadovavo Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto profesorius Artūras Dubickas.

„Jo indėlis, mano nuomone, yra milžiniškas, nes pagal olimpiados tvarką vadovai pristato darbus ir nuo jų priklauso, ar darbai bus tinkamai įvertinti. Aš vykau Vilniaus universiteto iniciatyva padėti komandai ginant sudėtingesnius uždavinius, kurių gynimui pasiruošti duodama labai mažai laiko“, – pasakoja D. Dzindzalieta.

Komandinėje įskaitoje, kaip informuoja D. Dzindzalieta, Lietuva aplenkė kitas dvi Baltijos šalis ir net Suomiją, nors Lietuvos komandoje šiemet buvo tik 5 mokiniai, vienam dalyviui nepavykus patekti į Jungtinę Karalystę, kai tuo metu kitų šalių komandose buvo 6 mokiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)