„Sekėsi visai neblogai. Klausymas buvo sunkokas mano lygiui“, – sakė Robertas, kuris planuoja studijuoti automechaniką, ir jam anglų kalbos egzaminas nesudarys didelės stojamojo balo dalies.

Vaikinas kalbėjo, kad jam anglų kalba nėra tas dalykas, kuris lengvai sektųsi.

„Tačiau pasimokiau, pasikartojau ir atėjau. Turiu nuostabią anglų kalbos mokytoją Jolantą Liutkevič, kuri man pasakė „atsipūsk, ateik ir padaryk viską, ką gali“, – pasakojo Robertas.

Nejautė streso

Rokas sakė, kad jam buvo lengva, nejautė jokio streso. Sunkiausios iš lengviausių vaikinui buvo paskutinės skaitymo užduotys.

„Visiškai nebuvo jaudulio: atėjau, parašiau, išėjau“, – sakė Rokas.

Jonui irgi egzaminas pasirodė „visai paprastas, išskyrus paskutinę užduotį“.

„Rašymo temos, sakyčiau, labai pasisekė šiais metais. Ir laiško, ir esė temos buvo labai geros. Esė tema buvo pasakyti, kaip reklamos keičia mūsų jaunų žmonių mąstymą. Tai buvo paprasta tema, buvo lengva sugalvoti argumentus. Laiške per daug prirašiau , bet viskas pasisekė. Manau visai gerai gausis“, – teigė Jonas, kuris tikisi iš šio egzamino gauti daugiau kaip 90 balų.

Jonas važiuos studijuoti į Olandiją ekonomikos. Egzaminą jis laikė tik dėl savęs, jo rezultatas jam nieko nekeičia.

Dominykas ir Rokas irgi iš egzamino išėjo geros nuotaikos.

„Sunkiausia klausymo pirma dalis, skaitymo dalis paskutinė“, – sakė Dominykas.

Vaikinai pasakojo, kad ramiau jautėsi dėl to, kad prieš porą dienų jie jau buvo rašę lietuvių kalbos egzaminą.

Paklausti, kiek tikisi gauti, abu choru pasakė: „šimtą“, paskui surimtėjo ir patikslino, kad juokavo. Jie nespėliojo savo būsimo rezultato.

Paklausus, ar ketina po mokyklos studijuoti, vienas iš pašnekovų atsakė: „bus matyt, jei ką, visada kariuomenė laukia“.

Liutauras ir Vykintas irgi nesijaudino prieš egzaminą, nes jautėsi pasiruošę. Vienas iš jų ėjo jau turėdamas išlaikytą tarptautinį anglų kalbos egzaminą, tad jam šis nieko nebelemia.

Apie egzaminą

Užsienio kalbos (anglų) egzamino užduotį sudaro trys dalys: sakytinio teksto supratimas (klausymas), rašytinio teksto supratimas (skaitymas) ir rašytinio teksto kūrimas (rašymas).

Pirmosios dalies – klausymo – trukmė yra 30 min. Pavėlavę kandidatai per klausymo dalį į egzamino patalpą neįleidžiami.

Vykdytojas 9.30 val. pavėlavusiems kandidatams išduoda pasirašytinai užduoties sąsiuvinius, tačiau brandos egzaminui skirto laiko nepratęsia ir vėlavimą fiksuoja vykdymo protokole; praėjus 30 minučių nuo brandos egzamino pradžios, ant kiekvieno nepanaudoto atsakymų lapo ir nepanaudotos brandos egzamino užduoties puslapio užrašo ,,Nepanaudota“.

Kaip jau skelbta, šiais metais norintys gauti brandos atestatą turi išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Lietuvių kalbos ir literatūros egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – mokinys galėjo rinktis savo nuožiūra.

Brandos egzaminus išlaikę abiturientai skaitmeninius dvikalbius brandos atestatus galės peržiūrėti ar atsisiųsti patys bei atsispausdinti, jei jiems reikalingas popierinis dokumentas. Stojant į Lietuvos aukštąsias mokyklas abiturientams nereikia teikti popierinių dokumentų, nes priėmimas vyksta per Bendrojo priėmimo informacinę sistemą.

Brandos egzaminai bus vykdomi 552 mokyklose, kuriose organizuojami egzaminų vykdymo centrai. Abiturientų valstybinių brandos egzaminų darbus vertins daugiau nei 1000 vertintojų elektroninio vertinimo aplinkoje, kuri sudaro technologines sąlygas užtikrinti vertinimo kokybę.

Pagrindinės egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti ne vėliau kaip iki liepos 12 d.