Įvairios veiklos nelengvina pasirinkimų

Simona yra gimusi ir užaugusi Kretingoje, tad gražiausi iki šiol prisiminimai yra čia. Pasiteiravus, ar nebus sunku išvykti studijuoti į kitą miestą, pašnekovė pripažino, kad liūdesys neišvengiamas.

„Esu tikra kretingiškė ir labai branginu savo gimtąjį miestą. Pakeisti miestą nebus lengva, nes viskas aplink pažįstama. Svetimame mieste viskas nauja: nauji žmonės, naujos vietos, nauji iššūkiai“, – teigė Simona.

Pašnekovė atskleidė, kad dar neturi konkrečių planų pabaigusi mokyklą, dar tik dėliojasi juos po truputį. O gal ir patys susidėlios.

„Mano ateities planas dar nėra ryškiai nupieštas. Labai mėgstu dalyvauti, kur tik įmanoma, užsiimti įvairiausiomis veiklomis, todėl labai sunku nuspręsti, kuo iš tiesų noriu būti. Mano nuomone, kiekvienas žmogus turi pasirinkti tai, kas juos veža“, – įsitikinusi Simona.

Pasiteiravus, kas ją labiau traukia – humanitariniai ar tikslieji mokslai, mergina nedvejodama atsakė, kad jai labiau prie širdies humanitariniai mokslai. „Mėgstu daug kalbėti, bendrauti, kurti. Tad tikslieji mokslai yra mano silpniausia vieta“, – neslėpė ji.

Renginių vedimas išmokė nesijaudinti

Ne paslaptis, kad egzaminai dažnai sukelia mokiniams daugiau streso, tačiau Simona tikina, kad didelio nerimo ji nejaučianti. Tiesiog tikslingai tam ruošiasi, o ir su jauduliu jai padeda tvarkytis jos įgyta patirtis vedant renginius.

„Artėjantiems egzaminams ruošiuosi kartodama tai, ką mokėmės šįmet, taip pat lankau konsultacijas ir stengiuosi įsisavinti kuo daugiau reikalingos informacijos. Negaliu sakyti, jog patiriu daug streso, nes patirtis vedant mokyklos renginius išmokė su juo tvarkytis, bet prieš kiekvieną atsiskaitymą, manau, normalu patirti šiek tiek streso. Visi laikomi egzaminai man rūpi, nes kiekvieną norisi išlaikyti kuo geriau, bet daugiausia iššūkių turbūt sukels matematikos egzaminas, nes, kaip ir minėjau, tikslieji mokslai nėra mano stiprioji pusė“, – šypsojosi abiturientė.

Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos abiturientė Simona Balsytė jau renkasi savo ateities kelią.

Versti tekstą nebuvo lengviausias darbas

Šiemet Simona išbandė savo jėgas Jaunųjų filologų konkurse, kur pateikė savo darbą vertimų sekcijoje. Mergina pasirinko versti poeziją iš vokiečių kalbos. Dabar ji tai prisimena kaip puikią patirtį ir gailisi, kad nedalyvaudavo anksčiau.

„Jaunųjų filologų konkurse dalyvavau pirmą kartą ir šiek tiek gailiuosi, Kad nebandžiau dalyvauti anksčiau. Išbandyti savo jėgas pasiūlė lietuvių ir vokiečių kalbų mokytojos Irutė Lapinskienė ir Asta Jaramavičiūtė, todėl ir dalyvavau vertimų iš vokiečių kalbos konkurse. Gavusi pasiūlymą dalyvauti, net nemąsčiusi sutikau. Versti tekstą tikrai nebuvo lengviausias darbas, vokiškame tekste labai daug įvardžių ir sakinių struktūra visai kitokia nei mums įprasta. Taip pat reikėjo derinti žodžių galūnes bei ieškoti sinonimų, bet konsultuojantis su mokytojomis pavykdavo rasti kompromisą“, – savo įspūdžiais dalinosi Simona.

Ji patikino, kad pats dalyvavimas konkurso šalies etape paliko gerus įspūdžius. „Smagu matyti tiek daug žmonių, kuriančių, besidominčių lietuvių kalba. Taip pat teko dalyvauti jaunųjų filologų kūrybos vakare, skaičiau savo kūrybos eilėraštį. Labai džiugu matyti jaunus žmones, kuriančius ir nebijančius išsakyti savo mintis, parodyti jausmus“, – pasidžiaugė bendraminčiais pašnekovė.

Simonai itin patinka vesti mokyklos renginius, tai ją išmokė susitvarkyti su jauduliu.

Projektai, įsimenantys ilgam

Mergina papasakojo, jog nuo pat mažens kiekvienais metais dalyvaudavo meninio skaitymo konkursuose, taip pat dalyvavo raiškiojo skaitymo vokiečių kalba konkurse, skirtame Klaipėdos miesto 770 metų jubiliejui paminėti, kuriame užėmė 2 vietą, bei konkurse „Skaitome Hermaną Zudermaną“.

„Manau, jog teko dalyvauti ir kokiame kitame konkurse, bet ne visi jie įsimena. Tačiau turėjau galimybę dalyvauti projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“, visą savaitę stebėjau Žemės ūkio ministerijos darbą, lankiausi Seime, Vyriausybėje, taip pat teko apsilankyti žirgyne bei alpakų ūkyje. Savaitė projekte buvo labai intensyvi, susiradau naujų draugų, su kuriais vis dar palaikome ryšį, tad tokie projektai įsimena ilgam“, – apie neeilinę viešnagę užsiminė kretingiškė.

Simona turėjo galimybę dalyvauti projekte „Moksleiviai – į Vyriausybę“ ir visą savaitę stebėti Žemės ūkio ministerijos darbą.

Ūkio darbai – prie širdies

Žinoma, lieka laiko ir sau. Viso jo Simona neskiria vien mokslams. O jos veiklos – labai įvairios.

„Mano laisvalaikis visada labai įvairus. Mėgstu skaityti, gaminti, padėti seneliams kaime, leisti laiką su draugais bei šeima. Taip pat mėgstu kurti, vesti renginius. Net ūkio darbai man prie širdies, todėl pati šiemet auginu gėles, žemuoges bei paprikas“, – šypsojosi veikli abiturientė.

Pašnekovė papasakojo, jog šiemet vasara šiek tiek bus kitokia, mat pirmoji vasaros pusė bus skirta egzaminams bei stojimui. „Na, o vėliau planuoju dirbti, leisti laiką su draugais ir šeima. Taip pat tikiuosi patirti naujų nuotykių. Manau, jog bus šiek tiek keista prabėgus vasarai nebegrįžti į mokyklą, tačiau rugsėjį lauks nauji išbandymai“, – atkreipė dėmesį Simona. Ji patikino, kad laukiantys nauji iššūkiai džiugina, bet kartu ir gąsdina. „Dar sunku pasverti, kuris jausmas stipresnis. Laukia naujas gyvenimo etapas, tad kol kas svarbiausia pasirinkti teisingai, o su iššūkiais susitvarkysime“, – neabejojo aktyvi kretingiškė.

Mergina – gamtos ir ūkio mylėtoja.

Simona paskatino ir kitus nepamesti savęs bei būti savimi. „Nesvarbu, ką mano kiti, anksčiau ar vėliau rasite žmones, kurie jus vertins ir mylės tokius, kokie esate. Pasaulyje trūksta originalių, nebijančių išreikšti savo nuomonę žmonių. Tad pasitikėkite savimi ir mylėkite save. Nenustokite kurti, nebijokite išreikšti savo minčių bei jausmų“, – sakė ji.