Kaip pasirinkti studijų programą

Vilnius TECH Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė dr. Justė Rožėnė sako, kad renkantis studijų programą svarbu atkreipti dėmesį į tai, ko šiuo metu reikia darbo rinkai ir pasauliui.

„Jeigu yra mintis, kad aš noriu sau garantuoti tinkamą kelią, geras pajamas, į tai būtina atsižvelgti. Tą dažniausiai diktuoja valstybės prioritetinis sąrašas, kurį sudaro reikiamos specialybės. Taip pat programos, kurių studentams skiriamos verslo stipendijos. Tai reiškia, kad tos srities specialistų verslas laukia“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo pašnekovė.

Anot jos, taip pat būsimi studentai gali panagrinėti įsidarbinimo rodiklius ir specialistų gaunamus atlyginimus. J. Rožėnės tikinimu, jeigu širdies balsas sako viena, o darbo rinkos situacija – visai ką kita, tuomet pasirinkimas yra iš tiesų sudėtingas.

„Reikia klausyti savo širdies, tai yra svarbu. Pastebime, kad kurių programų finansavimas kasmet mažėja, kas rodo, jog tos srities specialistų poreikis yra mažesnis. Tačiau reikia suprasti – jeigu aš dirbsiu ypač atidžiai ir iš tos programos paimsiu maksimumą, aš išsikovosiu savo vietą rinkoje“, – pabrėžė pašnekovė.

Ji paklausta, ar būsimas studentas turėtų laukti kitų metų, jeigu jo norimos programos šįmet nėra, o galbūt pasirinkti kažką kito, pateikė keletą galimų variantų. Pasak J. Rožėnės, reikėtų pasitikrinti, ar programa kitoje institucijoje nesislepia po kitokiu pavadinimu.

„Taip pat galima turėti laisvus metus, skirti įsidarbinimui panašioje srityje ir įgyti praktikos, galų gale pasitikrinti, ar tikrai ta programa yra skirta jam. Dar vienas variantas – įstoti į gretimą, toje pačioje studijų kryptyje esančią programą ir po metų perstoti, užsitikrinant, kad galbūt keletas dalykų bus įskaityti“, – dėstė laidos pašnekovė.

Vilnius TECH Stojančiųjų priėmimo ir informavimo centro direktorė dr. Justė Rožėnė

Siūlo nedelsti su paraiškomis

Nepakanka tik išsirinkti studijų programą, tačiau yra keletas svarbių žingsnių, kurie yra reikalingi tolimesniame stojimo procese. Paraiškų teikimas į į Lietuvos aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas prasidėjo jau nuo birželio 1 dienos. J. Rožėnė būsimiems studentams patarė pernelyg nedelsti.

„Kai stojantieji pradeda pildyti savo pageidavimus ir jeigu programa turi stojamuosius egzaminus, tai jie visą informaciją gauna tiesiai prieš akis. Tokiu atveju jie jų nepraleidžia. O stojamųjų egzaminų sesija vyksta iki liepos 22 dienos“, – patikino pašnekovė.

Taigi viena iš dažnai pasitaikančių klaidų, kad būsimi studentai pavėluoja į stojamųjų egzaminų sesiją. Tuo tarpu pačią paraišką pildyti ar ją keisti galima iki liepos 24 dienos.

Abiturientai po valstybinio matematikos egzamino

Esminės klaidos pildant paraiškas

J. Rožėnės tikinimu, pildant prioritetų lentelę stojantieji neretai suklysta ties keletu punktų, po ko patiria pakankamai skaudžias pasekmes. Pirmiausia reikia atidžiai užpildyti visus reikiamus duomenis, naudojant lietuviškus rašmenis, nepamirštant įvesti elektroninio pašto, į kurį bus siunčiama visa informacija.

Taip pat į sąrašą įtraukiant norimas stojimų programas reikia atidžiai įvesti jos finansavimo tipo, studijų formos.

„Pirmoje prioritetų sąrašo vietoje reikia įrašyti labiausiai norimą programą. To niekada neužtenka kartoti, nes vis suklystama. Kaip ir varžybose mes siekiame laimėti pirmą vietą, taip ir šiuo atveju“, – pabrėžė pašnekovė.

Pasak J. Rožėnės, stojantieji turėtų nepamiršti pasidomėti, ar nėra pasikeitusi stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka.

„Būsimiems studentams apie tvarkos pasikeitimą yra pranešama prieš du metus. Iš tiesų dar dešimtoje klasėje reikia atidžiai stebėti, kas jų laukia dar po dviejų metų. Nenutinka taip, kad birželio mėnesį, vykstant bendrajam priėmimui, staiga kažkas pasikeičia“, – patikino pašnekovė.

Abiturientai po istorijos egzamino

Galima įvesti tam tikrą saugiklį

J. Rožėnė sako, kad įstojusieji į mokamą studijų programą neturėtų nuleisti rankų. Vienas iš būdų – kreiptis į studijų fondą ir prašyti pagalbos. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, ar studijų programoje nėra skiriama verslo stipendija, kuri galėtų iš dalies palengvinti finansinę naštą. Galų gale pasitikrinti, ar nėra galimybės pasirašyti trišalę sutartį, tuomet studijų vietą finansuoja įmonė.

Vilnius TECH būsimiems studentams siūlo sudaryti išankstinę studijų sutartį. J. Rožėnė paaiškino, kad tokios sutartys yra pasirašomos daug anksčiau nei prasideda bendrasis praėmimas.

„Tai yra tarsi mažytis garantas tiems, kurie labai konkrečiai žino, ko jie nori, kokią studijų programą įrašys pirmoje prioritetų lentelėje. Jeigu taip nutinka, kad žmogui pritrūksta balo ir jis patenka į mokamą vietą, bet jis atitinka toje sutartyje įrašytus kriterijus, jis netgi gali gauti pilną finansavimą“, – akcentavo pašnekovė.

Pasak jos, būsimo studento išankstinė studijų sutartis bent jau su Vilnius TECH neįpareigoja – žmogus vėliau gali keisti savo nuomonę, rinktis kitą programą ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją