Žingsniai, pasak ministrės, jau pradėti daryti: „Laukiame naujo vadovo atrankos konkurso baigties, tiriame klaidų aplinkybes ir aiškinsimės atsakingus darbuotojus. Tačiau puikiai suprantu, jog tikslas nėra nubausti, tikslas – organizacijai pradėti keistis iš esmės, atstatyti pasitikėjimą ir atliepti švietimo bendruomenės lūkesčius. Tikiu, kad to pasieksime“.

Į klausimą, ar yra numatyta atsakomybė NŠA vadovams, rengėjams už tokias grubias klaidas lietuvių ir literatūros egzamino užduotyse, laikinai einanti ŠMŠM ministro pareigas M. Navickienė atsako, kad buvo iškart inicijuotas ir šiuo metu vyksta vidinis tarnybinis patikrinimas, po jo bus atitinkamas vertinimas.

„Egzaminų sesijai ruošiamasi labai iš anksto, tai dar buvusios NŠA vadovybės atsakomybė. Dabar ieškoma naujo stipraus vadovo, kuris ar kuri galėtų diegti kitokią darbo kultūrą,“ – sako ministrė.

Paklausus, ar yra ministerijoje bent vienas žmogus, kuris sužiūri, kas patenka moksleiviams į rankas ir jei toks yra, kodėl tokios klaidos praslydo, jeigu ne – ar taip pilnai pasitikima NŠA, ir kodėl įstaigos niekas nekontroliuoja, M. Navickienė atsako, kad valstybinių brandos egzaminų užduotys yra riboto naudojimo, jų ministerijos darbuotojai nemato ir nežino iki jas paskelbiant viešai po egzamino.

Ministrė taip pat patikino, kad šiuo metu užduočių rengimo kokybė stiprinama, dar šį mėnesį planuojama pristatyti atnaujintą egzaminų užduočių rengimo modelį.

Vakar Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) apgailestavo ir atsiprašė dėl šių net trijų viename sakinyje rašybos klaidų lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino užduoties lape.

NŠA vadovas Aidas Aldakauskas paprašytas plačiau pakomentuoti situaciją, atsakė trumpai, kad priima kritiką dėl klaidų egzamino užduočių lapuose ir sutinka, kad jos nėra toleruotinos: „Spausdinti buvo pateikta negalutinė redaguota versija. Kodėl taip įvyko, šiuo metu aiškinamasi, pradėtas vidinis tyrimas. Be abejo, kokios bebūtų priežastys, jos nepateisina incidento.

Suprasdama mokinių ir jų tėvų pasipiktinimą dėl išties netinkamo pavyzdžio, agentūra dar kartą labai atsiprašo“.