Dukros išleistuvėms – virš 1300 eurų

Vienoje Vilniaus gimnazijų tėvų tarpe kilo didžiulis nepasitenkinimas dėl išleistuvių renginio kainos, o abiturientų tarpe dar ir dėl vakare koncertuosiančios grupės parinkimo.

„Nežinau nei vieno, kuris norėtų per šventę klausytis grupės, kuri sudaryta iš buvusių mokinių. Norėjome bent kažkiek žinomos ir mėgstamos jaunimo grupės, kaip kad kitų mokyklų išleistuvėse koncertuoja, bet organizacinis komitetas nusprendė pasirinkti saugų variantą ir nepaisyti mūsų norų. Mums net kyla abejonių dėl apmokėjimo, kiek tos grupės pasirodymas kainuoja. Už šventę mokame nemažus pinigus, o čia gros niekam nežinomi studentai. Mums tikrai buvo svarbu koncertas, tad esame kiek nusivylę“, – neslepia apmaudo abiturientė Ieva.

Jos mama sako, kad Ievos mokykloje labai didelį tėvų pasipiktinimą sukėlė ir dalyvavimo išleistuvių šventėje kaina, kuri, jos manymu, yra labai didelė: „Vienam vaikui vakarinė šventės dalis kainuoja 120 eurų. Jeigu nori ateiti tėvai, moka po tokią pačią sumą. Diplomų įteikimas vyks Filharmonijoje, jis irgi kainuoja. Bilietas – 18 eurų. Vaikui mokėti irgi reikia. Vaikui, kuris atsiima valstybinės mokyklos diplomą reikia už jį susimokėti, kad jį gauti šventiškai.

Į Filharmoniją su abiturientu gali eiti 3 asmenys. Ribojamas žmonių skaičius, nes praėjusiais metais vieną abiturientą lydinčių buvo atėjusių daugiau, kažkam neliko vietos, todėl nuspręsta riboti, kas iš vienos pusės gerai, iš kitos pusės liūdna. Pavyzdžiui, jeigu eina tėtis ir mama ir nori prisijungti močiutė ar senelis, o yra tokių, kurie jų turi po du, tai reikia traukti burtus, kuris iš jų galės ateiti, o kurie trys liks už borto“.

Vienam vaikui vakarinė šventės dalis kainuoja 120 eurų. Jeigu nori ateiti tėvai, moka po tokią pačią sumą. Diplomų įteikimas vyks Filharmonijoje, jis irgi kainuoja. Bilietas – 18 eurų. Vaikui mokėti irgi reikia. Vaikui, kuris atsiima valstybinės mokyklos diplomą reikia už jį susimokėti, kad jį gauti šventiškai

Lietuvos nacionalinė filharmonija

Ievos mama skaičiuoja, kad jeigu į išleistuvių vakarinę dalį nori kartu su vaiku ateiti tėtis ir mama, tai vien dalyvavimas šventėje šeimai kainuoja apie 360 eurų. Į šią kainą įeina grupės pasirodymas, vedėjas, banketas, fotografas, gėlės auklėtojai. Ievos išleistuvės vyks viename žinomiausių Vilniaus viešbučių konferencijų salėje, laidoje yra 110 abiturientų.

„Kalbėjome apie sumas su kitais tėvais, tarp jų buvo tokių, kurie neseniai organizavo savo jau mokyklas baigusiems vaikams išleistuves ir žino, kad galima puikiai sutilpti į 80 eurų. Kainos dabar tikrai neadekvačios. Mes galime susimokėti, abu su dukters tėčiu esame dirbantys, uždirbantys, bet ir mums daug, bet jeigu šeima sunkiau verčiasi, tai tikrai daug yra mokėti 360 eurų už vakarą, tada apie 50 už diplomų įteikimą, dar už dovaną, tai viso atsieina virs 400 eurų. Jau nekalbu apie tai, kad reikia vaikus papuošti: vaikinams kostiumai tikrai ne vieną šimtą eurų kainuoja, merginoms be suknelių dar daugiau visko reikia: yra daug, kurios daro šukuosenas, makiažus, manikiūrus. Turint minty, kad neseniai praėjo šimtadienis, paskutinis skambutis, kuris irgi kainavo visoms šeimoms nemažai, tai aš neįsivaizduoju, iš kur sunkiau besiverčiantys tėvai gauna tuos pinigus“, – sako Ievos mama.

Jeigu šeima sunkiau verčiasi, tai tikrai daug yra mokėti 360 eurų už vakarą, tada apie 50 už diplomų įteikimą, dar už dovaną, tai viso atsieina virs 400 eurų.

Ievos mama sako, kad jai ir kitiems tėvams kyla daug klausimų visas jų vaikų išleistuvių organizavimas, nes organizacinis komitetas nedarė jokių apklausų, negirdėjo kitų nuomonių: „Iš 110 abiturientų, jų tėvų bus tik 40, kas reiškia, kad didžioji dalis tėvų neprisijungia. Klausimas didelis dėl kokių priežasčių, ar tikrai jos nėra finansinės, nes manau, kad tikrai daugiau tėvų norėtų matyti savo vaikus jiems svarbioje šventėje, pasidžiaugti kartu iki tam tikros valandos, paskui jau paliekant vaikus švęsti vienus. Kalbėjome su komitetu, prašėme, kad galbūt galima padaryti kažkokias išlygas tėvams, kurie tik trumpam ateitų, sakė, kad jų nebus.

Dukra jau minėjo, kad daug kam nepatinka grupė, kuri koncertuos. Įdomu tai, kad nusamdytas brangiai kainuojantis vedėjas, o grupė štai tokia. Suprantu, kad vedėjo reikia, bet gal ne tokio brangaus, vaikams tikrai svarbi ta grupė, tai kodėl negalima buvo rasti kažkokio kompromiso. Esu tikra, kad buvo galima buvo viską padaryti išmintingiau – ir dėl programos, ir skaičiuojant finansus“.

Išleistuvės

Paklausus, kiek konkrečiai jų šeimai kainuos dukters išleistuvės, mama atsakė, kad įėjimai į abi dalis šeimai ir dukrai bei jos papuošimas šventei kainuos apie virš 1300 eurų. Suknelę dukrai siuva siuvėja, jos svajonė buvo tokią per išleistuves turėti.

„Išleistuvių suknelės siuvimo kainos prasideda nuo 700–800 eurų, jeigu nori įdomesnės, iš prabangesnės medžiagos, kainos tuomet nuo 1000 eurų. Aišku, galima rasti ir sugalvoti kitų variantų, pažiūrėti kūrybiškai, taip pat visada galima nueiti į masinių drabužių parduotuvę, tik klausimas, ar nesutiksi klasiokės, vilkinčios tą pačią suknelę. Galima iš to ir pasijuokti, bet ar tikrai bus malonu, tai nemanau. Suprantu šeimas, kurių pajamos neleidžia išpuošti vaiko taip, kaip jis nori, bet ir mes šventei taupėme taip pat. Tikrai nemažas galvos skausmas, ypatingai, merginas suruošti į išleistuves. Visos nori būti gražios, originalios, tai reikia ir tėvams pasistengti tokia proga“, – šypsosi Ievos mama.

Asociatyvioji nuotr.

Išleistuvių suknelių siuvimo kainos prasideda nuo 700–800 eurų, jeigu nori įdomesnės, iš prabangesnės medžiagos, kainos tuomet nuo 1000 eurų.

Ne visi abiturientai nori, kad vakarinėje dalyje dalyvautų tėvai

Licėjuje besimokančio vaiko mama sakė, kad vakarinė šventės dalis vaikui „Pramogų banke“ kainuos 100 eurų, į kainą įeina vaišės, programa, grupės „Jauti“ pasirodymas, didžėjus, dovana mokytojai. Jeigu į vakarinę dalį nori eiti lydintis asmuo, turi susimokėti po 50 eurų. Vaikams diplomų įteikimai vyks Filharmonijoje, bilietų čia nėra. Jiedu su vaiko tėčiu planuoja dalyvauti abiejose dalyse.

Kitos abiturientės, kuri mokosi vienoje didžiausių sostinės mokyklų, mama pasakojo, kad išleistuvės jų vaikui kainuos 120 eurų, į kainą įeina dieninė ir vakarinė dalys. Dieninė dalis bus mokyklos kieme, vakarinė dalis vyks vienoje iš Vilniaus centre esančių konferencijų salių.

Jeigu nori tėvai dalyvauti, turi nuo savęs papildomai mokėti po 50 eurų. Vakarinėje dalyje koncertuos grupė, kuri vaikams patinka, ją renkant buvo atsižvelgta į jų nuomonę, vyko apklausos. Taip pat bus didžėjus. Mama juokiasi, kad šiandien visi nori Jovani, bet tada jau reiktų kitas sumas rinkti.

Jonas Nainys, DJ Jovani

Ji sako, kad išsiskyrė nuomonės dėl tėvų dalyvavimo vakarinėje dalyje – vieni vaikai neįžeidžiant tėvų, nenorėjo, kad jie dalyvautų vakarinėje dalyje, kiti gi – atvirkščiai. Ji pati norėjo eiti, bet su vyru nusprendė nespausti savo vaiko ir gerbti jo nuomonę, jei tą vakarą labiau norisi pabūti be tėvų.

Į klausimą, ar visi tėvai pajėgūs mokėti tokias sumas už išleistuves, atsako, kad organizacinis komitetas bendravo su tėvais, atsižvelgė į visas nuomones, rado optimalų variantą, tad šios dilemos nėra. Stengtasi taupyti, rinktasi ne iš vieno varianto kalbant iš esmės apie visą šventę, svarstyta, derėtasi, racionaliai galvota, kad ir vaikams būtų įdomu, ir kad šventė nekainuotų didelių pinigų.

Paklausus, kiek kainuoja suruošti vaiką išleistuvėms, mama atsako, kad dukra yra kūrybinga, be to suprantanti šeimos pajamas ir suknelių už tūkstančius nežiūri, nes turi proto ir nemano, kad didelė kaina nusako, kad ji yra geriausia. Dukra turi savo idėjų, savitą stilių, todėl papuošti ją nekainuos brangiai.

Suknelę nusipirko už 300 eurų, vaikinai siuvasi kostiumus, kurie kainuoja kelis kartus brangiau

Dar viena abiturientė Elzė, kuri mokyklą baigė kartu su kitais 180 moksleivių, pasakojo, kad jie šventei rinko po 100 eurų. Jeigu nori prisijungti tėvai, jiems kaina tokia pati.

„Aš nesu komitete, kuris organizuoja, bet turiu draugų, kurie jame yra, girdžiu kaip viskas vyksta, jie tikrai bandė geriausią įmanomą variantą išspausti, kad kokybė sutaptų su kaina. Žinau, kad yra daug darbo viską suorganzuoti, netikiu, kad būtų taip, kad žmonės sau pasiimtų mūsų pinigus, norėtų apgauti. Tikrai ne.

Mūsų diplomų įteikimas vyks Šv. Kazimiero bažnyčioje, vakarinė dalis – „Lofte“, kas manau, yra labai gerai. Vakarinėje dalyje bus ir nemažai tėvelių.

Šventėje koncertuos žinoma roko grupė „Jauti“, bus vedėjas, bus maisto. Viskas bus puikiai! Labai laukiu šventės!“ – netveria savyje Elzė.

Asociatyvioji nuotr.

Paklausus, ar jau turi suknelę šventei, abiturientė atsako, kad iš pradžių suknelę planavo siūtis, paskui pagalvojo, kad gali ją nusipirkti. Rado tą, kuri jai ne tik patinka, bet ir tinka. Suknelė kainavo beveik 300 eurų. Elzė dar pamini, kad jai bus daromas makiažas, šukuosena, manikiūras, tad prisidės išlaidų, kartu sako, kad visi panašiai rengsis, puošis, nes laukia tikrai didelė, neeilinė šventė.

„Žinau, kad nemažai vaikinų siuvasi kostiumus, kurie kainuoja nemažai – po 1000 eurų ir gerokai daugiau. Bet kostiumas yra universalus ir gali jį nešioti ilgai, o štai šventinės suknelės tiek neprinešiosi. Manau, kad savąją tikrai dar užsivilksiu, o paskui iš jos galbūt sijoną pasidarysiu, kad dažniau nešioti, kad nebūtų taip, kad vieną kartą užsidėjai ir viskas.

Žinau, kad nemažai vaikinų siuvasi kostiumus, kurie kainuoja nemažai – po 1000 eurų ir gerokai daugiau.

Žinau, kad tikrai yra tokių abiturientų ir jų šeimų, kurie sau negali leisti tokių sumų, apie kurias kalbu, bet manau, kad nereikia išleisti didelių pinigų, kad gerai atrodyti. Neabejoju, kad bus tokių, kurie apsirengs ir už šimtą eurų, merginos pasidažys ar plaukus susitvarkys namuose ir tai jokiu būdu nereiškia, kad jos ar jie atrodys blogiau už kitus. Galbūt turint mažiau, reiktų pažiūrėti kūrybiškiau, kas kiekvieną daro unikaliu“, – mano Elzė.