„Pats egzaminas mokiniams pasirodė neįprastai lengvas. Manau, kad taip galėjo nutikti dėl to, jog matematikos egzaminas tapo privalomas šiemet stojant į aukštąsias mokyklas. Arba buvo baiminamasi dar vienos galimos pasipiktinimo bangos.

Ši užduotis panašu, kad tik dar kartą apnuogina faktą, kad visada buvo galima sukonstruoti aprašo reikalavimus atitinkantį egzaminą, kurį masiškai mokiniai išlaikytų, tačiau buvo renkamasi to nedaryti. Netobulumai užduoties viešuosiuose pirkimuose ir programos aprašuose leidžia tą daryti. O užduoties turinys turi didesnę įtaką rezultatams nei bet kokie matematikos gerinimo planai, bandomieji egzaminai arba papildomos konsultacijos.

Gaila stipriausiųjų mokinių, kurie nerado sunkesnių uždavinių pranašumui prieš kitus susikurti. Gaila kartų, kurios praeityje sprendė nepalyginamai sudėtingesnius egzaminus. Ir gaila dėl tų, kurie piktybiškai nesimokydami, šiandien turėjo bene geriausius šansus išeiti iš egzamino iškeltom rankom“, – rašo mokytojas.

Mokytojo Š. Vaitkaus sprendimai ir atsakymai ČIA ir ČIA.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) dalijasi Vilniaus Žirmūnų gimnazijos matematikos mokytojos Dalios Žilaitienės apžvalga.

Visų egzaminų užduotis galima peržiūrėti NŠA internetinėje svetainėje. Šių metų valstybinio matematikos egzamino užduotis rasite ČIA.

Primename, kad matematikos brandos egzaminą sudaro trys dalys. Kaip informuoja NŠA, pirmojoje dalyje pateikiami uždaviniai su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką), antrojoje dalyje – trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Trečiąją dalį sudaro atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai. Egzamino užduotį sudaro uždaviniai, skirti visų pasiekimų lygių mokiniams. Egzamino trukmė – 3 valandos (180 min.)

Šiais metais stosiantiems į aukštąsias mokyklas (ir kolegines, ir universitetines) būtina išlaikyti tris valstybinius brandos egzaminus, iš kurių matematikos ir lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniai egzaminai yra privalomi, vienas – laisvai pasirinktas. Toks reikalavimas galioja stojant ir į valstybės nefinansuojamas vietas. Išimtis – menų studijos. Šių metų naujovė – antroji konkursinė eilė, kuria galės pasinaudoti našlaičiai, mažesnį dalyvumo lygį turintys asmenys, gaunantys socialinę paramą, turintys darbo patirties. Papildomai eilei bus skiriama 10 proc. valstybės finansuojamų studijų vietų.

Norint gauti brandos atestatą reikia būti išlaikius du brandos egzaminus (išskyrus atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu abiturientas yra atleistas). Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas šiuo atveju – privalomas, jo tipą – valstybinį ar mokyklinį – buvo galima rinktis savo nuožiūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją