„Nuo šių metų abiturientams yra toks naujas iššūkis – nauji stojimo reikalavimai. Tai yra trys privalomi privalomi brandos egzaminai, nepriklausomai nuo to, ar stojantysis renkasi valstybės finansuojamą, ar nefinansuojamą vietą.

Tų egzaminų sąrašas yra lietuvių kalba, matematiką ir trečią stojantysis renkasi laisvai“, – LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ sakė Vilniaus kolegijos studentų priėmimo organizavimo vadovė Anželika Slimanavičienė.

Ji teigė, jog matematikos egzamino baimės gali neturėti stojantieji į menų studijas – ten, jis nėra privalomas.

Vilniaus kolegijos atstovės teigimu, trejus metus iš eilės stojantiems į valstybės finansuojamą studijų metu galiojo lygiai tokia pati tvarka.

„Išimtis tada buvo mokamos studijų vietos, kur stojantiesiems reikėjo išlaikyti bent vieną brandos egzaminą. Jeigu konkursinis balas buvo pakankamas, galėjo pretenduoti ir įstoti į aukštąją mokyklą“, – apie buvusią tvarką sakė A. Slimanavičienė.

Tačiau nuo šiol, pasak jos, tokia pati tvarka – išlaikyti matematikos brandos egzaminą, reikės ir stojantiems į valstybės nefinansuojamą studijų vietą.

Pašnekovė teigė, jog kol kas yra sunku daryti išvadas, kaip naujoji tvarka pakeis stojimų rezultatus.

„Žiūrint pagal tai, kiek abiturientų išlaiko valstybinį brandos egzaminą, yra tikėtina, kad įstojusių skaičius sumažės. Tačiau kiek sumažės, matysime tik po priėmimo rezultatų paskelbimo“, – kalbėjo Vilniaus kolegijos studentų priėmimo organizavimo vadovė A. Slimanavičienė.

Šiais pokyčiais siekiama pagerinti stojančiųjų į aukštąsias mokyklas pasirengimą, didinti studijų kokybę per gerai pasirengusių stojančiųjų gebėjimus.

LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovė ragino labai gerai pagalvoti, ką norima studijuoti ir rinktis labiausiai patinkančias ir tinkančias studijas.

„Neretai jauni žmonės pasirenka iš inercijos, galbūt vedami draugų patarimų. Ir tas pasirinkimas tada juos nuliūdina, kad pasirinko ne tai, apie ką visą laiką svajojo.

Tai būtų keli patarimai: labai gerai išsinagrinėti studijų programas, aprašus, pasižiūrėti, kas bus studijuojama, kokios bus praktikos, kur galės jas atlikti, kur pritaikyti žinias. Tada jau rinktis, ar aukštąją mokyklą, ar konkrečiai studijų programą“, – patarimus LNK eteryje dalijo A. Slimanavičienė.

Ji įvardijo ir didžiausią stojančiųjų daroma klaidą – sąrašo keitimas paskutinę stojimų dieną ir neproporcingi lūkesčiai.

Nuo šių metų įvedama ir dar viena naujovė – antra konkursinė eilė socialiai pažeidžiamiems asmenims.

„Kas sudarys geresnes sąlygas, padidins galimybę įstoti asmenims iš socialiai jautrios aplinkos“, – tikino Vilniaus kolegijos studentų priėmimo organizavimo vadovė.

Visą LNK pokalbį su A. Slimanavičiene žiūrėkite čia: