„Visų pirma, man yra nepriimtinas pats faktas, kad aš, kaip ministrė, apie situaciją sužinojau iš spaudos pirmadienį vakare. Pati šita aplinkybė rodo, kad vadybiškai kažkas nėra tvarkoje“, – „Delfi“ teigė M. Navickienė.

Ministrė nepritaria sprendimui skubėti siūlyti vaikams anuliuoti jų darbus arba siūlyti perlaikyti.

„Iš tų vidurinės grandies vadovų komentarų atrodo, kad pagrindinis vertybinis tikslas, kad vaikas, jo šeima ir mokytojai būtų visos sistemos centre, yra tiesiog kažkur pamestas. (…) Visi tie siūlymai, kurie per šias savaites buvo iškomunikuoti, taip pat sukėlė emocinį stresą ir tėvams, ir mokytojams.

Už tai noriu nuoširdžiai atsiprašyti ir patikinti, kad yra pavesta NŠA daryti viską techninėmis priemonėmis, jog vaikų darbai iš sistemos būtų ištraukti, ir pateikti mokytojams vertinti“, – sakė M. Navickienė.

Pasak jos, šiuo metu NŠA specialistai dirba su informacine sistema, kur yra sukritę vaikų darbai.

„Tas techniškai užtruks laiko, tačiau gavau patikinimą, kad per šiandien, vėliausiai rytoj ryte, didžioji dalis tų darbų turėtų būti pateikta mokytojams vertinti. Aš taip esu pasikreipusi į NŠA ir pavedusi atlikti vidinį patikrinimą dėl PUPP patikrinimo organizavimo, ir numatyti, ką galima būtų padaryti, kad tai nesikartotų ateityje“, – teigė M. Navickienė.

M. Navickienė.

Darbai yra sistemoje

Ministrė sakė gavusi informacijos, kad visi dešimtokų darbai yra sistemoje, jie niekur nepradingo, tik yra komplikuota juos iš ten ištraukti ir pateikti vertinimui.

„Aiškinsimės, kodėl taip atsitiko. Techninė dalis, informacinė sistema, turi tarnauti vaikui, o ne turime ieškoti lengvesnių sprendimų ir, nepabandę atlikti techninių darbų, pasiūlyti vaikui tiesiog eiti perlaikyti patikrinimą“, – aiškino M. Navickienė.

Laikinai švietimo mokslo ir sporto ministrės pareigas einanti politikė kol kas nekalbėjo apie variantą B, kas bus, jeigu sistemoje pavyks rasti tik vaikų darbų dalis, kurios nevertintinos.

„Sėsim, galvosim, ką padaryti. Čia yra mūsų problema ir mūsų rūpestis pateikti siūlymus, kurie labiausiai atlieptų vaiko interesus“, – teigė M. Navickienė.

Kaip naujienų portalas „Delfi“ yra rašęs, paaiškėjo, kad dingo dalis dešimtokų rašytų rašinių. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų sąjunga aiškinasi, kiek vaikų dėl to nukentėjo.

„Niekas nežino, kodėl ten įvyko taip, kaip įvyko. Didžioji dauguma turbūt buvo techninių nesklandumų. Aš manau, kad technologiškai iki galo nesutvarkyta sistema, kad, jeigu vaikas padaro užduotį, ji išsisaugotų automatiškai. Jis paspaudė ar nepaspaudė, ar baigėsi laikas ir jis nepaspaudė, dabar negalime pasakyti, kur buvo problema, bet akivaizdu, kad ji buvo. (…) Vieni šneka apie kelis tūkstančius, kiti – apie šimtus dingusių darbų, niekas tiksliai negali pasakyti“, – sakė mokytoja, minėtos sąjungos narė Lilija Bručkienė.

Mokytoja sakė, kad jie sulaukė iš NŠA šioje situacijoje dviejų pasiūlymų.

„Vienas pasiūlymas, kad, jeigu mokinys sutinka, iš tos dalies būtų rašomas nulis, būtų skaičiuojama bendrai, kiek jis surinko taškų iš kalbėjimo, teksto suvokimo, gramatikos, na, ir tada iš rašinio būtų nulis. Jeigu jis su tuo nesutinka, tada išreiškia pageidavimą dalyvauti pakartotinėje sesijoje ir po birželio 6 dienos kažkurią dieną galės perlaikyti: arba visos apimties patikrinimą, arba tik rašinį rašys iš naujo“, – pasakojo L. Bručkienė.

Pirmadienio vakarą, kai buvo paviešinta problema, NŠA perdavė informaciją, kad agentūros direktoriaus Aido Aldakausko nurodymu sistemoje išsaugoti mokinių darbai ar jų fragmentai turi būti išimti ir pateikti vertinimui.

Mokiniai

Ramina abiturientus

Po nesėkmių su vienuoliktokų tarpiniais patikrinimais ir dešimtokų patikrinimais ministrė ramino dvyliktokus, kuriems jau kitą savaitę prasidės valstybinių brandos egzaminų (VBE) sesija.

„Darome viską, kad ji praeitų sklandžiai. Pačios užduotys papildomai ekspertuotos, kad būtų atitinkančios programas, pagal kurias mokosi dabartiniai dvyliktokai. (…) Be abejo, visada po brandos egzaminų viešojoje erdvėje turime įvairių atsiliepimų, vieniems užduotys atrodo lengvos, kitoms sudėtingoms, tobulo varianto pasiekti neįmanoma, tačiau techniškai esame pasiruošę“, – sakė M. Navickienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad VBE vyksta raštu.

„Tas sumažina galimybę, kad bus techninių kliūčių“, – teigė M. Navickienė.

VBE sesija prasidės birželio 5 dieną lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniu egzaminu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)