Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad mažo intensyvumo elektromagnetinė spinduliuotė, kurią ir skleidžia interneto antenos, nėra kenksminga sveikatai, pavyzdžiui, nesukelia onkologinių ligų. Žmonės su elektromagnetine spinduliuote kasdieniame gyvenime susiduria jau bene šimtmetį ir iki šiol jos žala nėra patvirtinta. Pavojinga yra ta spinduliuotė, kurios bangos ilgis yra labai mažas, o dažnis – labai didelis. Pavyzdžiui, rentgeno ir gama spinduliai. Pasaulyje yra šimtai tūkstančių mobiliojo ryšio bokštų, bet nėra pastebėta, kad juos prižiūrintys specialistai dažniau sirgtų onkologinėmis ligomis.

Dešimtys Europos žurnalistų sudarė duomenų bazę – projektą „Elections24Check“, kurioje renkami ir klasifikuojami faktų tikrinimai, dezinformacijos paneigimai bei auditorijos atsparumo melagienoms ir klaidinančioms tendencijoms atvejai.

Tyrimai apie poveikį sveikatai – atlikti

Lenkų faktų tikrintojai aprašė situaciją, kuomet socialiniuose tinkluose išplito įrašas, neva prieš įvedant 5G technologiją Lenkijoje nebuvo atlikti jokie jos poveikio žmonių sveikatai tyrimai. Melagienų skleidė rėmėsi 2013 m. straipsnio nuotrauka su pakeista jo publikavimo data. Straipsnyje iš tiesų rašyta apie vėžiu sergančius žmones, kurių sveikatai įtakos galėjo turėti Kūno kultūros centro statybai naudotų statybinių medžiagų spinduliuotė. Kitos galimos priežastys nurodytos kaip pastato įrangoje esantis plastikas ir grybelis.

„Election24Check“ žurnalistai paneigė konspiracijos teoretikų teiginius apie tyrimų dėl poveikio sveikatai nebuvimą. Remiantis oficialia Lenkijos Vyriausybės interneto svetaine Gov.pl, elektromagnetinių laukų poveikis žmonėms yra apie 25 tūkst. mokslinių darbų, sukurtų per 30 metų, tema.

Lenkijos skaitmeninių reikalų ministerijos leidinyje aptariami svarbiausi su radijo dažniu elektromagnetiniais laukais susiję klausimai. Dokumente nurodoma, kad buvo atlikti išsamūs epidemiologiniai elektromagnetinių laukų poveikio sveikatai tyrimai. Nėra įrodymų, kad dėl padidėjusio elektromagnetinės spinduliuotės poveikio būtų didesnė rizika susirgti smegenų, galvos ir kaklo vėžiu. Leidinyje taip pat pateikiama informacija apie tai, ar 5G technologijos poveikis sveikatai buvo išbandytas. Panašius tyrimus apie poveikį sveikatai atliko ir PSO.

Tariamai slepiami EP dokumentai

Šių metų gegužę socialiniuose tinkluose ėmė plisti įrašas, neva Europos Parlamentas išsiaiškino neigiama 5G ryšio poveikį sveikatai, tačiau šiuos dokumentus nuslėpė nuo visuomenės. Įraše teigiama, kad „2021 m. Europos Parlamentas paskelbė 5G poveikio sveikatai ataskaitą, kurioje daroma išvada, kad radijo dažniai nuo 450 iki 6000 MHz tikriausiai yra kancerogeniški žmonėms, veikia vyrų vaisingumą, o tai gali turėti neigiamą poveikį embrionų vystymuisi, vaisiui ir naujagimiui“.

Italų faktų tikrintojai išsiaiškino, kas iš tiesų rašome minimame dokumente ir kaip buvo suklaidinti melagiena patikėję interneto vartotojai. Šis dokumentas iš tiesų egzistuoja, jis paskelbtas 2021 m. liepos mėnesį, o jį perskaityti galima Europos Parlamento svetainėje.

Žmonės Vilniaus mieste

Remiantis pateiktomis išvadomis, elektromagnetiniai laukai (nuo 450 iki 6000 MHz) tikriausiai yra kancerogeniški žmonėms ir „šie dažniai veikia vyrų vaisingumą, o galbūt ir moterų vaisingumą“. Be to, „jie gali turėti neigiamą poveikį embrionų, vaisių ir naujagimių vystymuisi“. Tačiau išsamiai peržiūrėjus atskirus tyrimus, žurnalistams paaiškėjo, kad vertinant dažnius nuo 450 iki 6000 MHz „yra pakankamai įrodymų apie neigiamą poveikį vyrų vaisingumui“, tačiau „trūksta su radiacija susijusių įrodymų apie kancerogeniškumą žmonėms“ ir „nedaug neigiamo poveikio moterų vaisingumui įrodymų“ bei „motinų, kurios nėštumo metu intensyviai naudojosi mobiliaisiais telefonais, vaisių vystymuisi“. Todėl tame pačiame tekste nurodoma, kad nėra pakankamai įrodymų, jog 450–6 000 MHz dažniai yra kancerogeniški ir neigiamai veikia moterų reprodukcinę sistemą.

Dažniai, kuriais 5G veikia Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, yra 700 MHz, 3700 MHz ir 27 GHz, visi trys priklauso elektromagnetinio spektro daliai, vadinamai „radijo dažniu“, todėl joms jau taikomi ankstesnių technologijų sistemų teisės aktai.

5G iki šiol siejamas su Covid-19

Sąmokslo teorijų skleidėjai itin aktyviai stengiasi susieti 5G ryšį su Covid-19. Tuo metu, kai pandemija krėtė visą pasaulį, žmonės buvo įsibaiminę, tad ir lengviau tikėjo melagienomis. Iš pradžių plito mitas, kad vos pradėtas 5G ryšio diegimas sukėlė koronavirusą. Vėliau sklido neįtikėtina teorija, kad šiomis bangomis virusas platinamas ir tokiu būdu iš Kinijos pasiekė Europos bei likusio pasaulio šalis. Iki dabar naujasis interneto ryšys konspiracijų skleidėjų siejamas su Covid-19 vakcinomis.

5G ryšio sparta

Šių metų gegužę „Facebook“ pasirodė gydytoju save vadinančio Rashido Buttaro video įrašas, kuriame pasakojama, esą 5G ryšys susilpnina žmogaus imuninę sistemą, o vakcinose nuo Covid-19 yra sudėtinių dalių, kurios aktyvuojamos pasitelkus šį ryšį. Įrašu pasidalino, jį peržiūrėjo ir į jį reagavo tūkstančiai žmonių, tad akivaizdu, kad melagienos, susijusios su pandemija ir 5G, vis dar tebėra aktualios.

Šie teiginiai yra klaidingi. 5G tinklas neveikia žmogaus organizmo taip, kad susilpnėtų imunitetas. Taip pat jis neturi nieko bendro su Covid-19. Dariuszas Aksamitas, medicinos fizikas iš Varšuvos technologijos universiteto Fizikos fakulteto, interviu „Business Insider“ sakė: „Subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, skiepai, streso mažinimas, pakankamas laikas miegui ir poilsiui – tai lemia mūsų imuninės sistemos efektyvumą, o ne elektromagnetinės bangos ar jų trūkumas“.

R. Buttaro vaizdo įraše sakoma, kad Covid-19 vakcinose yra žmonėms kenksmingų ingredientų – nanotechnologijų, grafeno oksido, spyglio baltymų, grafeno hidroksido ir net glifosato, kuris yra pesticidas.

Lenkijos faktų tikrintojai paaiškino, kad spyglio baltymas yra SARS-CoV-2 viruso struktūros dalis. Infekcijos atveju jis padeda patogenui patekti į žmogaus ląsteles. Covid-19 vakcinose yra ne spyglio baltymas, o biologinis šios medžiagos atitikmuo. Vakcinuoto žmogaus ląstelės „gauna nurodymus“, kaip gaminti antikūnus pagal laboratorijoje pagamintą medžiagą. Taip organizmas išmoksta atpažinti virusą ir užsikrėtimo (tikrų virusų prasiskverbimo į organizmą) atveju yra geriau pasiruošęs gintis.

Taip pat „Elections24Check“ žurnalistai patvirtino, kad minėtose vakcinose nėra grafeno, pesticidų ir, žinoma, nanotechnologijų. Visų patvirtintų naudoti priemonių sudėtis yra vieša ir ją galima rasti vaistinių preparatų informaciniuose lapeliuose.