Sunokusį arbūzą išduoda uodegėlė ir šonelis
Rokiškio gyventoja Rasa Galvydienė arbūzus augina jau antri metai, kaip sako – dėl įdomumo. Tačiau net ir arbūzų augintojui ne visuomet pavyksta atskirti, kuris arbūzas skaniai sunokęs. Moteris prisipažįsta, kad dar visai neseniai teko parduotuvėje nusipirkti nesunokusį arbūzą – juk visiems pasitaiko. Taigi, įvairios gudrybės ženkliai padidina tikimybę išsirinkti gardžiausią arbūzą, tačiau kartais gali ir nuvilti.
„Kada džiūsta arbūzo uodegėlė ir šonelis jau gelsta, vadinasi, augalas jau jį sunokino. Paskutinius rudeniop skinu visus, kad negautų puvinio. Mano sodyboje žemė gera, priesmėlis, laistau kartą į savaitę. Stengiuosi laikytis patyrusių „arbūzininkų“ rekomendacijų. Vyras žiūrėjo labai skeptiškai, kaip į žaidimą, bet kai paragavo ir per barzdą pradėjo varvėti sultys, o kvepėjo nuostabiai, tai patikėjo, kad galima pas mus užauginti“, – džiaugiasi arbūzų augintoja.
Neprapjauto arbūzo gardumą galima įvertinti akimis
Tačiau patikimiausiai arbūzo sunokimą atskleidžia jo uodegėlė. Kaip ir minėjo R. Galvydienė, sunokusio arbūzo uodegėlė turi būti padžiūvusi, gelsva, o jei uodegėlė žalia – arbūzą dar reikėtų panokinti ir ragauti tik tada, kai ji pagels.
Vertėtų įsidėmėti ir keletą ženklų, rodančių, kad arbūzas nebus iš skaniųjų. Jei arbūzas blyškus ir blizgus – greičiausiai jis bus neprinokęs. Jei ant arbūzo pastebite baltą dėmę – labai tikėtina, kad jis bus beskonis. Pailga arbūzo forma reiškia, kad jis bus vandeningas, o maži randai reiškia, kad arbūzas bus nesaldus.
Prapjauto arbūzo minkštimas išduoda, kurių vaisių geriau vengti
Balkšvi dryžiai minkštime gali reikšti, kad arbūzas buvo per daug tręšiamas, o miltingą konsistenciją primenantis arbūzo minkštimas bus sausas ir neskanus.
Geriausias arbūzas bus tas, kurio minkštimas yra ryškiai raudonos spalvos, sėklos bus juodos arba rudos spalvos, o minkštimo paviršius atrodys labiau kietokas ir slidus, nei minkštas, sausokas ir miltingas.
Nors lengviausia įvertinti arbūzą akimis, yra viena taisyklė, kuri leidžia patikrinti arbūzo sunokimą ausimis.
Tas arbūzas (neprapjautas), kurį pastuksenus garsas bus skardesnis ir garsesnis, bus geriau sunokęs ir saldesnis už tą, kurio skambesys bus žemas, tylesnis ir bukas.