Atostogos – investicija į save

Investicija, aiškina S. Strockytė-Varnė, yra papildomos vertės kūrimas, kuri matuojama tam tikra grąža.

„Paprastai tariant, investuodami savo laiką ar pinigus mes tikimės grąžos, kurią finansine prasme pamatuoti galima gana paprastai. Tuo tarpu, jei grąžą matuojame sveikatos perimetrais, įvertinti darosi sunkiau. Tačiau, žinoma, tokia vertė ne ką mažiau svarbi nei finansinė“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, ar atostogas galima laikyti investicija, labai priklauso nuo to, kaip matuojama grąža.

„Jei ją matuojame vien finansine prasme, tokiu atveju atostogos – ne investicija, o veikiau išlaidos, kurios turėjo būti nukreiptos kitiems tikslams pasiekti. Tačiau jei grąžą matuojame sveikatos, gerovės, asmeninio augimo ir produktyvumo aspektais, atostogas galime vertinti kaip investiciją, kuri minimalizuoja tokias rizikas kaip perdegimas, darbo našumo sumažėjimas bei užtikrina, kad pailsėjęs žmogus produktyvesnis bus ir savo srityje bei kurs daugiau papildomos vertės“, – aiškina ekspertė.

Specialistė pabrėžia, kad atostogos yra būtinos ir jų negalima vertinti bei matuoti vien tik kaip finansinių išlaidų. Tačiau poilsiui skirtos išlaidos labai priklauso nuo pasirinkimų, kaip ir kur žmogus atostogaus. Kartais gali pakakti minimalių finansinių išlaidų, o poilsis bus maksimalus.

Siūlo „įrankius“ taupymui

S. Strockytė-Varnė nurodo, kad SEB bankas šių metų sausio mėnesį atliko tyrimą, kuriame respondentų klausė, kaip jie finansus tvarko su savo partneriu.

„Apklausėme 500 gyventojų, iš kurių daugiau nei pusė (53 proc.) teigė, kad didžiosioms išlaidoms, tokioms, kaip atostogos, kaupia pinigus kartu su partneriu. Dar penktadalis teigė, kad kaupia atskirai ir tik vykstant atostogų susideda pinigus bendram tikslui. 13 proc. gyventojų sakė, kad atostogas perka poroje tas, kuriam pavyko sutaupyti“, – sako pašnekovė.

Ir nors statistikos, kokiais būdais gyventojai taupo atostogoms, jie nerenka, tačiau siūlo patogių būdų, leidžiančių atsidėti poilsiui.

„Vienas jų – skaitmeninė taupyklė banko mobiliojoje programėlėje. Joje gyventojai gali susikurti iki penkių taupymo tikslų ir nustatyti norimo dažnio automatinius periodinius mokėjimus jiems pasiekti. Matome, kad atostogų tikslas yra vienas dažniausių“, – įdomia ir naudinga informacija dalinasi banko atstovė.

Asmeninių finansų ekspertė sako, kad skaitmeninės taupyklės duomenys rodo, kad vidutiniškai gyventojai Lietuvoje šiuo metu atostogoms yra sukaupę per 930 eurų.

Jei norisi pagaliau susitaupyti poilsiui

Tačiau pasitaiko, kad, rodos, gaunamas atlyginimas ir nėra mažas, tačiau mėnesio pabaigoje sąskaita lieka tuščia. Ką tokiu atveju daryti, jei taupyti neišeina? S. Strockytė-Varnė pataria atskirti pinigus, kurie yra skirti atostogoms ir taupyti juos kitoje sąskaitoje.

„Svarbu numatyti, kokią sumą kiekvieną mėnesį galite atsidėt atostogoms ir nuosekliai pildyti biudžetą, nepriklausomai nuo to, ar artimiausios atostogos jau yra suplanuotos, ar dar ne. Toks reguliarus atostogų biudžeto pildymas padės išsiugdyti įprotį ir jausti, kad atostogauti pinigų turite. Taip pat, jei pasitaikys gerų atostogų pasiūlymų, visuomet galėsite įsigyti kelionę palankiausiu metu“, – pasakoja specialistė.

Vis tik, jei niekada nekaupėte atostogoms, gali būti sunku įsivertinti, kiek pinigų reikėtų atsidėti. Pašnekovė sako, kad tokiu atveju padėtų buvusių atostogų išlaidų analizė.

„Pamėginkite prisiminti, kaip jūs paprastai elgiatės per atostogas, kiek išleidžiate pinigų. Tai padės lengviau įsivertinti ir tai, kokią sumą per mėnesį atidėti atostogoms, kad jos nebūtų finansinė nešta, o teiktų džiaugsmą“, – rekomenduoja S. Strockytė-Varnė.

3–7 proc. nuo atlyginimo – atostogoms

Ekspertė pabrėžia, kad vienos sumos, kurią kiekvieną mėnesį reikėtų skirti taupymui atostogoms, nėra.

„Tai priklauso ir nuo finansinių galimybių, ir nuo įpročio, kokio tipo atostogas mėgstate ir kaip pailsite. Vieniems atostogoms reikia visai nedaug pinigų, kiti mėgsta per atostogas leisti sau viską, ko geidžia širdis. Todėl svarbu įsivertinti ir tiesiog pasekti savo išlaidas atostogų metu“, – teigia pašnekovė.

Vis tik ji sako, kad įprastai rekomenduojama atostogoms kaupti 3–7 proc. dydžio sumą nuo savo pajamų. Taip pat idealiu atveju rekomenduojama automatizuoti procesą, t. y. nusistatyti periodinius pervedimus į atskirą sąskaitą atostogoms. Taip bus galima būti tikriems, kad atostogoms skirtų pinigų neišleisite kitoms reikmėms.

Svarbu laikytis numatyto biudžeto

S. Strockytė-Varnė pataria ruošiantis atostogoms nepamiršti, kokį biudžetą tam suplanavote ir jo laikytis.

„Viršijus biudžetą, vėliau gali tekti net keletą mėnesių po atostogų „susiveržti diržus“, kad sugrįžtumėte į įprastą asmeninių finansų balansą. Tam, kad atostogos neapkarstų dėl pinigų trūkumo jų metu ir sugrįžus namo, svarbu sekti savo išlaidas atostogaujant. Tam galite pasitelkti žaidybinius elementus, pavyzdžiui, nusistatyti dienos išlaidų limitą. Jei vieną dieną išleidote daugiau, kitą stenkitės išleisti mažiau ir atvirkščiai“, – rekomenduoja pašnekovė.

Taip pat, anot jos, visuomet naudinga yra pagalvoti apie papildomą apsaugą: nelaikyti visų turimų grynųjų pinigų vienoje vietoje, turėti bent dvi mokėjimo korteles, atostogaujant užsienyje pasirūpinti kredito kortele, kuri galėtų praversti iškilus nenumatytiems atvejams kelionės metu.

„Mūsų banke klientams, kurie turi kredito kortelę, nereikia papildomai draustis ir taip jie gali sutaupyti pinigų. Svarbu priminti, kad klientai kas kartą vykdami į užsienį atsinaujintų informaciją apie teikiamas draudimo apsaugas, įsivestų reikalingus telefono numerius, jog prireikus pagalbos daug paprasčiau ir lengviau išspręstų susidariusią situaciją“, – nurodo S. Strockytė-Varnė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją