Profesionalę ribojo per maža suma

Profesionalios investuotojos V. Orkinės ir naujoko R. Širvinsko-Makaliaus kišenėse jau yra po šimtą eurų, kuriuos jie šį mėnesį turėtų kažkur investuoti. Antrojoje laidoje jie pasidalino savo svarstymais ir mintimis, kokių strategijų ketina imtis.

V. Orkinė neslėpė, kad iššūkių jai sukėlė pats piniginės sumos dydis, kuris uždarė nemažai durų. Tarkime, profesionali investuotoja negalėjo investuoti į fondus, kuriuos valdo profesionalūs valdytojai ir iš kurių gaunama grąža gali siekti 15 ar 18 procentų. Šiuo atveju yra nustatyta „Lietuvos banko“ riba, nuo kurios galima startuoti – taigi turimos investuojamos sumos tam nepakanka.

Anot laidos „Kai nemiega pinigai“ dalyvės, ji rinkosi tarp keleto strategijų. Vienų jų galėjo būti pinigų vertės išsaugojimas. O kita – maksimalios grąžos siekis. Galų gale – ji nusprendė pasirinkti konservatyvią nuosaikią strategiją – stengtis ne „pradirbti“, o uždirbti su nedidele rizika.

„Taikysiu 9-11 procentų grąžą, kuri yra didesnė nei prognozuojama infliacija. Tai reiškia, kad pinigų vertė tikrai bus išsaugota ir dar kažkas liks. Taigi prie to paketo papildomai dar galėsiu nusipirkti kavos su pyragėliu“, – savo strategiją pusiau juokais, pusiau rimtai atskleidė V. Orkinė.

Ji patikino, kad nenorėjo investuoti iš karto visos sumos, o ją paskirstyti. Pasirodo, kad tai taip pat buvo nemenkas iššūkis, nes dauguma atveju minimali investavimo suma siekia tūkstantį eurų, o šimtą dar rečiau.

„Mano pasirinkimą lėmė sumos dydis ir grąža, kurią esu nusistačiusi“, – apie savo sprendimą kalbėjo profesionali investuotoja.

V. Orkinė akcentavo, kad investuojant taip pat labai svarbu įvertinti rizikos faktorius. Anot jos, pasirinkus investicijų šaltinį, reikia pažiūrėti, kiek tai veikia, kokią turi reputaciją, įvertinti ankstesnį patirtį, pasiekimus ir garantijas.

Kokia kryptimi mąsto mėgėjas?

Investavimo naujokas R. Širvinskas-Makalius sakė, kad visgi nusprendė imtis atsargesnio kelio, jog galėtų įgauti daugiau patirties ir surinkti žinių, kaip vyksta pats investavimo procesas.

Sigita Strockytė-Varnė, Viktorija Orkinė, Rimvydas Širvinskas–Makalius

Vis tik jis nusprendė toli nepabėgti nuo savo srities ir preliminariai pasirinko dalį pinigų investuoti į vieno iš lėktuvų gamintojo akcijas. O kitą dalį – galbūt į Vyriausybės taupymo lakštus arba panaudoti, kaip terminuotą indėlį.

V. Orkinė planuoja kas mėnesį gaunamos 100 eurų sumos neskaidyti, o kas kartą investuoti vis į kitus dalykus. Tokio plano ji ketina laikytis bent pirmus tris mėnesius, nors, anot jos, viskas gali pakisti priklausomai nuo aplinkybių.

Vėliau, laidos eigoje, R. Širvinskas-Makalius taip pat pradėjo svarstyti apie tai, kad investavimas neskaidant 100 eurų sumos galbūt atneštų didesnės naudos. Tačiau galų gale kol kas bandyti laikytis savo pirminio plano.

Nežinia, kurią strategiją pasirinks robotas

SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Stockytė-Varnė laidoje „Kol nemiega pinigai“ atstovavo investavimo robotą.

„Robotas dar nėra investavęs pinigų. Kadangi jis atliepia ramų, pasyvų investuotoją, tikimasi, kad jis savo sprendimo nekeis visus metus (red. past. – tiek laiko trūks šis Delfi projektas) ir periodiškai kiekvieną mėnesį darys tą patį“, – kalbėjo S. Stockytė-Varnė.

Jos tikinimu, robotas turi keturias strategijas, pagal kurias jis žmonėms ir parenka investicijų portfelį. Anot jos, 60-70 proc. klientų, kurie investuoja pasitelkdami robotą, jis parenka maksimalios grąžos arba augimo investavimo strategijas.

„Tai reiškia, kad jis atliepia klientą, kuris jau turi šiek tiek sukaupęs turto, yra pasiryžęs investuoti ilgesnį laiką, turi aiškų investavimo tikslą ir jo tolerancija rizikai yra pakankamai aukšta“, – sakė Stockytė-Varnė.

Sigita Strockytė-Varnė, Viktorija Orkinė, Rimvydas Širvinskas–Makalius

Pasak jos, tikėtina, kad ir robotas taip pat pasirinks vienų iš aukščiau minėtų strategijų – maksimalios grąžos arba augimo.

Specialistė akcentavo, kad norint investuoti su robotu ir kad tai atitiktų lūkesčius, labai svarbu sąžiningai atsakyti į klausimus pačioje pradžioje. O jeigu žmogus eigoje pakeičia savo strategiją, jis iš naujo turėtų užpildyti klausimyną, kad robotas pakeistų sprendimą ir pertvarkytų portfelį.

Roboto mokestis per metus siekia 0,8 proc. nuo vertės ir jis yra vienintelis.

Laidą „Kai nemiega pinigai“ kviečiame žiūrėti kas antrą savaitę Delfi portale ir kartu su projekto dalyviais sekti, kaip jiems sekasi priėmus šį iššūkį.

Delfi įspėja, kad investavimas yra susijęs su rizikomis, todėl kiekvienas investuojantis turi pats įsivertinti savo finansines galimybes ir toleruojamą riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)