Metus truksiančiame projekte verslininkas bei keliautojas Rimvydas Širvinskas – Makalius, profesionali investuotoja Viktorija Orkinė ir SEB investavimo robotas mėgina savo jėgas ir sėkmę investavime. Kiekvieną mėnesį investuotojų piniginės pasipildo po 100 eurų, kuriuos kiekvienas gali investuoti ten, kur patys nori, o kas dvi savaites laidoje „Kai nemiega pinigai“ aptariami investuotojų pasirinkimai bei pasiekti rezultatai ar patirtos nesėkmės. Pirmuosius rezultatus laidoje „Kai nemiega pinigai“ apžvelgę projekto dalyviai suka galvas, kur investuos antrąjį šimtą.

Pasirinko skirtingus investavimo būdus

„Investavau 100 eurų į sutelktinio investavimo platformą, kuri renka pinigus tam tikram projektui, kas nėra rizikinga. Metinės palūkanos siekia 9.5 proc. Kas man buvo svarbu renkantis, tai investicijos saugumas ir konkretus projektas. Šiuo atveju tai buvo nekilnojamas turtas (NT). Tai buvo Vilniaus miestas, centrinė lokacija. Pažiūrėjau, koks santykis tarp paskolos ir turto vertės. Buvo skolinamasi apie pusę sumos, kiek yra vertas turtas. Galvojau, kas atsitiktų blogiausiu atveju ir ar butai už tokią kainą parsiduotų. Supratau, kad tikrai taip. Todėl investavau labai saugiai. Ir dabar jau labai laukiu, kol įkris palūkanos“, – laidoje sakė Viktorija Orkinė, profesionali investuotoja.

„SEB investicijų robotas nusprendė drąsiai žaisti šį žaidimą, kuris žengė labai rizikingą žingsnį, bet ne tiesiog, kad žaidimas būtų įdomesnis, o atspindėtų didžiąją dalį mūsų klientų. Robotas pasirenka strategiją atsižvelgdamas į tai, kaip atsakė į klausimus kiekvienas klientas. Tai yra personalizuoti sprendimai, pritaikyti prie kiekvieno kliento poreikių, investicinių tikslų.

Jūs rimtai? Rimvydas Širvinskas (Makalius)

Apie 70 proc. mūsų klientų atsakė į klausimus, ir didžiajai daliai jų robotas pritaiko strategijas, kurios yra augimo ar maksimalios grąžos. Tai reiškia, kad didžioji dalis investicijų skiriamos akcijų biržai, kas yra susiję su rizika ir tuo pačiu su potencialiai didesne grąža. Rinkdamiesi ar į augimą, ar į maksimalią grąžą geriau investuoti, investicijų robotas, pasitaręs su SEB banko investavimo profesionalų komanda nusprendė investuoti į maksimalią grąžą, pasirinkdamas rizikingiausią strategiją.

Norime akcentuoti ne tik didžiosios dalies savo investuotojų pasirinkimus, bet ir ilgalaikį investavimą neatsižvelgiant į laikinus nukritimus ar pakilimus, bet ilgalaikę tendenciją. Investuodami į maksimalios grąžos strategiją mes kalbame apie 5 metų ir ilgesnį laikotarpį. Tad ši strategija skirta ilgalaikiam, disciplinuotam, reguliariam investavimui. Kai toleruoji didesnę riziką nei vidutinę, gali tikėtis ne tik išsaugoti savo turtą, bet ir ženkliai paauginti to turto vertę“, – sako „SEB“ banko atstovė K. Ruseckienė.

Rimvydas Širvinskas Makalius juokiasi, kad planavo vienaip investuoti, o padarė visiškai kitaip: „Manau, kad padariau pirmąją klaidą, nes vadovavausi emocijomis. Taip pat iš pradžių galvojau, ar 100 eurų išskaidyti į rizikingesnį ar labai saugų, ar visus tuos pinigus padėsi saugiai į taupamąjį indėlį, bet pamačiau, kad labai mažomis sumomis žaidžiu – apie 3 proc. kasmet, tai kiek laukti ne man, pernelyg juokingai atrodo. Todėl nusprendžiau padaryti kitaip.

Pradėjau domėtis įmonių akcijų pirkimu ir supratau, kad tikrai teisingai elgiuosi, kad domiuosi tomis įmonėmis, kurių aplinkoje dirbu. Kadangi mano veikla yra susijusi su turizmu, tai pradėjau domėtis aviacijos, kruizinėmis kompanijomis ir tada nusprendžiau tą šimtą eurų padalinti, nes neišsirinkau kam simpatizuoju labiau. Tai už 50 eurų įsigijau vienos lėktuvų gamintojos „Embraer“ akcijų, o už kitus 50 eurų (visus juos paverčiau doleriais, nes už juos turėjau pirkti) įsigijau amerikiečių „Norvegian“ akcijų.

Priėmiau tokį sprendimą todėl, kad neseniai „Embraer“ konkurentai turėjo skandalų dėl iškrentančių avarinių durų ir panašių dalykų, tad pamaniau, kad jiems be skandalų turėtų puikiai šiuo metu sektis. Pažiūrėsime, ar klydau, ar ne. Kruizų kompaniją taip pat pasirinkau neatsitiktinai, nes paanalizavau didelį tik ką atliktą tyrimą, kad kelionės kruizais atsigavo, jų poreikis didėja, paklausa yra didesnė pasiūla, kas reiškia, kad turėtų augti ir įmonių vertė“.

R. Širvinskas, sako, kad nebuvo labai lengva surasti vertas jo pinigų įmones, nes investicijos ar ateities numatymas iki šiol jam buvo pakankamai tamsus miškas, nors turizmo sritis jam visuomet yra artima Bet tiesiog ieškojo, kur šiuo metu yra saugu investuoti ir kas galėtų tą saugumą dar į priekį garantuoti. Juokiasi, kad galvojo naiviai, nes niekas negali to garantuoti, tik investicinis indėlis, kuris neturi tokios grąžos, kurios norėtųsi.

Rimvydo laimėjimas, robotas liko paskutinėje vietoje

Rimvydas gali šokti laimės šokį, nes tapo šios laidos nugalėtoju – akcijos augo 5.66 proc.

„Galvoju, kad didele dalimi man pasisiekė dėl tiesiog sėkmės. Šiek tiek anksčiau nei šiandien turėjau didesnę sumą ir tai buvo daugiau – 109 eurai su centais. Gal žiūrovui labai keistai atrodo, kad mes čia labai džiaugiamės tais keliais paaugusiais eurais, bet tai yra pavyzdys, kad ir su maža suma galima pradėti investuoti. Bet jeigu kiekvieną mėnesį investuočiau po 100 eurų, tai vakarienę restorane tikrai būčiau užsidirbęs“, – sako jis ir mano, kad padarė klaidą, kuria norėtų pasidalinti, kad reikia žinoti, kurioje platformoje investuoti, kad nereiktų perkmokėti mokesčio už investavimą. Ir galvoja, kad kitą kartą visą 100 eurų vertėtų investuoti į vieną vietą.

R. Širvinskas sako, kad kol kas dar tiksliai nežinantis, kaip elgsiuosis su kitu šimtu eurų, nes jaučia stiprias simpatijas dviem kompanijoms, į kurių akcijas investavo, kartu suprantantis, kad simpatijų investavime negalima turėti.

Profesionali investuotoja V. Orkinė laidoje sakė, kad tikėjosi stabilaus rezultato, jis irgi paaugo, o investicijų robotas užėmė paskutinę vietą, patuštino piniginę, buvo šiek minuse.

„SEB“ banko atstovė K. Ruseckienė roboto rezultatus vertina teigiamai ta prasme, kad šiandien galime pradėti mokytis kaip reaguoti arba tiksliau – nereaguoti į laikinus pokyčius, ir negalvoti iškart, kad buvo padarytas blogas sprendimas, ar kad greičiau parduoti, ar fiksuoti minusą, nes tai yra normali investuotojo kasdienybė. Todėl ir reikia laikytis savo ilgalaikio, stabilaus investavimo ir nevertinti pagal mėnesio rezultatus. Vienkartinis žvilgsnis į tai, kas yra šiandien, kalbant apie akcijų rinką, negarantuoja, kad nepasiseks vėliau, tai yra galimybė turėti ženklią grąžą ateityje, todėl robotas ir toliau laikysis savo strategijos.

Investavimas

Būkite nuoširdūs patys su savimi

Paklausus, kokie kito mėnesio planai, V. Orkinė atsakė, kad jau turi planą: „Užsiregistravau į vieną platformą, kurioje lengva prisijungti, kur adekvatūs mokesčiai nedidelėms investicijoms akcijų įsigijimui. Manau, kad tai bus šiek tiek bus rizikingesnis investavimas, bet stabilus. Galvoju ne apie investicijas į vieną įmonę, o investuoti į grupę tokių įmonių, be kurių gyvenimas šiandien nelabai įmanomas, tai yra tokios kompanijos kaip „Apple“, „Microsoft“ ir panašiai. Dar apie ArtiVisuals, kas šiuo metu yra startinėje pozicijose“.

Ji taip pat pabrėžia, kad esminis investuotojo sprendimo priėmimas į kurią sritį investuoti yra taip pat labai svarbus: „Kai tikrai žinai ir supranti tą sritį, kur turi daugiau žinių, visuomet būsi pranašesnis už kitus. Aš pati, kaip pavyzdys, niekada neivestuosiu į kripto valiutas, nes šioje srityje nieko nesuprantu ir net nenoriu gilintis, nes man tiesiog neįdomu. Galiu tai padaryti iš idėjos, bet man tai nėra apie investicijas iš esmės. Labai svarbu investuojant pasitikėti savimi, o ne kažkieno sudarytomis lentelėmis, turėti atsakymus, kodėl darai sprendimus vienaip ar kitaip“.

Į klausimą, kaip naujiesiems investuotojams susitvarkyti su emocijomis ir pernelyg dažnai netikrinti savo akcijų, o tiesiog leisti dirbti pinigams, SEB atstovė atsako, kad tikrinti akcijas galima kiek nori, jeigu tai teikia džiaugsmą.

„Grįžtant prie divertifikacijos ir strategijos, tai jeigu toleruoji aukštą rizikos laispnį ir viskas gerai, jei supranti, kad akcijų rinka yra tokia, ir akcijos gali kristi ir 30 proc, ir tai toleruosi tuo laikotarpiu. Bet jeigu jauti, kad negalėsi, tai reiktų laikytis nuoseklios disciplinuotos strategijos ir daryti taip, kaip buvote užsibrėžę pradžioje, o ne vadovautis emocijomis. Jeigu esate nusiteikęs ilgailaikiam investavimui, toleruojate aukštą rizikos lygį, kas reiškia, kad esate pasiryžę išgyventi tuos laikotarpius, kurie gali būti skausmingi finansiškai ir suprrasite, kad jūsų investicija yra ilgalaikis rezultatas, tai viskas bus gerai. Tam reikalingas apsisprendimas. kas labai svarbur, tai atsakant į klausimus būti nuoširdžiu pačiam sau, kokią riziką toleruojate“, – pastebi SEB“ banko atstovė K. Ruseckienė.

DELFI primena, kad investavimas susijęs su rizikomis, todėl kiekvienas investuotojas jas prisiima asmeniškai.

Visą laidą galite žiūrėti ČIA