Šioje laidoje projekto, kurio tikslas – didinti šalies gyventojų finansinį raštingumą ir padėti atrasti paprastą investavimą, galintį pagelbėti sukaupti kapitalą ir turtą, dalyviai toli gražu nešoko laimės šokio, kaip tai darė prieš dvi savaites. Kodėl visų trijų rezultatų kreivės krito žemyn, laidoje paaiškino SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

Su rizikomis susidūręs investavimo naujokas R. Širvinskas-Makalius pasidalijo, kaip vertina šį krytį, ką ketina daryti ir ko mokosi iš projekto, profesionali investuotoja V. Orkinė atvirauja, ko gailisi nepadariusi.

Po trijų su puse mėnesio investavus 300 eurų rezultatų kreivė atrodo taip: V. Orkinė – 292,02 euro, SEB investicijų robotas – 281,14 euro, R. Širvinskas-Makalius – 268,39 euro.

Investavimo rezultatų kreivė

Makalius nusiminęs, bet pasiduoti neketina

R. Širvinskas-Makalius, paklaustas, kaip jaučiasi dėl sumažėjusios sumos, pripažino, kad keistai ir nežino, kodėl taip nutiko:

„Praėjusią savaitę dar labai stipriai džiaugiausi, nes turėjau 318 eurų, o per pastarąjį savaitgalį – 50 eurų mažiau. Jaučiausi keistai, sau atsakymų, kodėl taip atsitiko, neradau. Bet labai laukiau antradienio, kad galėčiau atvykti į „Delfi“ studiją ir galėtume pasikalbėti, ką daryti, kaip reaguoti, nes aš reaguoju liūdnai, ir ko tikėtis vėliau.“

Nors nuotaika kiek pakrito, Rimvydas teigė neketinantis pasiduoti. „Kad neparduosiu ir nefiksuosiu to savo beveik 32 eurų nuostolio, yra faktas, nes esu nusiteikęs ilgalaikiam investavimui, – sakė jis ir pridūrė: „Galbūt už gautą 100 eurų pavyks įsigyti daugiau akcijų, nes jos dabar pakritusios, nei tai buvo galima padaryti prieš savaitę.“

Makalius pasidžiaugė, kad šiame projekte ne tik gali išbandyti, kas yra investavimas, bet ir pradėjo daugiau galvoti, ką daryti su asmeninėmis santaupomis: „Iš tiesų mane šiame projekte džiugina, kad aš ne tik su tuo kiekvieną mėnesį gaunamu 100 eurų pradėjau investuoti, žaisti ir žiūrėti, kaip kas, bet ir apie savo santaupas pradėjau mąstyti, kur jas galėčiau padėti ir kaip galėčiau įdarbinti pinigus.“

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Viktorija gailisi, kad neįgyvendino savo plano

V. Orkinė, kalbėdama apie savo šios savaitės rezultatą, atviravo, kad jis išties liūdina: „Iš esmės esu minuse, tai kur čia gali būti geras. Aš atostogauju ir pinigai atostogauja. Ne tik išeikvojo visą pliusą, bet dar ir į minusą nuvažiavo. Iš tikrųjų liūdna. Bet, kaip Rimvydas sako, man irgi pasidarė įdomu, kodėl.

Truputį pasiskaitinėjau, faktas, kad yra nuo JAV ateinanti banga, kuri šiek tiek sudrebino kapitalo rinkas. Bet taip pat paskaičiau, kad yra tokia kaip ir tendencija, kad prieš kiekvienus JAV prezidento rinkimus rugpjūtis būna labai karštas.

Dabar labai gailiuosi, kad nepadariau to savo plano, kai sakiau, kad reikia nusiimti grietinėlę, kai uždirbau daugiau, nei buvau norėjusi, ir tada tie rezultatai būtų puikūs, ir dabar vėl galėčiau prisipirkti tų pačių įmonių akcijų. Nes skaičiau ir apie įmones, jų rezultatai, turiu minty tų, į kurias aš investavusi, yra puikūs.

Tad iš principo dėl rinkos nuvažiavo vertės, ne dėl pačių įmonių blogų rezultatų. Aš tikiu, kad jos atsities, tik būtų buvę daug smagiau pasiimti tą pelniuką ir dabar nusipirkti, kad ir tų pačių įmonių, bet daugiau akcijų.

O mano rezultatą gelbsti ta mano konservatyvi investicija, kur esu investavusi per sutelktinio investavimo platformą į skolą, ten yra tiesiog palūkanos ir jos sau sėkmingai kapsi.“

Viktorija Orkinė

Ką svarbu suprasti investuotojui?

Pasiteiravus, ar Viktorijos minėta priežastis dar labiau gali pakeisti rugpjūčio investavimo rezultatus – ar kritimas gali būti didesnis, banko asmeninių finansų ekspertė S. Strockytė-Varnė teigė, kad, jei visi žinotume, kaip bus, žinotume ir, ką daryti:

„Viktorija labai gražiai pasakė, kad ne įmonių rezultatai padiktavo tokias neigiamas grąžas, o būtent pati finansų rinka. Tas nerimas dėl JAV, dėl ekonomikos, dėl galbūt galimos recesijos, kurį pajautę investuotojai skuba išsipardavinėti ir dėl to matome tokį neigiamą rezultatą.

Bet vėlgi mums labai svarbu yra suprasti du dalykus. Pirmas – tai, ką mes šiandien matome, ir tai, kad matome neigiamą grąžą, jokiu būdu nėra patirtas nuostolis, patirtas minusas. Investuotojui, norint išsilaikyti ramumoje, labai svarbu suprasti, kad tai yra tik šios dienos vertė. Kol nefiksuojame nuostolio, neparduodame ir nesakome: „Viskas, išeinu“, ką dabar padaro labai daug aktyvių investuotojų, kuriuos apima baimė, tada jie patiria tą nuostolį.

Sigita Strockytė-Varnė

Kitas dalykas, kur yra puiki galimybė parodyti ne tik sau, bet ir žiūrovui, kad bet koks investavimas yra susijęs su rizika, kai jūsų turto vertė gali tiek didėti, tiek ir mažėti. Ir šioje vietoje svarbu, kaip to išvengti, kaip nepadaryti klaidingo sprendimo, ne parduoti, o kaip tik, kaip Viktorija sako, su nuolaida užsipirkti įmonių akcijų, nes bus pigiau. Čia labai svarbu sugrįžti į savo investavimo pradžią ir pagalvoti, kodėl pradėjau investuoti, kokie buvo mano tikslai, kokiam laikotarpiui tai planavau daryti.

Tarkime, planavau tai daryti dešimt metų. Turėjome su kolegomis diskusiją ir vienas jų labai gražiai pasakė: jei investavai dešimčiai metų į tą patį ITF, kuris susietas su pasaulio įmonių akcijų indeksu, aišku, Amerikos ten yra daug, dėl to pakrito, bet vis tiek ten yra visas pasaulis, vadinasi, tu tiki, kad per dešimt metų pasaulyje ekonomika taps stipresnė. Tad, jeigu tu ir toliau tuo tiki, tai ir laikaisi tos savo strategijos, tęsi tai, ką darei, ir nekreipi dėmesio į dabartines duobutes, trumpus svyravimus, nes jų ekonomikos cikle yra labai daug ir šis nėra nei pirmas, nei paskutinis.“

Visą laidą galite peržiūrėti čia.

Laidą „Kai nemiega pinigai“ kviečiame žiūrėti kas antrą savaitę „Delfi“ portale ir kartu su projekto dalyviais sekti, kaip jiems sekasi priėmus šį iššūkį. Kiekvieną mėnesį investuotojų piniginės pasipildo po 100 eurų, kuriuos kiekvienas gali investuoti ten, kur tik patys nori.

Delfi įspėja, kad investavimas yra susijęs su rizikomis, todėl kiekvienas investuojantis turi pats įsivertinti savo finansines galimybes ir toleruojamą riziką.