Įsibėgėjęs SEB investavimo projektas šį kartą pažėrė staigmenų – pirmojo rezultatų apžvelgimo metu pirmavęs investavimo Makalius šį kartą sėkme negali pasigirti. Tačiau, jo teigimu, jis nenusivylė, o priešingai – teigiamai vertina visokių rezultatų pamatytą investavimo procese. Sėkmė šį kartą nusišypsojo SEB investicijų robotui, kurio rezultatų kreivė iš negiamos pakilo į teigiamą.

Savo rezultatus teigiamai vertinanti profesionali investuotoja V. Orkinė tvirtino, kad įsibėgėjantis projektas jau kelia emocijas ir galvoje kirba idėjos, kokią kryptį reikės pasirinkti vėliau.

SEB banko Taupymo, investavimo ir pensijų paslaugų vadovė Kristina Ruseckienė teigė, kad kreivių pokyčiai – įprasti, tačiau, jos teigimu, rezultatus vertinti dar anksti. Ji taip pat įvardijo, kuo skiriasi aktyvus ir pasyvus investavimas bei įvardijo, kokį būdą lietuviai mėgsta labiau.

Nusipirko pagarsėjusio lėktuvų gamintojo akcijas

„Aš vadovavausi emocijomis ir štai rezultatas“, – laidoje juokėsi R. Širvinskas, kuris šį kartą iš trijų investuotojų atsidūrė paskutinėje vietoje.

Makalius sakė, kad labai džiaugėsi tuo pirmuoju šimtu eurų, kurį pavyko sėkmingai investuoti. Tad prieš antro šimto euro investiciją pradėjo dar labiau domėtis ką gi galėtų padaryti, kad jis atneštų dar daugiau pinigų.

„Buvo įdomu, kas vyksta aviacijos rinkoje. Pamačiau kad „Boeing“ lėktuvų gamintojo akcijos krito dėl komunikacijos ir saugumo krizės, kuomet iškrito lėktuvo avarinės durys. Tada atsirado naujienų, kad akcijos pradėjo kilti. Pasiskaičiau, kad galbūt tai yra neblogas laikas įsigyti akcijų. Pavertęs 100 eurų į dolerius jų įsigijau. Pirmosiomis dienomis mane mano investavimas džiugino, suma didėjo, tačiau vieną dieną socialiniuose tinkluose pamačiau apklausos JAV rezultatus, kur daugiau nei 70 proc. keliautojų dabar, rinkdamiesi skrydžius, atsargiau žiūri į „Boeing“ lėktuvus. Akcijos pradėjo kristi“, – laidoje kalbėjo R. Širvinskas.

Sausio 5 d. vakare „Alaska Airlines“ orlaiviui „Boeing 737 Max 9“ pakilus iš Portlando, esančio Oregono valstijoje, atsiskyrė fiuzelažo plokštė

Taip pat nusprendė nusipirkti akcijų, roboto investicija auga stabiliai

Profesionali investuotoja V. Orkinė sako, kad po praėjusios laidos pagalvojusi, kad reikia labiau pažiūrėti akcijas, kad galbūt bus didesnis šuolis, nei kad laikysis konservatyvios taktikos, kuomet 10-12 proc. per metus uždirbi ir tai yra geras, saugus ir pakankamai nerizikingas investavimo būdas. Taigi, šį kartą ji nusipirko akcijų, rezultatas geras, tik nežinia, kiek ilgai jis bus tvarus. Pirmoji investuotojos investicija, kuri buvo prognozuota, yra stabili ir po truputį didėja. Šį kartą jos šuolis yra iš akcijų pirkimo.

„Kalbant apie trumpą laikotarpį, nes tos kelios savaitės praėjo nuo investavimo pradžios, tai rezultatą vertiname teigiamai, vėlgi apibendrinančių išvadų nedarome, nes mes kalbame apie ilgalaikį investavimą. SEB robotas atstovauja pasyvų investavimą, jis nebando uždirbti daugiau nei pati rinka, o eina kartu su rinka, lyginant su atitinkamu rinkos indeksu. JAV rinkos auga. Tą matome ir šios dienos rezultate“, – sako K. Ruseckienė.

Atsako, kaip geriau investuoti – pasyviai ar aktyviai

Į laidos vedėjos klausimą, kurią geriau taktiką rinktis pradedant investuoti – pasyvią, ar aktyvią, „SEB“ banko atstovė atsako, kad vieno atsakymo, kurią rinktis geriau nėra, nes tiek vienas, tiek kitas investavimo būdas gali būti sėkmingas ir pelningas.

„Reiktų grįžti prie to, koks yra investuotojo tikslas, apie tai, kokią sumą norime investuoti, koks prisiimamas rizikos laipsnis. Svarbu atsakyti į klausimą, koks būsi investuotojas ir savo strategijos atžvilgiu – ar aktyviai, ar pasyviai tai darysi.

Aktyvaus investuotojo strategija, tikslas yra viršyti rinką, jos augimą, o pasyvaus – eiti kartu su rinka. Jeigu ji auga – kyla grąža, jei traukiasi – mažėja. Abi šios strategijos turi privalumų ir trūkumų. Pagrindiniai privalumai dėl ko žmonės užsiima aktyviu investavimu yra tai, kad tokiu būdu galima gerokai daugiau uždirbti, bet lygiai taip pat galima ir gerokai didesnį nuostolį sugeneruoti, jei sprendimai nebuvo teisingi. Tuo tarpu kalbant apie pasyvų investavimą, tai yra tokios investavimo priemonės kaip indeksiniai fondai arba biržoje prekiaujami fondai, kurie atspindi, seka tam tikrą indeksą ir negali tikėtis didelių skirtumų ar grąžų, bet lygiai taip negali turėti labai didelių nuostolių, nes labiau pasverta.

<em>Kai nemiega pinigai.</em> Investavimo projekte – staigmenos rezultatų kreivėje

Kalbant apie diversifikavimą, kai kalbame apie aktyvų investavimą, ypatingai, jei pradinis kapitalas nėra didelis, tai gali būti sudėtinga diversifikuoti savo investicijas, kalbant apie keletą įmonių akcijų. Tai reiškia, kad diversifikavimas tikrai nėra pakankamas, kad suvaldyti didesnį kažkurios įmonės nuostolį, o kai kalbame apie pasyvų investavimą, apie fondus, tai ten jau į vieną fondo vienetą įtraukta kelių šimtų, o gal ir kelių tūkstančių įmonių akcijų, tai tas diversifikavimas jau yra.

Apibendrinant, jeigu turi laiko ir noro domėtis investicijomis, ir turi didesnės patirties ir žinių, taip pat didesnį kapitalą, tada gali būti aktyvus investuotojas, jeigu neturi – tada rekomenduočiau vienareikšmiškai rinktis pasyvaus investavimo strategiją. 2022 m. buvo atliktas tyrimas, kuomet 20 metų buvo tiriami aktyviųjų investuotojų portfeliai. Rezulatai parodė, kad 90 proc. aktyvių investuotojų nepavyko pralenkti rinkos vidurkio. Tai reiškia, kad pavyksta sėkmingai investuoti tik labai mažai daliai“, – paaiškina K. Ruseckienė.

Makalius lėktuvų gamintojo akcijų neparduos, tikisi pakilimo

R. Širvinskas, paklaustas, kiek kyla azartas vis labiau investuojant, ar ramiai miega naktimis ir ką planuoja daryti su įsigytomis akcijomis, atsako, kad azartas kilo po pirmojo sėkmingo investavimo, bet antrąjį kartą jau rinkosi nusiteikęs, matydamas roboto rezultatus, kai jam buvo kritimas, kad gali būti liūdnų dienų.

„Ir šiandien ta liūdnesnė diena yra, kuomet esi paskutinis, bet žinau, kad turiu laiko ir galiu išlaukti sėkmės. Laikysiu „Boeing“ akcijas, nes jau pasimokiau iš K. Ruseckienės, kad jeigu mes parduodame nuvertėjusias akcijas, tai mes fiksuojame minusą, o aš nenoriu nuostolio fiksuoti. Labai tikiuosi, gal akcijų vertė atsigaus. Vis dar tikiu savo pasirinkimu, kad socialinių tinklų naujienos, tyrimų rezultatai pasimirš, aišku, saugumas visada yra pirmoje vietoje tarp visų lėktuvų gamintojų, tai į jį bus sutelktas dar didesnis dėmesys. O naktį miegu ramiai, galiu neužmigti ne dėl tų kelių eurų, kurie svyruoja, bet man pačiam pasidarė labai įdomu pasityrinėti, realia savo patirtimi patirti, įgauti žinių, priimti sprendimus, pagalvoti apie ateitį ir galbūt skirti didesnę sumą investavimui. Iš esmės, šis nuvertėjimas tai nėra blogai, man yra visai įdomu patirti ir tai, ir kaip aš reaguočiau, jei tai dar būtų keli nuliai pridėti prie sumos“, – sakė R. Širvinskas.

„Boeing 737 Max 9“

Paklausus, ką V. Orkinė galėtų rekomenduoti Makaliui – parduoti akcijas ar ne, ji atsako, kad negali pasakyti, nes neturi tiek informacijos, kiek jis, bet iš to, ką girdi, taip pat palauktų. „Taip, socialiniai tinklai paveikia akcijas, bet ir lėktuvų gamintojai nesėdi rankų sudėję, rašys pranešimus spaudai, ką pagerino, nes tai duoda rezultatus. Aš turbūt irgi kantriai laukčiau, nes tai nėra labai didelė suma, tai įdomu pasižiūrėti, kokia tai trajektorija bus. Jeigu jau būtų daugiau neigiamų žinių, turi nuojautą ar matai faktus, kad tikrai kritimas bus, tai gal tuomet iš karto nusirašyti nuostolį, jei jis nėra žymus, negu laukti, kol jis bus tris kartus didesnis“, – mano ji.

Kur planuoja investuoti toliau

Paklaustas, kur investuos toliau, R. Širvinskas sako, kad jam labai patiko gilintis į savo sritį, kur būtų galima investuoti, tai mano, kad tęs investavimą į tai, ką išmano ir kas jam įdomu paskutinius 15 metų. Tik šį kartą pasidomės, kad vyksta Europoje, o ne JAV. Taip pat žino, kad nebeskaidys šimto eurų į kelias dalis, nes nenori mokėti administracinių mokesčių už kiekvienos akcijos įsigijimą ir paskui pardavimą. Taip pat pasidomės ne tik akcijų pirkimu, bet ir fondais. Iš esmės investavimas man labai įdomu, ir netgi tapo laisvalaikio praleidimo būdu.

V. Orkinė sako, kad kol kas planuoja nusipirkti dar porą akcijų, taip pat nenori skaidyti pinigų. Ji taip pat pabrėžė, kad visuomet buvusi labiau pasyvi investuotoja, bet šis žaidimas atvėrė požiūrį, kad įdomu pabūti ir aktyviu investuotoju ir pasigilinti į daugiau sričių, skirtingas įmones. Taip pat kad Makalius ne tik save skatina labiau domėtis, mokytis, stebėti, kas vyksta pasaulyje, tobulėti, bet ir kitus, tame tarpe ir ją pačią.

Į klausimą, ar aktyvūs investuotojai tai yra tipiški lietuviai, K. Ruseckienė atsako, kad tikrai ne, nes lietuviai nedaug investuoja į akcijas: „Toli gražu nesame tokia tauta kaip, pavyzdžiui, švedai, kur iš kartos į kartą tai yra įprastas ir normalus pinigų įdarbinimo būdas. Tik aktyvaus investavimo gali išmokti investuoti, jei yra noras gilintis į investavimo pasaulį tai tik sveikintinas dalykas. Visiems linkiu, kad augtų investicijų vertė, aktyviems investuotojams linkiu daugiau domėtis, kur investuojate, kad tie sprendimai būtų sėkmingi, o atostogaujančius kviečiu rinktis pasyvų investavimo būdą, kad nieko nereiktų galvoti“.