Baisioji sodo piktžolė iš jūsų auginamų vaisių, daržovių atima erdvę šaknims, šviesą, vandenį ir maistines medžiagas. Negana to, jos taip pat gali turėti kenkėjų, ligų ir virusų, rašo homesandgardens.com. Nenuostabu, kad nuolat kariaujame su piktžolėmis. Jei joms naikinti norite atsisakyti chemikalų ir taip labiau tausoti aplinką, klausimas – ką daryti ir kaip pasiekti norimų rezultatų?

Dalijamės penkiais ekspertų patvirtintais būdais, kaip nenaudojant chemijos galima naikinti piktžoles tarp trinkelių ir stabdyti jų plitimą.

1. Išraukite piktžoles rankomis

Piktžolių rovimas rankomis – senas būdas joms naikinti. Ravint piktžoles, ypač priemolio dirvožemyje, dažniausiai išraunama visa piktžolė (su šaknimis). Galite pasilengvinti sau darbą – pirmiausia palaistyti, kad vanduo papurentų žemę.

Ravėjimas

2. Naudokite kaplį ar kitus įrankius

Piktžoles tarp trinkelių šalinti rankiniais įrankiais yra efektyvu ir nekenksminga aplinkai, be to, šis darbas taps lengvesnis, nei viską rauti rankomis. Tradicinis ravėjimo įrankis yra kaplis, tačiau galima naudoti ir kitus.

Piktžoles su ilga liemenine šaknimi, pavyzdžiui, kiaulpienes, labai sunku iškasti. Jei nepašalinsite visos liemeninės šaknies, kiaulpienė ataugs. Jei turite daug kiaulpienių, apsvarstykite galimybę įsigyti specializuotą įrankį – kiaulpienių šaknų traukiklį, rašo thespruce.com.

3. Užpilkite verdančiu vandeniu

Piktžoles užpilti verdančiu vandeniu yra vienas paprasčiausių būdų joms naikinti, nors šis metodas geriausiai tinka piktžolėms, kol jos dar jaunos – senesnės piktžolės tampa kietesnės ir gali atlaikyti verdantį vandenį.

Atlikdami šį veiksmą nepamirškite saugumo priemonių – vandenį pilkite atsargiai, avėkite apsauginius batus ir drabužius, kad išvengtumėte nudegimų.

Tiesa, verdantis vanduo sunaikins vabzdžius, kurių gali būti tose vietose. Tad, nors tai yra efektyvus ir greitas būdas piktžolėms tarp trinkelių pašalinti, jis ne visada gali būti itin draugiškas laukinei gamtai.

Verdantis vanduo

4. Naudokite actą

Yra daug žmonių, kurie naudoja actą (sumaišytą su muilu ar druska), kad sunaikintų piktžoles, esančias tarp trinkelių, gėlynuose ir terasose, tačiau šis metodas turi ir prieštaravimų. Nors jis gali būti veiksmingas naikinant vienmetes ir ankstyvas daugiametes piktžoles, jis nėra ypač naudingas naikinant nuolatines daugiametes piktžoles.

Acto ir druskos reikėtų vengti šalia gėlių lovelių, nes rūgštis gali pakeisti dirvožemio pH ir numarinti aplink esančią gyvūniją. Tačiau naudoti jį kiemo trinkelių plyšiams, pro kuriuos išnyra piktžolės, nėra bloga idėja. Pirmiausia rekomenduojama nuimti viršutinę lapinę dalį, paskui acto tirpalą (pusė vandens, pusė acto) pilti tiesiai į plyšius tarp trinkelių. Geriausiai tinka baltasis actas, venkite raudonojo acto, nes jis gali nudažyti kiemo grindinį.

Piktžolės

5. Pabarstykite sodos

Jei nutarsite pabandyti piktžoles naikinti naudodami kepimo sodą, pabarstykite jos ant piktžolių arba toje vietoje, kur jos nepageidaujamos. Soda ne tik padės sunaikinti esamas piktžoles, bet ir užkirs kelią naujoms.

Tiesa, būkite atsargūs ir sodą naudokite tik ten, kur auga piktžolės, nes ji gali sunaikinti ir kitus augalus.