Už šilumą šiemet beveik visa šalis mokės kone dvigubai brangiau, lyginant su praeitų metų spalio mėnesių, o didžiausias, net 140 proc. augimas numatomas Kaune.

Laikinosios sostinės praeiviai neslepia nuostabos dėl tokio kainų šuolio, tačiau tarptautinės biokuro biržos „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis paaiškina, kodėl šių metų spalio šildymo sąskaitos visoje šalyje bus gerokai didesnės nei praeitais metais:

„Priežastis yra tai, kad didėja kuro kainos. Šiais metais, lyginant su pernai, gerokai pabrangęs biokuras, kuris yra naudojamas kaip vienas iš pagrindinių šildymui naudojamų kuro rūšių. Jo kaina pakilo apie 100 proc. lyginant su praėjusių metų vidurkiu. Klausimas, ar visą šildymo sezoną laikysis tos kainos. Dujų kaina pakilusi gal 3-4 kartus. Sudėjus visa tai į bendrą paveikslą paaiškina, kodėl kainų skirtumas – toks didelis“, – teigia V. Jonutis

Visgi, bene labiausiai gąsdinantis buvo Kauno kainų šuolis, o čia pašnekovas taip pat turi paaiškinimą: „Niuansas, susijęs su Kaunu, yra tai, kad Kaunas šiais metais pakilo 140 proc., tačiau vis tiek bendrame TOP 5 miestų paveiksle atrodo labai gerai, t.y. Kauno kaina yra praktiškai mažiausia, lyginant su kitais didžiausiais penkiais miestais.“

Kaunas šiemet už šildymo kilovatvalandę, sako specialistas, mokės 9,5 cento, o ryškus procentinis pokytis įvyko todėl, kad pernai kaina buvo pernelyg maža, mat keitėsi šilumos aukcionų reguliavimas:

„Dabar gaunasi taip, kad 140 proc. atrodo iš tikrųjų labai tragiškai, tačiau taip yra todėl, kad praėjusių metų spalio mėn. kaina buvo, sakyčiau, neteisingai suformuota arba buvo paremta ne rinkos sąlygom, kas buvo ištaisyta per tuos metus ir dabar situacija yra pasikeitusi.

Visgi, V. Jonučio teigimu, kauniečiams vertėtų nepamiršti, kad Kaunas vis dar turi bene mažiausias šildymo kainas šalyje, nes šiame mieste susiklostė unikali situacija, kuomet šilumos pasiūla yra didesnė už paklausa, o nuolat tvyranti konkurencinė aplinka neleidžia kainoms kilti labai stipriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)